Η αγωνία στο κατακόρυφο. Η εθνική μας ομάδα των ανδρών επανήλθε, στο Yoyogi Gymnasium, στις νίκες επικρατώντας 3-1 της Ρουμανίας και στην τελευταία αγωνιστική των γκρουπ, θα κριθεί αν θα πάρει την πρόκριση στην κορυφαία 12άδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Η αγωνία στο κατακόρυφο. Η εθνική μας ομάδα των ανδρών επανήλθε, στο Yoyogi Gymnasium, στις νίκες επικρατώντας 3-1 της Ρουμανίας και στην τελευταία αγωνιστική των γκρουπ, θα κριθεί αν θα πάρει την πρόκριση στην κορυφαία 12άδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Στο δεύτερο σημερινό της παιχνίδι επιβεβαίωσε τον ρόλο του φαβορί απέναντι στους Ρουμάνους, που αγωνίζονται με ελλείψεις στο Τόκιο και την Πέμπτη απέναντι στους Γάλλους θέλει πάση θυσία τη νίκη για να εξασφαλίσει σε βάρος αυτών την 3η προνομιούχο θέση από το γκρουπ C της Championship Division! Το καθοριστικό και για τις δύο ομάδες παιχνίδι αρχίζει στις 10.30 ώρα Ελλάδας (16.30 τοπική), ίδια ώρα με το επίσης αποφασιστικής σημασίας ματς της εθνικής γυναικών κόντρα στη Σλοβενία.

Σε περίπτωση ήττας το παρήγορο για την ομάδα του Κώστα Βατσακλή είναι ότι εκτός απρόοπτου θα τερματίσει στην 4η θέση του γκρουπ κι αυτό θεωρητικά σημαίνει λιγότερο δύσκολο έργο για τη διασφάλιση της παραμονής, που ως γνωστόν, ήταν από μιας εξ’ αρχής ο βασικός στόχος της.

Στη βαθμολογία μετά από τέσσερις αγωνιστικές προηγείται η Ιαπωνία, που υποχρέωσε στην πρώτη ήττα της την Πορτογαλία και γνώρισε την αποθέωση από 4.000 φιλάθλους. Επιβλήθηκε 3-1 και πέρασε 1η γιατί ευνοείται στην ισοβαθμία (7 βαθμοί). Η Γαλλία ξεπέρασε με 3-1 το εμπόδιο της Ουγγαρίας, ισοβαθμεί με την Ελλάδα στους 6 βαθμούς και πιο πίσω έμειναν Ρουμανία και Ουγγαρία με 5. Αύριο η Ιαπωνία θα παίξει με την Ουγγαρία και η Πορτογαλία με τη Ρουμανία.

Η Ρουμανία έχει ανέκαθεν δυνατή ομάδα, όμως πήγε στο Τόκιο χωρίς τον πρώτο παίκτη της τον Άντριαν Κριζάν κι έναν ακόμα βασικό και έμπειρο αθλητή τον Κονσταντίν Τσιότι. Επιπλέον, άλλαξαν το στήσιμο, κάτι που φάνηκε πως ευνόησε τα ελληνικά σχέδια. Το μεσημέρι οι Ρουμάνοι είχαν καταφέρει δύο νίκες «πάνω» στον αμυντικό της Ουγγαρίας Άνταμ Πατάντιους με τον Ιονέσκου και τον Φιλιμόν. Εναντίον της Ελλάδας όμως, επέλεξαν να μην βάλουν τους ίδιους παίκτες «πάνω» στον Γκιώνη.

Χρησιμοποίησαν στη θέση 2 τον Ζοκς κι έβαλαν τον Φιλιμόν στη θέση 3. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε συναντήσει τη Ρουμανία χωρίς τον Κριζάν και στα γκρουπ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2011 και με τριάδα πάλι τους Γκιώνη, Κρεάνγκα, Παπαγεωργίου είχε επικρατήσει δύσκολα με 3-2.

«Είχαμε έτσι κι αλλιώς τον πρώτο λόγο από τη στιγμή που απουσίαζαν Κριζάν και Τσιότι, αλλά μόλις είδαμε και την επιλογή των Ρουμάνων να βάλουν τρίτο παίκτη τον Φιλιμόν είπαμε «δεν γίνεται να χαθεί αυτή η ευκαιρία, μα έτσι μα αλλιώς θα νικήσουμε». Έτσι, κάναμε αυτό που έπρεπε και τώρα συγκεντρωνόμαστε στο παιχνίδι με τη Γαλλία. Είναι τελικός, είναι 50-50 και θα τα δώσουμε όλα για τη νίκη και την πρόκριση στις δώδεκα καλύτερες ομάδες του κόσμου. Καλό είναι επίσης, που ουσιαστικά έχουμε σιγουρέψει την 4η θέση του γκρουπ», δήλωσε λίγα λεπτά μετά τα τέλος του ματς ο Παναγιώτης Γκιώνης.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 

Στο ξεκίνημα ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (νούμερο 69 στην παγκόσμια κατάταξη) συνάντησε τον Οβίντιου Ιονέσκου (Νο 133), ο οποίος έχει εμφανιστεί σε καλή κατάσταση στο Τόκιο και μάλιστα το μεσημέρι επικράτησε και στα δύο ατομικά παιχνίδια του με την Ουγγαρία. Σε ισορροπημένη αναμέτρηση μ’ έναν ακόμα κλασικό δεξιόχειρα επιθετικό ο πρωταθλητής μας πήρε τη νίκη στα πέντε σετ κι έβγαλε και σημαντικό μέρος του άγχους από τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του.

Έχασε το 1ο σετ και πήρε το 2ο εκμεταλλευόμενος την πρώτη φορά που προηγήθηκε στο σκορ (8-7). Έχασε τον ρυθμό του μετά τα μέσα του 3ου σετ και μοιραία βρέθηκε ξανά πίσω στο σκορ, όμως επανήλθε άμεσα ύστερα από την ανάπαυλα και πήρε διαφορά ασφαλείας με 6-0. Συνέχισε τον καλό ρυθμό με ευστοχία σε forehand και backhand επιθέσεις και πήρε και ψυχολογικό αβαντάζ με 5-1 στην αλλαγή των πλευρών. Η διαφορά έφτασε στο +7, ο Κρεάνγκα πήρε τάιμ άουτ στο 8-3 ώστε να διατηρηθεί ήρεμος για τους τελευταίους πόντους και ήταν αδύνατο να χάσει αυτή την ευκαιρία.

Στο δεύτερο παιχνίδι ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 29) αντιμετώπισε τον Χόνορ Ζοκς (Νο 172) και δεν συνάντησε δυσκολία στο να τον ξεπεράσει με 3-0 σετ. Ο νεαρός Ρουμάνος είναι πολύ αξιόλογος παίκτης, πριν από λίγα χρόνια αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό παίδων, ωστόσο δεν μπορούσε .να τα βγάλει πέρα με τον ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού του Έλληνα άσου. Παίζοντας πολύ προσεκτικά και με «σίγουρες» μπαλιές ο τελευταίος «έχτιζε» από την αρχή των σετ διαφορές και τις αξιοποιούσε με ευκολία.

Στη συνέχεια ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 134) είχε πολύ δύσκολο έργο κόντρα στον Αντρέι Φιλιμόν (Νο 153), τον πρώην πρωταθλητή Ευρώπης του διπλού μικτού, που ανήκει επίσης στην παλιά φρουρά της δικής του εθνικής ομάδας. Η καλή εκκίνηση χάρισε εναλλάξ από ένα σετ στους δύο αθλητές με ίδια διαφορά πόντων. Στα δύο επόμενα σετ ο πρωταθλητής Ελλάδας δεν ήταν αυτός που έπρεπε. Έκανε πολλά λάθη, έχασε το καθαρό μυαλό και είχε και ορισμένες άτυχες στιγμές, στοιχεία που επέτρεψαν στον Φιλιμόν να φτάσει με διαφορά στο 3-1.

Ο Γκιώνης ξαναμπήκε στο τραπέζι και ήξερε ότι ο αγώνας με τον Ιονέσκου δεν υπήρχε περίπτωση να εξελιχθεί όπως εκείνος με τον Ζοκς. Διατηρώντας βέβαια τον καλό ρυθμό και τη σοβαρότητα στο παιχνίδι του πήρε εύκολα το 1ο σετ, όμως τα προβλήματα άρχισαν μετά όταν ο Ιονέσκου κατάλαβε καλύτερα τις μπάλες του Έλληνα πρωταθλητή και βελτίωσε την απόδοσή του. Το 2ο σετ κατακτήθηκε με οριακή διαφορά και στο 3ο ο Ιονέσκου κάλυψε διαφορά τριών πόντων (5-8) και μείωσε το σκορ. Αν λίγο χαλάρωσε προς το τέλος του 3ου σετ ο Γκιώνης, τότε σίγουρα δεν το άφησε να ξανασυμβεί μετά. Ο Ρουμάνος είχε γίνει πολύ απειλητικός, κατέκτησε και το 4ο σετ, όμως η εικόνα του παιχνιδιού μαρτυρούσε ότι ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του απλού μπορούσε να ξαναπάρει τον έλεγχο. Έτσι κι έγινε στο 5ο σετ, βρέθηκε μπροστά με 8-4 και πανηγύρισε τη νίκη με τα υπόλοιπα στελέχη της ομάδας.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ρουμανία-Ελλάδα 1-3:

Οβίντιου Ιονέσκου-Καλλίνικος Κρεάνγκα 2-3 (11-7, 9-11, 11-6, 4-11, 5-11)
Χόνορ Ζοκς-Παναγιώτης Γκιώνης 0-3 (3-11, 3-11, 5-11)
Αντρέι Φιλιμόν Κώστας Παπαγεωργίου 3-1 (11-8, 8-11, 11-3, 11-7)
Ιονέσκου-Γκιώνης 2-3 (3-11, 9-11, 13-11, 11-6, 7-11)

* Τα ατομικά κίνητρα υπάρχουν φυσικά και στους αγώνες του ομαδικού κι έτσι ο Ζοάο Μοντέιρο πανηγύρισε έξαλλα τη σπουδαία νίκη του απέναντι στον Κέντα Ματσουντάιρα κι ας παρέμενε η Πορτογαλία σε μειονεκτική θέση έναντι της Ιαπωνίας με το σκορ στο 2-1. Ούρλιαζε από χαρά για αρκετά δευτερόλεπτα, χοροπήδησε, έσφιξε τα χέρια του και τα κουνούσε προς την κερκίδα (χωρίς φυσικά να προκαλέσει). Επρόκειτο αναμφίβολα για τον πιο έντονο πανηγυρισμό του πρωταθλήματος.
* Συμπαθέστατος Ιάπωνας μεγάλης ηλικίας καθόταν το βράδυ στην εξέδρα πίσω από το σημείο που έπαιζαν οι διεθνείς μας και τους συμπαραστάθηκε βάζοντας μπροστά του μικρή ελληνική σημαία. Στο τέλος του αγώνα πλησίασε τους αθλητές, τους μίλησε ελληνικά και τους πήρε αυτόγραφα!