Όταν ακούς τη λέξη «Άραβες» στο χώρο του ποδοσφαίρου, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι λεφτά, το δεύτερο λεφτά και το τρίτο και πάλι λεφτά. Οι Αραβες επενδυτές, είναι γνωστοί κυρίως για την οικονομική τους δύναμη και για τα πετροδόλλαρα τους. Στο άθλημα αυτό, εκτός από το ταλέντο των ποδοσφαιριστών, το πάθος και την υποστήριξη των οπαδών, την παρουσία της διοίκησης, σημαντικό ρόλο αν μη τι άλλο παίζουν και τα χρήματα. Αυτά είναι υπεύθυνα για τις μετεγγραφές των παικτών, για τις αμοιβές τους, για την υποστήριξη της ομάδας και γενικά τα χρήματα κατά κύριο ρόλο προσδιορίζουν το μέγεθος ενός συλλόγου.
Τα τελευταία χρόνια, στην ήπειρο της Ευρώπης οι Άραβες έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, βρίσκοντας στέγη σε «μεσαίες» ομάδας ή μελλοντικές δυνάμεις στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σκοπός τους, η επένδυση και οι επιτυχίες. Αμέτρητα εκατομμύρια, ακριβές μετεγγραφές, νέα γήπεδα και πολλά ακόμη είναι το αποτέλεσμα της έλευσης των επενδυτών αυτών.
Με αφορμή την υπογραφή του Μ.Ο.U. ανάμεσα στον Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον Σουλτάν Αλ Σαούντ για την αγορά των 54,7% των μετοχών από τον πρίγκιπα, το Novasports.gr σας παρουσιάζει τους Άραβες της… Ευρώπης και τα όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα.
-Μάντσεστερ Σίτι και «βροχή» μετεγγραφών
Ήταν το καλοκαίρι του 2008 όταν επήλθε η συμφωνία ανάμεσα στον Σεΐχη Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ και την «Άμπου Ντάμπι Γιουνάιντετ Γκρουπ» για την αγορά του αγγλικού συλλόγου. Από τότε στόχος της ομάδας αποτελεί η κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ (τελευταία φορά το 1968) και «κλειδί» για το στόχο αυτό δεν είναι άλλο από τα πολλά χρήματα και τις ακριβές μετεγγραφές. Μετά τη διετή… φλυαρία της Σίτι, το αποτέλεσμα της έλευσης των Αράβων στην ομάδα, έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό. Μόνη πρώτη στην Πρέμιερ Λιγκ, κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ (για πρώτη φορά στην ιστορία της) αλλά και ο πρώτος τίτλος έπειτα από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα αυτόν του FA Cup. Οι ακριβές μετεγγραφές που πραγματοποίησε η αραβική διοίκηση της Μάντσεστερ Σίτι, έπιασαν επιτέλους τόπο και της έδωσαν ώθηση για σπουδαία πράγματα. Μετά το εκτός έδρας 6-1 επί της συμπολίτισσας της Γιουινάιντετ, η Σίτι φαίνεται ασταμάτητη και ικανή να διασύρει οποιοδήποτε αντίπαλο. Αυτός που καλείται να διαχειριστεί όλα τα σπουδαία ονόματα της ομάδας δεν είναι άλλος από τον Ρομπέρτο Μαντσίνι ο οποίος μέχρι τώρα τα πηγαίνει αρκετά καλά, αν και στην αρχή αμφισβητήθηκε.
Το καλοκαίρι του 2011 η Μάντσεστερ Σίτι πραγματοποίησε μια ακόμη σημαντική οικονομική συμφωνία όταν «έδωσε» τα χέρια με την Etihad Airways. Το γήπεδο της μετανομάστηκε σε «Etihad Stadium», ενώ το ποσό που εκτιμάται ότι θα πάρουν οι «Πολίτες» είναι γύρω στα 170 εκατ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία.
Που βρίσκεται:
-Μετά από 11 αγωνιστικές στην Πρέμιερ Λιγκ, η Σίτι είναι μόνη πρώτη με 31 βαθμούς και πέντε περισσότερους από τη δεύτερη Γιουνάιτεντ.
-Στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι δεύτερη με εφτά βαθμούς και τρεις λιγότερους από την πρώτη Μπάγερν Μονάχου.
Πήρε:
Σέρχιο Αγκουέρο (Ατλέτικο)-45.000.000 Ε
Έντιν Τζέκο (Βόλφσμπουργκ)-35.000.000 Ε
Νταβίντ Σίλβα (Βαλένθια)- 30.000.000Ε
Σαμίρ Νασρί (Άρσεναλ)-27.500.000Ε
Γκαέλ Κλισί (Άρσεναλ)-8.000.000Ε
Στέφαν Σάβιτς (Παρτίζαν)-7.000.000Ε
Μη ξεχνάμε πως εκτός από τις νέες σπουδαίες προσθήκες, οι «Πολίτες» έχουν ήδη στην ομάδα τους, ονόματα όπως αυτά των Μάριο Μπαλοτέλι και Κάρλος Τέβες που έχουν καταφέρει να αφήσουν το στίγμα τους, είτε θετικά είτε αρνητικά.
-Αραβική… διάσωση στη Μάλαγα
Αφού βρέθηκε μια «ανάσα» πριν τη δεύτερη κατηγορία, η Μάλαγα όχι μόνο ξεκίνησε δυναμικά στη σεζόν του 2011-12 αλλά έχει βάλει και πλώρη για σπουδαία πράγματα στο μέλλον. Όλα αυτά τα οφείλει στη συμφωνία ορόσημο της ομάδας με τον Σεϊχη από το Κατάρ, Αμπντουλάχ Μπιν Νασέρ Αλ Τάνι. Με μόλις 10.5 εκατ. ευρώ ο Σεΐχης αγόρασε την ομάδα και έκανε το καλοκαίρι του 2011 να είναι άκρως σημαντικό για τους Ανδαλουσιάνους. Οι φίλοι της ομάδας, από τη μια στιγμή στην άλλη είδαν να έρχονται στον αγαπημένο τους σύλλογο παίκτες όπως ο Ρουντ Φαν Νιστερλόϊ ή ο Ζούλιο Μπατίστα. Από την πλευρά του ο Άραβας επενδυτής κατάφερε να… πατήσει στη Μάλαγα προκειμένου να προχωρήσει σε επενδυτικές δουλειές. Συγκεκριμένα ο ίδιος είναι έτοιμος να δαπανήσει γύρω στα 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου μέσα στην πόλη. Παρ’ όλα αυτά με το ρευστό του, έχει καταφέρει να δώσει ένα διαφορετικό αέρα στην ομάδα και ενθουσιασμό για τη συνέχεια. Στόχος αποτελεί σίγουρα η παρουσία της Μάλαγα στα γήπεδα της Ευρώπης της επόμενης σεζόν και γιατί όχι και η κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας.
Που βρίσκεται:
-Ειναι στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 17 βαθμούς και συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά Γιουρόπα Λιγκ.
Πήρε:
Σάντι Καθόρλα (Βιγιαρεάλ)-21.000.000Ε
Ζούλιο Μπαπτίστα-5.000.0000Ε
Χοακίν (Βαλένθια)-4.000.000Ε
Ζερεμί Τουλαλάν (Λιόν)-11.000.000Ε
Ρουντ φαν Νίστελροοϊ (Αμβούργο)
Γιόρις Ματάισεν (Αμβούργο)
Ίσκο (Βαλένθια)-6.000.000Ε
Νάτσο Μονρεάλ (Οσασούνα)-6.000.000Ε
Σέρχιο Σάντσεθ (Σεβίλλη)-2.500.000Ε
Ντιέγκο Μπουονανότε (Ρίβερ Πλέιτ)-Δανεικός από τη Ρίβερ Πλέιτ
Μαρτίν Ντεμικέλις (Μπάγερν)-3.000.000Ε
-Υπό τα φώτα του… Παρισιού
Η Παρί Σεν Ζερμέν έψαχνε τον τρόπο με τον οποία θα μπορούσε να βγει τόσο στην επιφάνεια της Γαλλίας όσο και της Ευρώπης και φαίνεται πως θα τα καταφέρει χάρη σε επιχειρηματίες από το Κατάρ. Η «Qatar Insestment Authority», χτύπησε… την πόρτα της Παρί το καλοκαίρι του 2011, αγόρασε το 70% των μετοχών της και έδωσε το έναυσμα για μετεγγραφές. Η νέα διοίκηση της ομάδας του Παρισιού, έβαλε στη λίστα της σπουδαία ονόματα, ενώ έκανε τη διαφορά με την απόκτηση του Χαβιέρ Παστόρε. Στη Γαλλία δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για τη συνέχεια καθώς πιστεύουν πως ο σύλλογος της πρωτεύουσας θα μπορέσει να χτυπήσει το πρωτάθλημα και να πραγματοποιήσει μια καλή πορεία στα γήπεδα της Ευρώπης.
Που βρίσκεται:
-Σε 13 αγωνιστικές της Ligue 1, είναι στην πρώτη θέση με 30 βαθμούς και τρεις περισσότερους από τη δεύτερη Μονπελιέ.
-Αγωνίζεται στο Γιουρόπα Λιγκ, βρίσκεται στον 6ο όμιλο και στη δεύτερη θέση με τρεις βαθμούς λιγότερους από την πρώτη Αθλέτικ Μπιλπάο.
Πήρε:
Χαβιέρ Παστόρε (Παλέρμο)-42.000.000Ε
Κεβίν Γκαμεϊρό (Λοριάν)-11.000.000Ε
Ζερεμί Μενέζ (Ρόμα)-8.000.000Ε
Μπλεΐζ Ματουϊντί (Σεντ-Ετιέν)-7.500.000Ε
Μοαμέντ Σισοκό (Γιουβέντους)-7.000.000Ε
Σαλβατόρε Σίριγκου (Παλέρμο)-3.500.000Ε
Μίλαν Μπίσεβατς (Βαλανσιέν)-3.200.000Ε
Ντιέγκο Λουγκάνο (Φενέρμπαχτσε)-3.000.000Ε
Νικολά Ντουσέζ (Ρεν)
-Μπαρτσελόνα μέσω… Qatar Foundation
Μπορεί η Μπαρτσελόνα να είναι ίσως η καλύτερη ομάδα στον κόσμο τη δεδομένη χρονική στιγμή, αυτός όμως δε σημαίνει πως δεν έχει ανάγκη από χρήματα. Μια ανάγκη που την ανάγκασε να αποχωριστεί μετά από πολλά χρόνια το λογότυπο της UNICEF από το στήθος της φανέλας της, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει και λήξη της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές και να βάλει στη θέση της το όνομα της «Qatar Foundation». Το όνομα δηλαδή της νέας της χορηγίας που αναμένεται να φέρει στους Καταλανούς 150 εκατ. ευρώ σε πέντε χρόνια, από το 2010 όταν και συμφώνησαν οι δυο πλευρές.
-Και η Ελλάδα θέλει τον Άραβα της!
Το πιο τρελό καλοκαίρι για τον Παναθηναϊκό ήταν το αυτό του 2011. Μία ομορφη μέρα, έκανε την εμφάνιση του ο Βλάσης Τσάκας και έριξε και τη βόμβα… ο Σουλτάν Αλ Σαούντ θέλει να αγοράσει το «τριφύλλι» και συγκεκριμένα το 54,7% των μετοχών του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Έπειτα από πολλά επεισόδια, το σίριαλ αυτό έρχεται να λάβει τέλος. Ο Άραβας πρίγκιπας, που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής μόνο μέσα από φωτογραφίας, παρουσιάζει ένα ονειρικό πλάνο για τους «πράσινους». 70 εκατ. ευρώ (20 τώρα και 50 το επόμενο καλοκαίρι), στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου γηπέδου είναι η προσφορά του ίδιου. Ο οικονομικός έλεγχος είναι στο προσκήνιο και η έλευση του Σουλτάν Αλ Σαούντ στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό για τη μετά εποχή Βαρδινογιάννη, είναι πιο κοντά από ποτέ.
«Ομιλείτε… αραβικά»
Όταν ακούς τη λέξη «Άραβες» στο χώρο του ποδοσφαίρου, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι λεφτά, το δεύτερο λεφτά και το τρίτο και πάλι λεφτά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ