Την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας των καθαριστριών των σχολικών μονάδων της χώρας, που χρηματοδοτεί το υπουργείο Παιδείας, ζητά από την κυβέρνηση το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «πρόκειται για χιλιάδες εργαζόμενες που παραμένουν απλήρωτες από την αρχή της σχολικής χρονιάς και έχουν υπογράψει συμβάσεις με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας. Και παρότι ο φορέας – εργοδότης τους διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια, λόγοι γραφειοκρατίας μπλοκάρουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Η ΚΕΔΕ θεωρεί απαράδεκτο να “πληρώνουν” οι σχολικές καθαρίστριες τις παραλείψεις και τις ευθύνες των αρμοδίων και ζητά από τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών να επιλύσουν άμεσα το θέμα. Σε ότι αφορά στους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς η ΚΕΔΕ ζητά την απορρόφηση όλων”.
Επίσης το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά από την κυβέρνηση στο μεταβατικό διάστημα προς το νέο ΕΣΠΑ «να διασφαλιστεί από τα υπόλοιπα λιμνάζοντα αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ (ΕΤΠΑ) η πλήρης χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των δήμων (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠΜεΑ), αρχής γενομένης από την νέα σχολική χρονιά».
Ακόμη επιμένει στην ανάγκη να προβλεφθεί, στο πλαίσιο της διαμορφωνόμενης Αρχιτεκτονικής του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη χρηματοδότηση των έργων τοπικής και τεχνικής υποδομής και των δράσεων που αφορούν τις υποδομές και τη λειτουργία των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και πιο συγκεκριμένα των προγραμμάτων οικογενειακής εναρμόνισης – προσχολικής και σχολικής αγωγής (παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠΜεα) και της τρίτης ηλικίας (Βοήθεια στο Σπίτι, Κατ΄ οίκον φροντίδα, ΚΗΦΗ, κ.λπ.).
Ακόμη, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους μικροομολογιούχους του Δημοσίου, συνηγορεί με το αίτημά τους και καλεί την κυβέρνηση, μαζί με την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας της χώρας και της ανεργίας, να προσπαθήσει να καλύψει και τις απώλειες των μικροομολογιούχων.
Τέλος, ζητά την τροποποίηση του άρθρου 22 του Ν.3900/2010 έτσι ώστε ο φορολογούμενος υπόχρεος, ο οποίος σήμερα, προκειμένου να ασκήσει έφεση, οφείλει να καταβάλει το 50% των οφειλομένων, να μπορεί αντ΄ αυτού να εγγράψει υπέρ του Δημοσίου υποθήκη πρώτης τάξεως επί ακινήτου ή να προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολή.