Όπως κάθε φορά τα τελευταία χρόνια ο γύρος Γαλλίας θα έχει διάρκεια 23 ημέρες (2-24 Ιουλίου), με 21 ετάπ και δύο ημέρες ξεκούρασης.

Όπως κάθε φορά τα τελευταία χρόνια ο γύρος Γαλλίας θα έχει διάρκεια 23 ημέρες (2-24 Ιουλίου), με 21 ετάπ και δύο ημέρες ξεκούρασης. Συνολικά οι ποδηλάτες θα καλύψουν μία απόσταση 3430,5 χιλιομέτρων σε κάθε γωνιά της Γαλλίας, κάνοντας και μια μικρή παράκαμψη σε Ιταλικό έδαφος. Η κύρια δράση εντοπίζεται στις περιοχές Βαντέ (όπου και η εκκίνηση), Μπρετάνιε, Μασίφ Σεντράλ, Πυρηναία και Άλπεις, με τις Άλπεις φέτος να είναι σκόπιμα στο τέλος, αφού έχουν την τιμητική τους. Ο τερματισμός βέβαια θα είναι στο Παρίσι.

Φέτος οι διοργανωτές τιμούν την μεγάλη οροσειρά της Γαλλίας μιας και έχουν περάσει 100 χρόνια από το πρώτο πέρασμα του Γκαλιμπιέ (Col du Galibier – 1911), τις πιο ιστορικής ανηφόρας που υπάρχει στις Άλπεις, περνώντας κιόλας δύο φορές από εκεί.

Τα ετάπ.

Στον αγώνα υπάρχουν 21 ετάπ, τα οποία έχουν μήκος από 23 έως 226,5 χιλιόμετρα. Κατά μήκος τους υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα σπριντ, που χωρίζονται σε σπριντ ευθείας και σπριντ ανάβασης. Επίσης με βάση την δυσκολία τους τα ετάπ κατανέμονται και κάπως έτσι:

. 10 ετάπ ευθείας
. 6 ετάπ βουνών και τέσσερις τερματισμούς σε ανηφόρα
. 3 ετάπ μέτριας δυσκολίας και
. 2 χρονόμετρα (ένα ομαδικό και ένα ατομικό)

Αναλυτικά τα ετάπ του Γύρου Γαλλίας 2011:

Ετάπ Τύπος ετάπ Ημερομηνία  Εκκίνηση και τερματισμός Απόσταση
1 Ετάπ ευθείας  Σάββατο 2 Ιουλίου Passage du Gois La Barre-de-Monts > Mont des Alouettes Les Herbiers 191.5 χλμ
2 Ετάπ Ομαδικής χρονομέτρησης Κυριακή 3 Ιουλίου Les Essarts > Les Essarts 23 χλμ
3 Ετάπ ευθείας Δευτέρα 4 Ιουλίου Olonne-sur-Mer > Redon 198 χλμ
4 Ετάπ ευθείας Τρίτη 5 Ιουλίου Lorient > Mur-de-Bretagne 172.5 χλμ
5 Ετάπ ευθείας Τετάρτη 6 Ιουλίου Carhaix > Cap Frehel 164.5 χλμ
6 Ετάπ ευθείας Πέμπτη 7 Ιουλίου Dinan > Lisieux 226.5 χλμ
7 Ετάπ ευθείας Παρασκευή 8 Ιουλίου Le Mans > Chateauroux 218 χλμ
8 Ετάπ μέτριας δυσκολίας  Σάββατο 9 Ιουλίου Aigurande > Super-Besse Sancy 189 χλμ
9 Ετάπ μέτριας δυσκολίας Κυριακή 10 Ιουλίου Issoire > Saint-Flour 208 χλμ
 Ρεπό  Δευτέρα 11 Ιουλίου Le Lioran Cantal 
10 Ετάπ ευθείας Τρίτη 12 Ιουλίου Aurillac > Carmaux 158 χλμ
11 Ετάπ ευθείας  Τετάρτη 13 Ιουλίου Blaye-les-Mines > Lavaur 167.5 χλμ
12 Ετάπ ανηφόρας Πέμπτη 14 Ιουλίου Cugnaux > Luz-Ardiden 211 χλμ
13 Ετάπ ανηφόρας Παρασκευή 15 Ιουλίου Pau > Lourdes 152.5 χλμ
14 Ετάπ ανηφόρας Σάββατο 16 Ιουλίου Saint-Gaudens > Plateau de Beille 168.5 χλμ
15 Ετάπ ευθείας Κυριακή 17 Ιουλίου Limoux > Montpellier 192.5 χλμ
 Ρεπό  Δευτέρα 18 Ιουλίου Διαμέρισμα Drome 
16 Ετάπ μέτριας δυσκολίας  Τρίτη 19 Ιουλίου Saint-Paul-Trois-Chateaux > Gap 162.5 χλμ
17 Ετάπ ανηφόρας Τετάρτη 20 Ιουλίου Gap > Pinerolo 179 χλμ
18 Ετάπ ανηφόρας Πέμπτη 21 Ιουλίου Pinerolo > Galibier Serre-Chevalier 200.5 χλμ
19 Ετάπ ανηφόρας Παρασκευή 22 Ιουλίου Modane Valfrejus > Alpe-d’Huez 109.5 χλμ
20 Ετάπ Ατομικής χρονομέτρησης  Σάββατο 23 Ιουλίου Grenoble > Grenoble 42.5 χλμ
21 Ετάπ ευθείας Κυριακή 24 Ιουλίου Creteil > Paris Champs-Elysees 95 χλμ

Όλα για τις φανέλες.

Οι 198 ποδηλάτες που θα συμμετάσχουν στον γύρο θα έχουν στόχο τους τέσσερις επιμέρους “αγώνες” – κατατάξεις:

1. την γενική κατάταξη,
2. την βαθμολογία των πόντων,
3. την βαθμολογία των βουνών και
4. την κατάταξη των νέων.

Για τις τέσσερις παραπάνω κατηγορίες αγώνα, αυτός που προηγείται θα φορά μια φανέλα έντονου χρώματος. Π.χ. στην γενική κατάταξη ο πρωτοπόρος φορά την πολύ γνωστή κίτρινη φανέλα και στόχος του είναι να κερδίσει χρόνο έναντι των αντιπάλων του (αναμφισβήτητα η πιο σημαντική κατάταξη του γύρου Γαλλίας). Οπότε αυτό μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα στα 6 ετάπ βουνών, στις 2 χρονομετρήσεις και ίσως και στις 3 ημέρες με τα ετάπ μέτριας δυσκολίας. Στις υπόλοιπες θα πρέπει να κάνει οικονομία δυνάμεων για έναν τόσο μεγάλο αγώνα, απλά τερματίζοντας μαζί με τους “πολλούς”.

. Σε αυτή την κατηγορία λαμβάνονται υπ όψιν οι χρονικές διαφορές που δημιουργούνται μεταξύ των αθλητών στο τέλος κάθε ετάπ και έτσι διαμορφώνεται η σημαντικότερη κατάταξη του αγώνα, η γενική. Όλοι οι ποδηλάτες έχουν τον ίδιο χρόνο εφ όσον είναι στο ίδιο γκρουπ. Για να πάρουν διαφορετικό χρόνο δύο γκρουπ θα πρέπει ο τελευταίος ποδηλάτης του πρώτου γκρουπ από τον πρώτο ποδηλάτη του δεύτερου γκρουπ να έχει διαφορά μεγαλύτερη από ένα δευτερόλεπτο. Παλαιότερα δινόταν και μπόνους δευτερόλεπτα στους τρεις πρώτους κάθε ετάπ, όπως και στους τρεις πρώτους των ενδιάμεσων σπριντ ευθείας, όμως αυτό δεν ισχύει φέτος στον γύρο Γαλλίας.

Ο πρώτος της βαθμολογίας των πόντων φορά την πράσινη φανέλα και προσπαθεί να μαζέψει βαθμούς που βρίσκονται σκορπισμένοι κατά μήκος της διαδρομής, κυρίως στους τερματισμούς των ετάπ. Τα περισσότερα ετάπ φέτος είναι ετάπ ευθείας, οπότε οι σπρίντερ αναμένεται να μαζέψουν περισσότερους πόντους στους τερματισμούς. Θα τους δούμε να διεκδικούν τις νίκες στα 10 ετάπ ευθείας, εκεί όπου αναμένονται μαζικά σπριντ και ίσως και στις τρεις ημέρες με τα ετάπ μέτριας δυσκολίας. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι δεν παίζει ρόλο η μεταξύ τους χρονική διαφορά σε αυτή την κατάταξη, αλλά μόνον η θέση τους.

. Έχοντας αλλάξει αρκετά τους κανονισμούς φέτος, έχει οριστεί ότι θα υπάρχει μόνο ένα σπριντ ευθείας κάθε ημέρα και μάλιστα αυτό θα δίνει πολύ περισσότερους βαθμούς απ ότι τα προηγούμενα χρόνια.
. Η βαθμολογία των πόντων ορίζεται ως εξής:
i. Τερματισμούς ετάπ ευθείας: 45-35-30-26-22-20-18-16-14-12-10-8-6-4-2 (οι 15 πρώτοι)
ii. Τερματισμούς ετάπ μέτριας δυσκολίας: 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2 (οι 15 πρώτοι)
iii. Τερματισμούς ετάπ ανηφόρας: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 (οι 15 πρώτοι)
iv. Τερματισμούς ετάπ ατομικής χρονομέτρησης: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 (οι 15 πρώτοι)
v. Ενδιάμεσα σπριντ σε κάθε ετάπ: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 (οι 15 πρώτοι)

Ο πρώτος της βαθμολογίας των βουνών αποκαλείται και “βασιλιάς των βουνών” και φορά μια πουά φανέλα, λευκού και κόκκινου χρώματος. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν κάποια ενδιάμεσα σπριντ ανάβασης, που βρίσκονται στις κορυφές των βουνών και μοιράζουν βαθμούς στους διερχόμενους ποδηλάτες. Επειδή όλες οι κορυφές δεν έχουν την ίδια δυσκολία υπάρχουν πέντε κατηγορίες που δίνουν διαφορετική βαθμολόγηση. Αυτός που κάθε φορά έχει το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών μετά την ολοκλήρωση κάθε ετάπ θα φορά την κόκκινη πουά φανέλα και σίγουρα οι πιο σημαντικές ημέρες γι αυτούς είναι οι 6 που περιέχουν τα ετάπ βουνού, ενώ έντονη μάχη αναμένεται να γίνει και τις πρώτες ημέρες (δεν υπάρχουν μεγάλες ανηφόρες την πρώτη εβδομάδα) μιας και η κάθε φανέλα δίνει μεγάλη δόξα σε κάθε ποδηλάτη.

. Η αλλαγή στα σπριντ ανάβασης είναι ότι στους τέσσερις τερματισμούς σε ανηφόρα που έχει φέτος ο γύρος, θα διπλασιάζεται η βαθμολογία για τους κυνηγούς της βαθμολογίας των βουνών.
. Η βαθμολογία των σπριντ ανάβασης είναι η εξής:
i. Κατηγορία HC: 20-16-12-8-4-2 (6 πρώτοι και θα διπλασιαστούν στα ετάπ 12, 14, 18 και 19)
ii. 1ης Κατηγορία: 10-8-6-4-2-1 (οι έξι πρώτοι)
iii. 2ης Κατηγορία: 5-3-2-1 (οι τέσσερις πρώτοι)
iv. 3ης Κατηγορία: 2-1 (οι δύο πρώτοι)
v. 4ης κατηγορία: 1 (μόνο ο πρώτος)

Η τέταρτη φανέλα είναι αυτή των νέων. Είναι λευκού χρώματος και την διεκδικούν οι ποδηλάτες που είναι κάτω των 25 ετών. Σκοπός της είναι να αναδείξει τη νέα γενιά. Έχει να κάνει με χρονικές διαφορές μεταξύ τους, οπότε και εδώ θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα ετάπ που θα κρίνουν την κίτρινη φανέλα.

Νίκη σε κάθε ετάπ, κατάταξη ομάδων, κόκκινα νούμερα επιθετικού ποδηλάτη

Είναι οι άλλοι τρεις λόγοι για να αλλάξει τον τρόπο που αγωνίζεται μία ομάδα μέσα στον γύρο Γαλλίας. Η νίκη σε ετάπ δοξάζει σε ημερήσια βάση έναν ποδηλάτη που απλά απέδειξε ότι είναι ο γρηγορότερος όλων. Για την κατάταξη των ομάδων υπολογίζεται ο χρόνος των τριών πρώτων αθλητών σε κάθε ετάπ (η πρώτη ομάδα είναι αυτή που έχει κιόλας τα κίτρινα νούμερα.), ενώ αυτός που θα είναι ο πιο επιθετικός σε κάθε ετάπ θα φορά την επόμενη ημέρα τα κόκκινα νούμερα.

Οι τρεις παραπάνω λόγοι μαζί με τις τέσσερις προαναφερθείσες φανέλες του αγώνα είναι και η αιτία που υπάρχει τακτική σε κάθε ποδηλατικό γύρο. Ο τρόπος με τον οποίο θα κατανείμουν τις δυνάμεις τους οι 22 ομάδες για να κερδίσουν κάθε μία από τις παραπάνω φανέλες, τη νίκη στο ετάπ ή και συνδυασμούς των παραπάνω, είναι και ο λόγος που ένας ποδηλατικός γύρος μεταμορφώνεται σε μια παρτίδα σκάκι ή πόκερ κατά τη διάρκεια του. Οι ομάδες μπορεί να κρύβονται, να μπλοφάρουν ή και να τα δώσουν όλα ώστε να φέρουν σε δύσκολη θέση τους αντιπάλους τους, ή σε πλεονεκτική θέση τους ίδιους. Το ζητούμενο είναι ένα: η φανέλα στο Παρίσι.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα ετάπ και όχι μόνο θα βρείτε στο επίσημο site, www.letour.fr ή και στο www.cyclingnews.com που βγάζει και πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα.

Αναλυτικά, κάθε ετάπ ορίζεται με βάση τα ενδιάμεσα σπριντ με τον παρακάτω τρόπο: πχ. το παρακάτω προφίλ είναι του 19ου ετάπ. Ξεκινά από το Μοντάν και τερματίζει στην ανηφόρα του Αλπ Ντ’ Ουέζ μετά από 109,5 χλμ. Τα κόκκινα στρογγυλά σηματοδοτούν τα σπριντ ανάβασης, πού όπως φαίνεται στο 26,5ο χιλιόμετρο υπάρχει ένα σπριντ ανάβασης πρώτης κατηγορίας (έχει το 1 μέσα στον κόκκινο κύκλο), στο 48,5ο χλμ έχει σπριντ ανάβασης εκτός κατηγορίας – υψηλότερης κατηγορίας (κατά το Hors Category), ενώ υπάρχει και άλλο ένα σπριντ ανάβασης εκτός κατηγορίας στον τερματισμό. Σε αυτά τα τρία σημεία δίνονται βαθμοί για την επιμέρους βαθμολογία των σπριντ ανάβασης και την πουά φανέλα. Το πράσινο στρογγυλό που βρίσκεται στο 94,5ο χλμ σηματοδοτεί το ενδιάμεσο σπριντ ευθείας που δίνει πόντους για την βαθμολογία της πράσινης φανέλας. Με τον ίδιο τρόπο αναλύονται ή ακόμα και παρουσιάζονται τα υπόλοιπα ετάπ που θα βρείτε στην ιστοσελίδα letour.fr.

Χρηματικά έπαθλα.

Συνολικά θα μοιράσουν 3,2 εκατομμύρια ευρώ στους δρόμους της Γαλλίας, με τον ποδηλάτη που θα φορά την κίτρινη φανέλα την τελευταία ημέρα στο Παρίσι να παίρνει 450.000 ευρώ ως αμοιβή, εκτός τι άλλες αμοιβές θα έχει μαζέψει μέχρι να φτάσει εκεί. Ενδεικτικά να πούμε ότι ο νικητής του ετάπ παίρνει 8.000 ευρώ, ενώ χρήματα παίρνουν οι 20 πρώτοι του τελικού σπριντ. Η μικρότερη οικονομική αμοιβή είναι 200 ευρώ, για τον αθλητή που θα περάσει πρώτος από ένα σπριντ ανάβασης τέταρτης κατηγορίας.

Φαβορί.

Κίτρινης φανέλας: Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ αν και 28 ετών είναι ήδη τρείς φορές νικητής του γύρου Γαλλίας (2007, 2009, 2010). Είναι ο πιο ολοκληρωμένος (είναι πανέξυπνος από πλευράς τακτικής, έχει διάρκεια και είναι εξαιρετικός στην ανηφόρα και στις χρονομετρήσεις) και καταφέρνει να κερδίσει χρόνο έναντι των υπολοίπων. Ο 26χρονος, Άντι Σλέκ πέρσι εμφανίστηκε βελτιωμένος στην ατομική χρονομέτρηση που είναι το αδύναμο σημείο του και έτσι ακόμα και φέτος είναι το νούμερο δύο φαβορί. Πέρσι είχε χάσει πολύτιμη βοήθεια, αλλά και πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στο θέμα της τακτικής, εξ αιτίας μιας πτώσης του αδερφού του, Φράνκ Σλέκ που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει, στις πρώτες ημέρες του αγώνα. Ο Ιβάν Μπάσο, νικητής δύο φορές του γύρου της Ιταλίας και δεύτερος στο Tour de France του 2004, πίσω από τον Lance Armstrong δεν μπορεί να έχει κάτι άλλο στο μυαλό του από την κίτρινη φανέλα στο Παρίσι, ενώ πολύ καλά φορμαρισμένος δείχνει και ο Αυστραλός, Κάντελ Έβανς, που έχει φτάσει ήδη δύο φορές μέχρι την δεύτερη θέση.

Πράσινης φανέλας: Ο 37χρονος Ιταλός Αλεσάντρο Πετάκι πέρσι είχε κατακτήσει την πράσινη φανέλα, κερδίζοντας δύο ετάπ, όπου σε συνδυασμό με πολύ καλά πλασαρίσματα τις υπόλοιπες ημέρες συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία. Από την άλλη μεριά ο Μάρκ Κάβεντις ήταν και είναι πάντοτε το μεγαλύτερο φαβορί, αλλά δεν την έχει κατακτήσει ποτέ. Πέρσι κέρδισε πέντε ετάπ, πρόπερσι 6 ενώ συνολικά έχει 15 νίκες σε τρία χρόνια, κι όμως ποτέ δεν είχε την πράσινη φανέλα στο Παρίσι. Ο Νορβηγός, Θόρ Χούσοβντ, παγκόσμιος πρωταθλητής φέτος, έχει κατακτήσει δύο φορές στο παρελθόν την πράσινη φανέλα και έτσι είναι πάντοτε υπολογίσιμος.

Ιστορία.

Η ιστορία στον γύρο Γαλλίας είναι πολύ μεγάλη, γιατί πρόκειται για έναν αγώνα που ξεκίνησε το 1903 και διακόπηκε μόνο κατά την περίοδο των δύο παγκοσμίων πολέμων. Επίσης επειδή ο αγώνας διεξάγεται σε εξωτερικό χώρο, η διάρκεια είναι πολύ μεγάλη (τα πρώτα χρόνια έχει καταγραφεί χρόνο πάνω από 18 ώρες για τον νικητή ενός ετάπ.) όπου ακόμα και οι καιρικές συνθήκες μπορούν να τον επηρεάσουν, η ιστορία είναι πραγματικά πολύ έντονη…

Πολυνίκεις του γύρου Γαλλίας
Μόνο ο Lance Armstrong έχει κερδίσει τον γύρο 7 φορές, ενώ άλλοι τέσσερις μετρούν πέντε νίκες:
Επτά νίκες:
. Lance Armstrong (1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 και το 2005).
Πέντε νίκες:
. Jacques Anquetil (1957, 1961, 1962, 1963 και το 1964)
. Eddy Merckx (1969, 1970, 1971, 1972 και το 1974)
. Bernard Hinault (1978, 1979, 1981, 1982 και το 1985)
. Miguel Indurain (1991, 1992, 1993, 1994 και το 1995)

Νίκες σε ετάπ:
. 34 ετάπ: Eddy Merckx
. 28 ετάπ: Bernard Hinault
. 25 ετάπ: Andre Leducq

Ημέρες με την κίτρινη φανέλα:
. 111 ημέρες συνολικά:  Eddy Merckx
. 83 ημέρες: Lance Armstrong
. 79 ημέρες: Bernard Hinault

Νικητές του γύρου έχοντας στην κατοχή τους την κίτρινη φανέλα από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα:
. 1935: Romain Maes
. 1928: Nicolas Frantz
. 1924: Ottavio Bottecchia
. 1914: Philippe Thys
. 1903: Maurice Garin
 
Νικητές του γύρου χωρίς να κερδίσουν ετάπ:
. 2010: Alberto Contador
. 2006: Oscar Pereiro
. 1990: Greg Lemond
. 1966: Lucien Aimar
. 1960: Gastone Nencini
. 1956: Roger Walkowiak
. 1922: Firmin Lambot

Μικρότερη και μεγαλύτερη διαφορά στον γύρο:

Μικρότερη
. 1989: Greg Lemond – Laurent Fignon: 8 δευτερόλεπτα
. 2007: Alberto Contador – Cadel Evans: 23 δευτερόλεπτα
. 2006: Oscar Pereiro – Andreas Kloden: 32 δευτερόλεπτα

Μεγαλύτερη
. 1903: Maurice Garin – Lucien Pothier: 2 ώρες 59 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα
. 1904: Henri Cornet  – Jean Baptiste Dortignacq: 2 ώρες 16 λεπτά 14 δευτερόλεπτα
. 1927: Nicolas Frantz – Maurice Dewaele: 1 ώρα 48 λεπτά 21 δευτερόλεπτα

Βαθμολογία πόντων:
Μόνο ένας ποδηλάτης έχει κερδίσει έξι φορές την πράσινη φανέλα και άλλος ένας τέσσερις φορές:
. 6 φορές: Erik Zabel (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001)
. 4 φορές: Sean Kelly (1982, 1983, 1985, 1989)

Βαθμολογία σπριντ ανάβασης:
Μόνο ένας ποδηλάτης έχει κερδίσει την πουά φανέλα 7 φορές και άλλοι δύο από έξι:
. 7 φορές: Richard Virenque (1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2003, 2004).
. 6 φορές:
o Federico Bahamontes (1954, 1958, 1959, 1962, 1963, 1964).
o Lucien Van Impe (1971, 1972, 1975, 1977, 1981, 1983).

Αναλυτικά οι νικητές:
Έτος  Γενική κατάταξη
 Βαθμολογία πόντων
 Βαθμολογία βουνών
 Κατάταξη νέων

1903 Maurice Garin   
1904 Henri Cornet   
1905 Louis Trousselier   
1906 Rene Pottier   
1907 Lucien Petit-Breton   
1908 Lucien Petit-Breton    
1909 Francois Faber   
1910 Octave Lapize   
1911 Gustave Garrigou   
1912 Odile Defraye   
1913 Philippe Thys   
1914 Philippe Thys    
1919 Firmin Lambot   
1920 Philippe Thys    
1921 Leon Scieur   
1922 Firmin Lambot    
1923 Henri Pelissier   
1924 Ottavio Bottecchia   
1925 Ottavio Bottecchia    
1926 Lucien Buysse   
1927 Nicolas Frantz   
1928 Nicolas Frantz    
1929 Maurice De Waele   
1930 Andre Leducq   
1931 Antonin Magne   
1932 Andre Leducq    
1933 Georges Speicher  Vicente Trueba 
1934 Antonin Magne   Rene Vietto 
1935 Romain Maes  Felicien Vervaecke 
1936 Sylvere Maes  Julian Berrendero 
1937 Roger Lapebie  Felicien Vervaecke 
1938 Gino Bartali  Gino Bartali 
1939 Sylvere Maes   Sylvere Maes 
1947 Jean Robic  Pierre Brambilla 
1948 Gino Bartali   Gino Bartali 
1949 Fausto Coppi  Fausto Coppi 
1950 Ferdinand Kubler  Louison Bobet 
1951 Hugo Koblet  Raphael Geminiani 
1952 Fausto Coppi   Fausto Coppi 
1953 Louison Bobet Fritz Schar Jesus Lorono 
1954 Louison Bobet  Ferdinand Kubler Federico Bahamontes 
1955 Louison Bobet  Stan Ockers Charly Gaul 
1956 Roger Walkowiak Stan Ockers  Charly Gaul  
1957 Jacques Anquetil Jean Forestier Gastone Nencini 
1958 Charly Gaul Jean Graczyk Federico Bahamontes  
1959 Federico Bahamontes Andre Darrigade Federico Bahamontes  
1960 Gastone Nencini Jean Graczyk  Imerio Massignan 
1961 Jacques Anquetil  Andre Darrigade  Imerio Massignan  
1962 Jacques Anquetil  Rudi Altig Federico Bahamontes  
1963 Jacques Anquetil  Rik van Looy Federico Bahamontes  
1964 Jacques Anquetil  Jan Janssen Federico Bahamontes  
1965 Felice Gimondi Jan Janssen  Julio Jimenez 
1966 Lucien Aimar Willy Planckaert Julio Jimenez  
1967 Roger Pingeon Jan Janssen  Julio Jimenez  
1968 Jan Janssen Franco Bitossi Aurelio Gonzalez Puente 
1969 Eddy Merckx Eddy Merckx Eddy Merckx 
1970 Eddy Merckx  Walter Godefroot Eddy Merckx  
1971 Eddy Merckx  Eddy Merckx  Lucien Van Impe 
1972 Eddy Merckx  Eddy Merckx  Lucien Van Impe  
1973 Luis Ocana Herman van Springel Pedro Torres 
1974 Eddy Merckx  Patrick Sercu Domingo Perurena 
1975 Bernard Thevenet Rik Van Linden Lucien Van Impe  Francesco Moser
1976 Lucien Van Impe Freddy Maertens Giancarlo Bellini Enrique Martinez
1977 Bernard Thevenet  Jacques Esclassan Lucien Van Impe  Dietrich Thurau
1978 Bernard Hinault Freddy Maertens Mariano Martinez Henk Lubberding
1979 Bernard Hinault  Bernard Hinault  Giovanni Battaglin Jean-R. Bernaudeau
1980 Joop Zoetemelk Rudy Pevenage Raymond Martin Johan van der Velde
1981 Bernard Hinault  Freddy Maertens  Lucien Van Impe  Peter Winnen
1982 Bernard Hinault  Sean Kelly Bernard Vallet Phil Anderson
1983 Laurent Fignon Sean Kelly  Lucien Van Impe  Laurent Fignon
1984 Laurent Fignon  Frank Hoste Robert Millar Greg LeMond
1985 Bernard Hinault Sean Kelly  Luis Herrera Fabio Parra
1986 Greg LeMond Eric Vanderaerden Bernard Hinault Andrew Hampsten
1987 Stephen Roche Jean-Paul van Poppel Luis Herrera  Raul Alcala
1988 Pedro Delgado Eddy Planckaert Steven Rooks Erik Breukink
1989 Greg LeMond Sean Kelly  Gert-Jan Theuniss Fabrice Philipot
1990 Greg LeMond Olaf Ludwig Thierry Claveyrolat Gilles Delion
1991 Miguel Indurain Djamolidine Abdoujaparov Claudio Chiappucci Alvaro Castrillon
1992 Miguel Indurain  Laurent Jalabert Claudio Chiappucci  Eddy Bouwmans
1993 Miguel Indurain  Djamolidine Abdoujaparov  Tony Rominger Antonio Martin
1994 Miguel Indurain  Djamolidine Abdoujaparov  Richard Virenque Marco Pantani
1995 Miguel Indurain  Laurent Jalabert  Richard Virenque Marco Pantani
1996 Bjarne Riis Erik Zabel Richard Virenque Jan Ullrich
1997 Jan Ullrich Erik Zabel  Richard Virenque Jan Ullrich
1998 Marco Pantani Erik Zabel  Christophe Rinero Jan Ullrich
1999 Lance Armstrong Erik Zabel  Richard Virenque  Benoit Salmon
2000 Lance Armstrong Erik Zabel  Santiago Botero Francisco Mancebo
2001 Lance Armstrong Erik Zabel  Laurent Jalabert Oscar Sevilla
2002 Lance Armstrong  Robbie McEwen Laurent Jalabert  Ivan Basso
2003 Lance Armstrong  Baden Cooke Richard Virenque  Denis Menchov
2004 Lance Armstrong  Robbie McEwen  Richard Virenque  Vladimir Karpets
2005 Lance Armstrong  Thor Hushovd Michael Rasmussen Yaroslav Popovych
2006 Oscar Pereiro Robbie McEwen  Michael Rasmussen  Damiano Cunego
2007 Alberto Contador Tom Boonen Mauricio Soler Alberto Contador
2008 Carlos Sastre Oscar Freire Carlos Sastre Andy Schleck
2009 Alberto Contador  Thor Hushovd  Franco Pellizotti Andy Schleck
2010 Alberto Contador  Alessandro Petacchi Anthony Charteau Andy Schleck