“Καμπανάκια” για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και θετικές αναφορές για τις προόδους που έχουν παρατηρηθεί σε αρκετούς τομείς, περιλαμβάνει η έκτη έκθεση της Task Force για τη δράση της στην Ελλάδα κατά το διάστημα Οκτωβρίου 2013-Ιανουαρίου 2014.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η κατάσταση όσον αφορά στο δανεισμό για την πραγματική οικονομία είναι παρόμοια με εκείνη του Απριλίου 2013, με συνεχή πιστωτική ασφυξία, υψηλά επιτόκια σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη, υψηλές απαιτήσεις εξασφάλισης και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως προκύπτει από πίνακα που περιλαμβάνεται στην έκθεση, τα συνολικά διαθέσιμα από τα διάφορα χρηματοδοτικά μέσα που υποστηρίζονται από την ΕΕ (JEREMIE, Ταμείο επιχειρηματικότητας, Ενεργειακή απόδοση για νοικοκυριά και άλλα) φτάνουν τα 3,18 δισ, ευρώ, από τα οποία όμως έχουν αξιοποιηθεί μόλις 252 εκατομμύρια ευρώ, αν και το γεγονός ότι τα 145 εξ αυτών αξιοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο λογίζεται ως θετικό.
Στα θετικά προσμετράται η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η επανευθυγράμμιση των κονδυλίων προκειμένου να καλυφθεί η συγχρηματοδότηση των έργων αυτοκινητοδρόμων και να συνεχιστεί η προώθηση του προγράμματος δημοσίων έργων, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ενώ διαπιστώνεται πρόοδος και στην εφαρμογή των 181 “έργων προτεραιότητας” που αναφέρονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος το ένα τρίτο των έργων προτεραιότητας να μην έχει υλοποιηθεί πριν από το τέλος της προγραμματικής περιόδου (Δεκέμβριος 2015) και, μεταξύ αυτών, ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά για τη χώρα (π.χ. κτηματολόγιο) έχουν καθυστερήσει σημαντικά.
Ποιοι είναι όμως οι βασικοί τομείς στους οποίους θα πρέπει να απιτευχθεί πρόοδος, σύμφωνα με την Task Force;
i) στήριξη για την ορθή λειτουργία της φορολογικής διοίκησης, που έχει ζωτική σημασία τόσο για να μπορέσουν οι ελληνικές αρχές να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα όσο και για την επίτευξη δικαιότερης και περισσότερο ισόρροπης κατανομής των φορολογικών επιβαρύνσεων,
ii)μεταρρύθμιση της κεντρικής δημόσιας διοίκησης όπου απαιτείται αποφασιστική πρόοδος για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και σύγχρονης δημόσιας διοίκησης στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων, και ικανής να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, και
iii) συμβολή στη δημιουργία υποστηρικτικού και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εφόσον η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθει μόνο από ακμάζουσες εταιρείες με εύκολη πρόσβαση στη ρευστότητα και στις αγορές.
“Σε ορισμένους τομείς η τεχνική βοήθεια δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη πλήρως, καθώς οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη προχωρήσει πέρα από το στάδιο της διάγνωσης ή της προπαρασκευής. Η τεχνική βοήθεια μπορεί επιπλέον να διευκολύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με στοχευμένη στήριξη και μπορεί να παρασχεθεί μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών.
Τα πλήρη οφέλη της τεχνικής βοήθειας θα καταστούν εμφανή μόνον όταν υλοποιηθούν επαρκώς σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις”, επισημαίνεται στην έκθεση, που συνεχίζει: “Ο ρυθμός των αποφάσεων χρηματοδότησης ορισμένων έργων τεχνικής βοήθειας εξακολουθεί να είναι σχετικά αργός. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα για την αξιοποίηση της βοήθειας αυτής, έτσι ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να επωφελούνται από απτές βελτιώσεις. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα απαιτηθεί διαρκής δέσμευση για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και υλοποίηση των αλλαγών κατά τα προσεχή έτη. Η τεχνική βοήθεια που κινητοποιείται από την ΟΔΕ μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες αυτές”.
Πηγή: news.gr