Η χρονιά των… “δράκων”!

Με γκολ του "συνήθη ύποπτου", Ρανταμέλ Φαλκάο, η Πόρτο νίκησε 1-0 την Μπράγκα στο Δουβλίνο και κατέκτησε το Europa League.

Με γκολ του “συνήθη ύποπτου”, Ρανταμέλ Φαλκάο, η Πόρτο νίκησε 1-0 την Μπράγκα στο Δουβλίνο και κατέκτησε το Europa League. Ο Κολομβιανός επιθετικός σκόραρε στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, κλείνοντας με 17 γκολ στη διοργάνωση, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ και χάρισε στην ομάδα του το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο τις ιστορίας της και τρίτο στη σεζόν μετά το Σούπερ Καπ και το πρωτάθλημα Πορτογαλίας. Τέσσερις μπορούν να γίνουν και οι φετινοί τίτλοι για την Πόρτο, που έχει μπροστά της τον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας με την Γκιμαράες την Κυριακή (22/5).

Η Μπράγκα έκανε ότι μπορούσε για να ανατρέψει τα προγνωστικά και τα δεδομένα και προσπάθησε πολύ στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά οι παίκτες του Αντρέ Βίλας Μπόας κράτησαν το προβάδισμα μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Κάρλος Βελάσκο Καμπάγιο και είδαν το όνομα του προπονητή τους να περνάει με “χρυσά” γράμματα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο 33χρονος Μπόας είναι ο πιο νεαρός τεχνικός, που έχει κατακτήσει το τρόπαιο οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Χωρίς εκπλήξεις οι 11άδες
Οι δύο προπονητές δεν έκρυβαν κάποια έκπληξη στην ανακοίνωση των αρχικών 11άδων των δύο ομάδων. Η Πόρτο του Αντρέ Βίλας Μπόας παρατάχθηκε με σύστημα 4-3-3, τον Έλτον στο τέρμα, τους Σαπουνάρου, Ρολάντο, Οταμέντι, Περέιρα στην άμυνα και τους Φερνάντο, Μουτίνιο και Γκουαρίν στο κέντρο. Ακλόνητη παρέμεινε και η τριάδα της επίθεσης, την οποία αποτελούσαν οι Χουλκ, Βαρέλα και Φαλκάο.

Ο Ντομίνγκος με τη σειρά του, “κατέβασε” την Μπράγκα στον τελικό του “Ντάμπλιν Αρίνα” με σύστημα 4-5-1. Στο τέρμα βρέθηκε ο μεγάλος πρωταγωνιστής των προηγούμενων αναμετρήσεων, Αρτούρ και μπροστά του οι Γκαρσία, Παουλάο, Ροντρίγκες και Σίλβιο. Το “γεμάτο” κέντρο της Μπράγκα συνέθεσαν οι Κουστόβιο, Βαντίνιο και Ούγκο Βιάνα, ενώ οι Πάουλο Σέζαρ και Άλαν είχαν το ρόλο των “βοηθών”-τροφοδοτών του Λίμα, που ήταν και ο μοναδικός προωθημένος.

Η πρώτη καλή στιγμή ήταν για την Μπράγκα, με τον Κουστόδιο να σουτάρει άουτ από διαγώνια θέση στην περιοχή, ενώ η Πόρτο «απάντησε» στις ευκαιρίες, με τον Χουλκ στο 7′ να στέλνει την μπάλα μόλις άουτ με, επίσης, διαγώνιο σουτ. Παρά το καλό ξεκίνημα, οι καλές φάσεις απουσίασαν από τα επόμενα λεπτά του πρώτου μέρους, με την Πόρτο να έχει την κατοχής της μπάλας και την Μπράγκα να παρουσιάζει μια εξαιρετική αμυντική λειτουργία και να απειλεί. όσο χρειάζεται.

“Μίλησε” ο Φαλκάο
Κι ενώ όλα έδειχναν ότι το πρώτο 45λεπτο θα ολοκληρωθεί χωρίς σκορ, ο Ρανταμέλ Φαλκάο «χτύπησε» στο 44′ και με το 17ο γκολ του στο φετινό Europa League, έβαλε την Πόρτο στη θέση του οδηγού σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης. Ο Γκουαρίν έκανε την ατομική προσπάθεια στο χώρο του κέντρου και τη βαθιά μπαλιά, με τον Κολομβιανό επιθετικό να πιάνει μια εντυπωσιακή κεφαλιά στην πλάτη της άμυνας, να μην αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Αρτούρ και να «γράφει» το 1-0 ως σκορ ημιχρόνου.

Ο Ντομίνγκος έκανε δύο αλλαγές στην ανάπαυλα και η Μπράγκα μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στην επανάληψη, με πιο επιθετικούς προσανατολισμούς και αποφασισμένη να “παλέψει” για την ισοφάριση. Η μεγαλύτερη ευκαιρία για τους τυπικά φιλοξενούμενους χάθηκε στα πρώτα δευτερόλεπτα του δεύτερου μέρους, με τον Μοσορό στην πρώτη του επαφή με την μπάλα να μην καταφέρνει να “νικήσει” τον Έλτον σε μοναδικό τετ α τετ.

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου η εικόνα του παιχνιδιού ήταν η ίδια. Η Μπράγκα έψαχνε τον τρόπο να διασπάσει την άμυνα της Πόρτο, οι παίκτες της οποίας δεν δυσκολεύονταν, ωστόσο, ιδιαίτερα, ενώ απειλούσαν με κάποιες αντεπιθέσεις. Αν ο Χουλκ ήταν πιο ομαδικός, τότε η Πόρτο θα είχε “κλειδώσει” νωρίτερα την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Το 1-0, πάντως, αποδείχθηκε αρκετό για να στείλει το Europa League στο “Ντραγκάο”. Η Μπράγκα προσπάθησε, έδειξε διάθεση, αλλά όχι και την ανάλογη αποτελεσματικότητα, με τους “δράκους” να πανηγυρίζουν δίκαια την επιστροφή τους στην κορυφή μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, επτά χρόνια μετά την κατάκτηση του Champions League στο Γκελζενκίρχεν.

Η εξέλιξη του τελικού


90’+4′: Λήξη του τελικού


90’+3′: Κίτρινη κάρτα: Στον Ρολάντο για καθυστερήσεις


90′: Τρία θα είναι τα λεπτά των καθυστερήσεων


90′: Κίτρινη κάρτα: Στον Έλτον για καθυστερήσεις


86′: Ευκαιρία για την Πόρτο, με τον Σαπουνάρου να δίνει την μπάλα στον Μπελούτσι, που σούταρε ξαφνικά έξω από την περιοχή, στέλνοντας την μπάλα λίγο άουτ


80′: Κίτρινη κάρτα: Στον Κακά για φάουλ στον Φαλκάο


79′: Αλλαγή: Ο Ροντρίγκες στη θέση του Βαρέλα


76′: Άλαν και Μεγιόνγκ συνδυάστηκαν υπέροχα, με τον δεύτερο να σουτάρει από το ημικύκλιο, αλλά να μην απειλεί τον Έλτον, που μπλόκαρε εύκολα την μπάλα


73′: Αλλαγή: Πρώτη για την Πόρτο, ο Μπελούτσι στη θέση του Γκουαρίν


66′: Αλλαγή: Τελευταία για την Μπράγκα, με τον Μεγιόνγκ να αντικαθιστά τον Λίμα


59′: Κίτρινη κάρτα: Στον Μοσορό για διαμαρτυρία


55′: Κίτρινη κάρτα: Στον Μιγκέλ Γκαρσία για επικίνδυνη προβολή στον Βαρέλα


49′: Κίτρινη κάρτα: Στον Σαπουνάρου


46′: Ανεπανάληπτη ευκαιρία για την Μπράγκα, με τον Μοσορό στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, να βγαίνει τετ α τετ με τον Έλτον μετά από τραγικό λάθος του Φερνάντο και τον τερματοφύλακα της Πόρτο να αποκρούει με τα πόδια και να κρατάει απαραβίαστη την εστία του


46′: Αλλαγή: Δεύτερη για την Μπράγκα στο ημίχρονο, με τον Κακά να περνάει στη θέση του Αλμπέρτο Ροντρίγκες


46′: Αλλαγή: Ο Μοσορό στη θέση του Ούγκο Βιάνα


46′: Έναρξη του δεύτερου μέρους



45’+2′: Τέλος του πρώτου ημιχρόνου


45′: Ένα λεπτό θα είναι ο χρόνος των καθυστερήσεων


44′: ΓΚΟΟΟΛ (1-0): Ο Γκουαρίν μετά από ατομική προσπάθεια έκανε τη βαθιά μπαλιά από δεξιά, ο Φαλκάο βγήκε στην πλάτη της άμυνας και έπιασε την κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα στη δεξιά πλευρά της εστίας του Αρτούρ και δίνοντας το προβάδισμα στην Πόρτο σε καίριο χρονικό σημείο του τελικού


31′: Σέντρα του Γκουαρίν από δεξιά, ο Βαρέλα έπιασε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, αλλά έστειλε την μπάλα αρκετά μέτρα άουτ


30′: Κίτρινη κάρτα: Στον Σίλβιο για σκληρό φάουλ στον Χουλκ


23′: Κίτρινη κάρτα: Στον Ούγκο Βιάνα για φάουλ στον Χουλκ


20′: Διαγώνιο σουτ του Λίμα από αριστερά στο όριο της περιοχής, ο Έλτον μπλόκαρε εύκολα την μπάλα


7′: Ατομική προσπάθεια και διαγώνιο σουτ του Χουλκ από δεξιά στην περιοχή, η μπάλα πέρασε άουτ, λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι του Αρτούρ


4′: Ο Κουστόδιο μπήκε στην περιοχή από δεξιά και έκανε το διαγώνιο σουτ, στέλνοντας την μπάλα άουτ 


1′: Έναρξη της αναμέτρησης


Διοργάνωση: Europa League
Φάση: Τελικός
Γήπεδο: “Ντάμπλιν Αρίνα”, Δουβλίνο
Διαιτητής: Κάρλος Βελάσκο Καμπάγιο
Βοηθοί: Ρομπέρτο Αλόνσο Φερνάντεθ, Χεσούς Κάλβο Γκουαδαμούρο
4ος: Νταβίντ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν
Πρόσθετοι βοηθοί: Κάρλος Κλος Γκόμεθ, Αντόνιο Ρουμπίνος Πέρεθ

ΠΟΡΤΟ (Βίλας Μπόας): Έλτον, Σαπουνάρου, Ρολάντο, Οταμέντι, Αλβάρο Περέιρα, Φερνάντο, Ζοάο Μουτίνιο, Γκουαρίν (73′ Μπελούτσι), Χουλκ, Βαρέλα (79′ Ροντρίγκες), Χαλκάο
Στον πάγκο: Μπέτο, Μαϊκόν, Βάλτερ, Σόουζα, Ρούμπεν Μίκαελ
ΜΠΡΑΓΚΑ (Ντομίγκος Πατσιέντσια): Αρτούρ, Μιγκέλ Γκαρσία, Παουλάο, Αλμπέρτο Ροντρίγκες (46′ Κακά), Σίλβιο, Κουστόδιο, Βαντίνιο, Ούγκο Βιάνα (46′ Μοσορό), Άλαν, Πάουλο Σέζαρ, Λίμα (66′ Μεγιόνγκ)
Στον πάγκο: Κριστιάνο, Έλντερ Μπαρμπόσα, Έλντερσον, Λεάντρο Σαλίνο


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.