Πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο η τελετή Αφής και Παράδοσης της Φλόγας στους Κινέζους διοργανωτές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Νανζίνγκ 2014», με νέα Πρωθιέρεια την Κατερίνα Λέχου. Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αλλά και ο επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ.
Σε μια λιτή αλλά γεμάτη αρχαία Ελλάδα τελετή αφής της ιερής Φλόγας, η δάδα άναψε με τη βοήθεια του κοίλου κατόπτρου στα χέρια της Πρωθιέρειας , για να ακολουθήσει μίνι λαμπαδηδρομία εντός σταδίου και τελικά να παραδοθεί στους Κινέζους διοργανωτές και συγκεκριμένα στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Νανζίνγκ, Λιου Πονγκ και στο Δήμαρχο της πόλης και αντιπρόεδρο της NYOGOC, Μιάο Ρουίλιν.
Η νέα Πρωθιέρεια (θα είναι μέχρι το 2018) Κατερίνα Λέχου, ήταν μια παρουσία εντυπωσιακή και επιβλητική στο χώρο, μαζί με τις ιέρειες, που ως «Καρυάτιδες» μάγεψαν με τις κινήσεις και το χορό τους σε χορογραφία της Αρτεμις Ιγνατίου και μουσική Γιάννη Ψειμάδα.
Άλλωστε η χορογραφία της Τελετής είχε τον τίτλο «Καρυάτιδες» και ήταν εμπνευσμένη από τις Καρυάτιδες της αρχαιότητας, οι οποίες ήταν όμορφες και λυγερές κόρες, που χόρευαν γύρω από αγάλματα της Θεάς Αρτεμις.
Είναι η τρίτη φορά που ανάβει η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, αφού είχαν προηγηθεί οι τελετές για τη διοργάνωση του 2010 στη Σιγκαπούρη και του 2012 για τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Πρόκειται για μία νέα διοργάνωση που απευθύνεται σε αθλητές και αθλήτριες από 15 ως 18 ετών και αποτέλεσε έμπνευση του προηγούμενου Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ.
Σκοπός διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων είναι να εμπνεύσει τους νέους όλου τους κόσμου να γνωρίσουν καλύτερα και να αγκαλιάσουν τις Ολυμπιακές Αξίες, τη φιλία, τον σεβασμό. Στη συνέχεια οι νέοι που θα βιώσουν αυτή την μοναδική εμπειρία, θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ολυμπισμού στις χώρες τους, αποτελώντας πρότυπο για όλα τα παιδιά.
Το παρών στη διοργάνωση της Νανζίνγκ θα δώσει όπως πάντα και η χώρα μας, που δεν έχει απουσιάσει μέχρι τώρα από καμία Ολυμπιακή διοργάνωση. Εως τώρα το όριο έχουν πιάσει 7 αθλητές, αλλά αναμένεται μέσω της διαδικασίας επίτευξής τους και το σχετικό χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί, ο αριθμός τους να ανέλθει σε αυτόν του 2020, όταν είχαν συμπεριληφθεί στην αποστολή για τη Σιγκαπούρη 27 άτομα. Συνολικά, αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότεροι από 3.500 νεαροί αθλητές και αθλήτριες.
? «Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια γινόμαστε, για τρίτη φορά στην ιστορία, μάρτυρες της γέννησης του Φωτός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, μιας διοργάνωσης που ξεκίνησε εδώ και τέσσερα χρόνια και ήδη γνωρίζει τεράστια επιτυχία, όχι μόνο από πλευράς συμμετοχών, αλλά κυρίως από πλευράς αναγνώρισης και καταξίωσης.
Αυτή τη φορά, οι Oλυμπιακοί Αγώνες Νέων θα φιλοξενηθούν στην Κίνα, στην πόλη Νανζίνγκ, από τις 16 ως τις 28 Αυγούστου 2014. Σήμερα, έχουμε κοντά μας, στον ιστορικό χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου, τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και υλοποίησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, τον επίτιμο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δρα Ζακ Ρογκ.
Ο πρόεδρος Ρογκ, αντιλαμβανόμενος την σημασία της καλύτερης προετοιμασίας των νέων αθλητών και αθλητριών για τους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για το Ολυμπιακό και Αθλητικό Κίνημα, πρότεινε στη Γενική Συνέλεση της ΔΟΕ την καθιέρωση Ολυμπιακών Αγώνων για αθλητές από 15 έως 18 ετών. Οι πρώτοι Αγώνες έγιναν το 2010 με μεγάλη επιτυχία στη Σιγκαπούρη», τόνισε ο κ Καπράλος στην ομιλία του.
Και πρόσθεσε: Νέοι και νέες από όλο τον κόσμο, σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που θα σφύζει από ζωή, θα εφαρμόσουν το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι» και της ευγενούς άμιλλας, θα δώσουν τον δικό τους αγώνα, θα γελάσουν, θα κλάψουν, θα νιώσουν και θα ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές. Και, πάνω απ΄όλα, θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που μετράει είναι η συμμετοχή και όχι μόνον η νίκη!
Το όφελος για τις νέες γενιές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων είναι πραγματικά μεγάλο, καθώς γνωρίζουν καλύτερα το Ολυμπιακό Κίνημα, έρχονται σε επαφή με την Ολυμπιακή Οικογένεια και γίνονται κοινωνοί του Ολυμπιακού ιδεώδους».
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία στον αθλητισμό να εμπνεύσει, να μορφώσει και να ενδυναμώσει τους νέους ανθρώπους. Το διαπιστώσαμε ήδη στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων πριν από τέσσερα χρόνια στη Σιγκαπούρη. Το ξαναείδαμε πριν από δύο χρόνια στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Ινσμπρουκ. Και θα το δούμε ξανά φέτος το καλοκαίρι στο Nanjing», είπε από την πλευρά του ο κ Ρογκ.
Και συνέχισε: « Μέσω του αθλητισμού και των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να αγγίζουν τις καρδιές και τις φαντασίες των νέων αθλητών. Διδάσκουν τις Ολυμπιακές αξίες της φιλίας, της υπεροχής και του σεβασμού.
Διδάσκουν πολύτιμες δεξιότητες, την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, υπογραμμίζουν τους κινδύνους της φαρμακοδιέγερσης και του παράνομου στοιχήματος καθώς και τη σημασία της προετοιμασίας της ζωής μετά τον αθλητισμό. Με λίγα λόγια, μαθαίνουν τους αθλητές να γίνονται πρωταθλητές εντός και εκτός αθλητικού στίβου.
Πολλοί αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων Νέων συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πρώτα στους αγώνες του Λονδίνου το 2012 και πρόσφατα σε εκείνους του Σότσι. Συνολικά, οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων κατέκτησαν 31 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, 11 εκ των οποίων ήταν χρυσά.
Άλλοι εμπνεύστηκαν εκτός αγωνιστικού χώρου σε μία από τις καριέρες που προσφέρονται στο χώρο του αθλητισμού. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό κατόρθωμα. Εκείνο όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η θετική στάση των πρώην αθλητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Έχουν όλοι καλό όνομα, αυτοπεποίθηση και είναι επαγγελματίες. Όλοι μου είπαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων τους προετοίμασαν και τους ενέπνευσαν για τις μελλοντικές καριέρες τους.
Αυτή είναι περίτρανη απόδειξη της επίδρασης του εκπαιδευτικού παράγοντα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων. Περιμένω με χαρά να το δω να συνεχίζεται στο Nanjing, όπου οι τοπικοί οργανωτές έχουν αναπτύξει πλήθος νέων δραστηριοτήτων με μεγάλο ενδιαφέρον για τους αθλητές.
Η σημερινή τελετή Αφής σημειώνει τη συμβολική αρχή αυτών των Αγώνων, στους οποίους θα συμμετέχουν αθλητές από 204 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλον τον κόσμο. Ελπίζουμε το μήνυμα της φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας – στην φυσική αλλά και την εικονική – να μεταφερθεί σε ανθρώπους σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ελπίζουμε ότι θα παρακινήσει τους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν και να αγκαλιάσουν τις Ολυμπιακές αξίες της φιλίας, της υπεροχής και του σεβασμού».
Και ο επίτιμος πρόεδρος της ΔΟΕ Κατέληξε: «Η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων ας μεταφέρει το πάθος και τα όνειρα των νέων ανθρώπων σε κάθε γωνιά της υφηλίου πριν ανάψει το βωμό στο Νανζίνγκ τον Αύγουστο».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Νανζίνγκ, Μιάο Ρουίλιν, είπε: «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι εδώ μαζί σας στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την Αφή της Φλόγας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων “Nanjing 2014”. Στεκόμαστε εδώ με βαθύ σεβασμό για το Ολυμπιακό πνεύμα, καθώς και με ειλικρινή ευγνωμοσύνη για τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση καθώς και για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Το 1896, το σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα ξεκίνησε ακριβώς εδώ σε αυτό το στάδιο για να συνεχίσει την παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τότε, οι αθλητές σε όλο τον κόσμο κυνηγούν τα όνειρά τους γράφοντας εκπληκτικά κεφάλαια στην Ολυμπιακή ιστορία. Το 2007, γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, αποτελώντας ένα ακόμη ορόσημο στο σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων προσφέρουν μια νέα πλατφόρμα στους νέους ώστε να διαδώσουν το Ολυμπιακό πνεύμα και να αγκαλιάσουν ένα λαμπρό μέλλον.
Σήμερα, η Ολυμπιακή φλόγα, ένα σύμβολο με υψηλά ιδανικά, άναψε και πάλι εδώ και θα ταξιδέψει από την Αθήνα στη Nanjing. Θα είναι η δεύτερη φορά που η φλόγα επισκέπτεται την Κίνα, μια χώρα με μακρά ιστορία και μεγάλο πολιτισμό, όπως η Ελλάδα.
Με το πάθος και τις προσδοκίες των νέων του κόσμου, η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει στον απέραντο κυβερνοχώρο, και θα διαδώσει το φως και τη χαρά καθώς και την ειρήνη, τη φιλία στον κόσμο και στο μέλλον.
“Μοιραστείτε τους Αγώνες, μοιραστείτε τα Όνειρά μας“. Η Ολυμπιακή Φλόγα ας λάμπει για πάντα, και ας φωτίζει το ταξίδι των νέων προς στην εκπλήρωση των ονείρων τους».
Η σειρά των λαμπαδηδρόμων:
Γιακουμάτος Μάριος (ξιφασκία)
Κινέζα Σουν Ζιγιούε (τένις)
Κινέζος Ζιανγκ Φαν (στίβος)
Αθηνά Αγγελοπούλου (κωπηλασία}
Ποιοι είναι
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ
Αθηνά Αγγελοπούλου, 18 ετών Αθλήτρια Κωπηλασίας
Κατέκτησε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων 2013. Εχει γεννηθεί στον Πειραιά και είναι αθλήτρια του ΝΑΣ. Προέρχεται από αθλητική οικογένεια και έχει δύο αδέρφια επίσης αθλητές της κωπηλασίας με διακρίσεις.
Μάριος Γιακουμάτος, 17 ετών Αθλητής Ξιφασκίας
Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα της σπάθης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων στο Plovdiv της Βουλγαρίας και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στη διοργάνωση της «Nanjing 2014″.
Είναι αθλητής στην ομάδα ξιφασκίας των Εκπαιδευτηρίων «Κωστέας Γείτονας».
OI ΚΙΝΕΖΟΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ
Σουν Ζιγιούε, 17 ετών, μέλος της κινεζικής εθνικής ομάδας.
Νικήτρια του China Open U18 group. Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα μονά γυναικών και στο μεικτό διπλό στους 2ους Ασιατικούς Αγώνες Νέων. Ήταν η 4η στο 2014 Youth Australian Open και είναι κατέχει την 13 θέση στην παγκόσμια κατάταξη νέων αθλητών τένις.
Ζιανγκ Φαν, 24 χρονών, αθλητής του Αθλητικού Κέντρου της περιφέρειας Jiangsu. Ήρθε δεύτερος στα 110μ. εμπόδια ανδρών στην Πανεπιστημιάδα του 2011. Πρωταθλητής στα 60μ. εμπόδια στο Εθνικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και το 2013 στα 110μ. εμπόδια στο Πανασιατικό Πρωτάθλημα στίβου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ