Παρά την καταπληκτική άμυνα για τρία και πλέον δεκάλεπτα, ο Παναθηναϊκός ήταν εκνευριστικά άστοχος, γνωρίζοντας (την εν τέλει) βαριά ήττα με 77-51 από την ΤΣΣΚΑ. Στο 2-0 οι Ρώσοι, στην Αθήνα μεταφέρεται η σειρά.

Παρά την καταπληκτική άμυνα για τρία και πλέον δεκάλεπτα, ο Παναθηναϊκός ήταν εκνευριστικά άστοχος, γνωρίζοντας (την εν τέλει) βαριά ήττα με 77-51 από την ΤΣΣΚΑ. Στο 2-0 οι Ρώσοι, στην Αθήνα μεταφέρεται η σειρά.

Με 36% στα δίποντα (14/38) και 20% στα τρίποντα (4/20) ο Παναθηναϊκός ήταν δεδομένο πως δεν είχε τύχη, παρά την φοβερή του άμυνα που έκλεψε επτά φορές τη μπάλα και υποχρέωσε σε 14 λάθη τους Ρώσους. Η ειρωνεία είναι πως αρκετά από τα σουτ που επιχείρησαν οι παίκτες του Αλβέρτη ήταν υπό καλές προϋποθέσεις.

Ούκιτς με 15 πόντους ήταν αυτός που ξεχώρισε από πλευράς Παναθηναϊκού, ενώ ήταν και ο μόνος που σκόραρε διψήφιο αριθμό πόντων.

Με 23 πόντους, ο Γουίμς «σκότωσε» τους «πράσινους» στην τελευταία προσπάθεια αντίδρασής τους στο φινάλε.

Ο Παναθηναϊκός είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο, αφού, βρίσκεται πίσω στις νίκες με 2-0 και καλείται τώρα με τον κόσμο στο πλευρό του, να μειώσει αρχικά τη Δευτέρα στο ΟΑΚΑ.

Καλό ξεκίνημα

Το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού δεν είχε σχέση με αυτό του πρώτου ματς. Οι παίκτες του Αλβέρτη είχαν σωστές επιθετικές επιλογές, διάβαζαν τα miss match όπου αυτά υπήρχαν και έφταναν με σχετική άνεση στο καλάθι. Με Ματσιούλις και Φώτση «ζεστούς» από τα 6.75, οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 10-7, με την ΤΣΣΚΑ να χτυπά μέσα από τη ρακέτα με τον Κρστιτς.

Ο Παναθηναϊκός κρατούσε το προβάδισμα (11-15) σε ένα δεκάλεπτο που οι άμυνες δεν είχαν… μεγάλη διάθεση. Με ένα μικρό σερί 4-0 χάρη στους Γουίμς και Χριάπα, οι Ρώσοι έκλεισαν προηγούμενοι την πρωτή περίοδο 21-19, με τους φιλοξενούμενους πάντως να χάνουν αρκετά εύκολα καλάθια και την ευκαιρία να έχουν αυτοί μια μικρή διαφορά στο 10′.

Τραγικό δεκάλεπτο

Οι έξι πόντοι που πέτυχε ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο δεκάλεπτο, δίνουν από μόνοι τους την εικόνα του αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι πως το πρώτο καλάθι για τους πρωταθλητές Ελλάδας ήρθε 6:30 μετά το ξεκίνημα.

Ο Παναθηναϊκός είχε και πάλι αρκετά καλές επιλογές, αλλά αυτή τη φορά τα σουτ δεν έμπαιναν ούτε από μακριά ούτε από κοντά. Ταυτόχρονα η ΤΣΣΚΑ δεν έμεινε με… σταυρωμένα χέρια και χάρη στο κρεσέντο του Φριτζόν που «έγραφε» από παντού, αλλά και τη βοήθεια των Βοροντσέβιτς, Μίτσοφ, η διαφορά έφτασε ακόμα και τους 16 (35-19), πριν σπάσει το ρόδι ο Κάρι.

Οι «πράσινοι» βρήκαν κάποια καλάθια από Ούκιτς και Γκιστ μέχρι το ημίχρονο αλλά η ομάδα του Μεσίνα είχε πάρει διαφορά ασφαλείας στην ανάπαυλα (39-25).

Σε αυτό το διάστημα ο Διαμαντίδης είχε αγωνιστεί μόλις πέντε λεπτά, αφού άνοιξε η μύτη του στο ξεκίνημα του αγώνα.

Άμυνα μεν, αλλά…

Ο όρος «ασφυκτική» ίσως και να μην είναι πλήρως αντιπροσωπευτικός της άμυνας που έπαιξε ο Παναθηναϊκός στο τρίτο δεκάλεπτο. Κλέβοντας πολλές μπάλες και «επιτρέποντας» στην ΤΣΣΚΑ να πετύχει τους πρώτους της πόντους πέντε λεπτά μετά το ξεκίνημα του ημιχρόνου, θα περίμενε κανείς η διαφορά να εξαλειφθεί.

Η αστοχία του Παναθηναϊκού όμως ήταν παροιμιώδης, αφού στο αρχικό πεντάλεπτο που η ΤΣΣΚΑ έμεινε άποντη, οι «πράσινοι» πέτυχαν μόλις δύο πόντους και αυτούς με βολές…

Η διαφορά έπεσε μέχρι τους δέκα με λέι απ του Γκιστ (42-32) αλλά το «ξύπνημα» του Βοροντσέβιτς διαμόρφωσε το 50-34. Ο Παναθηναϊκός απάντησε με ένα 5-0 με το 50-39 να είναι το σκορ στο 30′.

Και σαν να μην έφτανε αυτό…

Η διαφορά έπεσε για τελευταία φορά στους δέκα με βολή του Γκιστ (50-40) και αυτή έμελε να είναι η τελευταία φορά που η ΤΣΣΚΑ φάνηκε στον ορίζοντα.

Η αστοχία του Παναθηναϊκού έμεινε ίδια και απαράλλαχτη, με την κατάσταση να περνά στα χέρια του Γουίμς. Ο Αμερικανός οργίασε, πέτυχε 16 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο και άνοιξε πολύ τη διαφορά για τους γηπεδούχους, που μπόρεσαν τελικά να φτάσουν και σε μία νίκη ψυχολογίας, αφού το ταμπλό έγραψε στο φινάλε 77-51.

Τα δεκάλεπτα: 21-19, 39-25, 50-39, 77-51

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Μίτσοφ 12, Φρίτζον 7, Τζάκσον 4, Πάργκο 2, Κρστιτς 10, Γουίμς 23, Ζοζούλιν, Βοροντσέβιτς 9, Σουχόβτσοφ, Κάουν 2, Χριάπα 4, Χάινς 4.
 
Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος 4, Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 3, Ούκιτς 15, Λασμέ 4, Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης, Γκιστ 6, Παππάς, Ματσιούλις 5, Ράιτ 2.