Επεισοδιακή ήταν και η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προεδρείου της Βουλής, καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από την αίθουσα της Ολομέλειας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν με τον τρόπο αυτό στην άρνηση του προεδρεύοντος Γιάννη Τραγάκη να δώσει το λόγο στον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ήθελε να απαντήσει στο σχόλιο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι συχνά ενεργεί από τη θέση του προεδρεύοντος ως κομματικό στέλεχος.
Ωστόσο, ο κ. Τραγάκης αρνήθηκε να του δώσει το λόγο, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Δραγασάκης δεν τον ζήτησε από το έδρανό του, κι έτσι, έδωσε το λόγο στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που ήταν ο επόμενος ομιλητής.
Η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αποχωρήσουν από την αίθουσα της Ολομέλειας, μέχρι να ολοκληρώσει την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, χαρακτήρισε νομικώς και ουσιαστικώς αβάσιμη την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Βουλής, κάνοντας λόγο για αόριστη πρόταση δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής, ενώ επεσήμανε ότι στο κείμενο δεν στοιχειοθετούνται πλημμέλειες στον πρόεδρο της Βουλής, όπως προβλέπεται, και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί αποπροσανατολισμό ελλείψει επιχειρημάτων, αφού, όπως εξήγησε, στράφηκε και κατά του υπουργού Επικρατείας ο οποίος απλώς ανέφερε ότι αν η πρόταση δυσπιστίας είναι παραδεκτή θα το κρίνει η Βουλή.
“Τι έπρεπε να κάνει ένας υπουργός που σέβεται τους θεσμούς;”, διερωτήθηκε, και πρόσθεσε: “Εξάλλου η κυβέρνηση και οι υπουργοί δεν υποκαθιστούν τη λειτουργία των κοινοβουλίων, ούτε την ευχέρεια του προέδρου της Βουλής να αποφαίνονται σε παρεμπίπτοντα ζητήματα”.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρηματολόγησε επισημαίνοντας – μεταξύ άλλων – πως με βάση τη νομική τεκμηρίωση η πρόταση για τον κ. Στουρνάρα ήταν όμοια κατά το περιεχόμενό της με την πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου και ως εκ τούτου προσκρούει στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό η συζήτησή της, αφού δεν παρήλθε εξάμηνο. Κατά την ερμηνεία του σκοπού του Συντάγματος θα υπήρχε παρακώλυση της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής αν κάθε τόσο γινόταν, εξήγησε. “Πάσχει από έλλειψη νόμιμης προϋπόθεσης προς εξέταση της νομικής και ουσιαστικής βασιμότητάς της, άρα είναι απαράδεκτη η πρόταση αυτή. Άρα ορθώς ως τέτοια απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής”, αποφάνθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: “Είναι απορίας άξιο ότι ενώ είχατε το δικαίωμα, δεν προβλήθηκαν αντιρρήσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ”.
Σχετικώς με την αιτίαση ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν διέκοψε τις εργασίες της Βουλής, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί αν η πρόταση δυσπιστίας ήταν παραδεκτή, ενώ, όπως σημείωσε, δεν ήταν. “Κάποιοι παρέσυραν τον κ. Τσίπρα”, υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι το κόμμα του με την πρόταση μομφής δεν στοχεύει στο πρόσωπο του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αλλά “στη λειτουργία του κοινοβουλίου κατά τη σκοτεινή μνημονιακή περίοδο, τον Μεσαίωνα αυτό στη μεταμοντέρνα εκδοχή του, όπου η Δημοκρατία και η κοινοβουλευτική δημοκρατία διαρκώς υποβαθμίζονται”. Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι από τον Μάιο του 2010 ήρθαν στη Βουλή τρία κύρια μνημόνια, 410 εφαρμοστικοί νόμοι, 40 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και δεκάδες χιλιάδες άρθρα σε διυπουργικές αποφάσεις και ψευδοερμηνευτικές εγκυκλίους, συνοδευτικά κείμενα και παραρτήματα στην ελληνική και στην αγγλική που υποτίθεται ότι πέρασαν από την ελληνική Βουλή. Καταληκτικά σημείωσε πως το κοινοβούλιο πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του, προσθέτοντας πως ο νομικός πολιτισμός μας και ο λαός θα εκφράσει τον αποτροπιασμό του γι’ αυτά που έγιναν αυτές τις ημέρες.
Ο Μανώλης Γλέζος, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν αίρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο της Βουλής και εξακολουθεί να του έχει εμπιστοσύνη, είπε πως του καταλογίζει ότι δεν συγκάλεσε το προεδρείο ενώ αποδέχθηκε τον βιασμό της συνείδησης των βουλευτών που έγινε χθες κατά την ψήφιση του πολυνοσχεδίου.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γιάννης Δραγασάκης κατηγόρησαν τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο, δίνοντας ημερομηνίες που δεν ισχύουν σχετικώς με την απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και πως το ECOFIN θα συνεδριάσει στις 17 Απριλίου για το θέμα αυτό.
Απορρίπτοντας την πρόταση μομφής εκ μέρους της ΝΔ, ο Αναστάσιος Νεράντζης είπε πως από το 1950 μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναγίνει πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο της Βουλής, κάτι που σημαίνει ότι διαχρονικά το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε με εξαιρετική φειδώ αυτό το διάβημα. “Εσείς” – είπε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – “αυτή την πραγματικότητα, την παραβιάσατε σκαιά και κατάφωρα”, για να προσθέσει: “Αντιλαμβάνομαι τους μικροϋπολογισμούς που σας οδήγησαν σ’ αυτή την ατραπό, γιατί απλώς εσωτερικά σας προβλήματα πάτε να λύσετε”. Επεσήμανε πως δεν αρκεί ένα κείμενο να ονοματιστεί για να αποτελέσει πρόταση δυσπιστίας παρά πρέπει να μνημονεύονται τα στοιχεία των ενεργειών του προέδρου της Βουλής και παραλείψεών του τα οποία να την θεμελιώνουν, κάτι που δεν συμβαίνει επουδενί. “Δυσπιστούμε κύριοι, στην πρόταση δυσπιστίας σας. Και τη θεωρούμε απιστία απέναντι στην προσπάθεια που κάνει ο τόπος”, τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Νεράντζης.
Ο Παναγιώτης Ρήγας, από το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε για “πολιτικό παλιμπαιδισμό” τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως κατέθεσαν προτάσεις μομφής εναντίον υπουργού και του προέδρου της Βουλής νομικώς και κοινοβουλευτικώς ατεκμηρίωτα. “Δεν σας φταίει ούτε οι κατεπείγουσες διαδικασίες, αλλά που δεν έχετε θέσεις, δεν έχετε τίποτα ώστε να συνεισφέρετε σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρα”, είπε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.