Οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες της ΕΕ προειδοποιούν: Η Ευρώπη χρειάζεται να υιοθετήσει άμεσα κανόνες για να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός κράτους επιτήρησης, όπως αυτό της Κίνας. Ήδη έχουν καταρτίσει μια λίστα με 33 συστάσεις τις οποίες θα παρουσιάσουν στους ηγέτες της ΕΕ, σημειώνοντας την αντίθεσή τους στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των πολιτών.
Μέσα σε 48 σελίδες, οι εμπειρογνώμονες παροτρύνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ορίσουν «κόκκινες γραμμές» για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου – όπως τα συστήματα μαζικής παρακολούθησης ατόμων και οι εφαρμογές κατάταξης τους ανάλογα με τη συμπεριφορά τους – μια τεχνολογία εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. «Να απαγορευτούν τα συστήματα μαζικής παρακολούθησης», απαιτούν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι για τη χρήση τους θα πρέπει να οριστούν σαφείς κανόνες και να συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή δημοσίου συμφέροντος. Από την άλλη, οι ειδικοί της ΕΕ συμβουλεύουν επίσης να μην επιβληθούν κανόνες ενιαίου μεγέθους για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης χαμηλού κινδύνου, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.
Όσον αφορά τους ευρύτερους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη, η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί δύο φορές τη σύνταξη νέας νομοθεσίας, γράφουν οι εμπειρογνώμονες και να επανεξετάσει την υπάρχουσα νομοθεσία ώστε να είναι κατάλληλη για τις ανάγκες της νέας εποχής. «Πρέπει να αποφευχθούν οι περιττές κανονιστικές ρυθμίσεις», γράφει η ομάδα. «Δεν είναι όλοι οι κίνδυνοι ίσοι», προσθέτει και επιμένει πως οι νομοθέτες πρέπει να επικεντρωθούν στη ρύθμιση εκείνων των περιοχών που εγείρουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Οι συστάσεις σηματοδοτούν την πρώτη κρούση προς την ΕΕ για τον καθορισμό των συνθηκών υπό τις οποίες θα πρέπει να αναπτυχθεί τεχνητή νοημοσύνη στην τεράστια εσωτερική αγορά της. Μέχρι σήμερα η συζήτηση γίνεται γύρω από το πως η Ευρώπη θα μπορούσε να προλάβει την παγκόσμια πρωταθλήτρια ΗΠΑ και την Κίνα σε μια συνεχιζόμενη κούρσα για την υπεροχή στην τεχνητή νοημοσύνη. Αν και οι 33 συστάσεις των εμπειρογνωμόνων δεν είναι δεσμευτικές, είναι πιθανό να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το Νοέμβριο και να ασχοληθεί με τα ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης άμεσα.
Συσκευές παρακολούθησης
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr