Πιο αυστηρές ποινές για τα φυσικά πρόσωπα και τις ομάδες, που εμπλέκονται σε θέματα βίας, δωροδοκίας ή στησίματος αγώνα περιλαμβάνει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.

Πιο αυστηρές ποινές για τα φυσικά πρόσωπα και τις ομάδες, που εμπλέκονται σε θέματα βίας, δωροδοκίας ή στησίματος αγώνα περιλαμβάνει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή. Όπως γράφει η εφημερίδα “Βήμα”, οι πιο αυστηρές ποινές θα αφορούν στα θέματα της βίας, όπου τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν έως και το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ πολύμηνες ποινές φυλάκισης θα υποστούν όσοι υπεύθυνοι ομάδων, ιδιοκτήτες οχημάτων με τα οποία πραγματοποιούνται παράνομα οργανωμένες μετακινήσεις τη στιγμή που οι πελάτες τους θα δημιουργούν επεισόδια ή θα έχουν μαζί τους ναρκωτικά και εύφλεκτες ύλες.

Στις οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, θα πρέπει οι ομάδες να μισθώνουν το μέσο μεταφοράς τους και να έχουν προσωπικό ασφαλείας το οποίο θα βρίσκεται στη συνοδεία. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο ο αρμόδιος υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να ματαιώνει αγώνες, πρωταθλήματα, να απαγορεύει συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις και να βάζει «στοπ» σε μετακινήσεις οπαδών. Επίσης οι σύνδεσμοι οπαδών θα πρέπει μέσα σε 12 μήνες να γίνουν λέσχες φιλάθλων, όπου θα επιβλέπει η ομάδα και θα έχει νομιμοποιηθεί από το Πρωτοδικείο, σε διαφορετική περίπτωση θα διαλύονται.

Δεν θα υπάρχει αναστολή ή εξαγορά της ποινής και όσοι καταδικάζονται για 2-5 χρόνια θα πρέπει να δίνουν το παρών στο αστυνομικό τμήμα την ώρα που θα αγωνίζονται οι ομάδες τους. Όσον αφορά τώρα τις δωροδοκίες, το στήσιμο αγώνων και το ντόπινγκ οι εμπλεκόμενοι θα τιμωρούνται μέχρι και 10 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο από 200.000 έως και 1.000.000. Επίσης, σε περίπτωση που μετά από προσυνεννοημένο αγώνα έρθει το αποτέλεσμα που είχε αποφασιστεί, τότε θα υπάρξουν μειώσεις βαθμών αλλά και υποβιβασμοί.

Τέλος, υπάρχουν και ειδικές διατάξεις στο νόμο. Για παράδειγμα η ΕΠΟ μπορεί να αφαιρέσει την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων από τις Λίγκες, οι συγχωνεύσεις ομάδων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση των Ερασιτεχνικών σωματίων, ενώ για να αποκτήσουν φυσικά πρόσωπα μετοχές άνω του 15% θα πρέπει να καταθέσουν δήλωση “πόθεν έσχες”.