Συγκλονιστική η ιστορία που αφηγήθηκαν διασώστες από το ορυχείο της Σόμα στη Μανίσα της Τουρκίας που καταπλάκωσε περισσότερους από 280 ανθρώπους.

Συγκλονιστική η ιστορία που αφηγήθηκαν διασώστες από το ορυχείο της Σόμα στη Μανίσα της Τουρκίας που καταπλάκωσε περισσότερους από 280 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, 14 ανθρακωρύχοι κατάφεραν να κλειστούν σε έναν ειδικό προστατευτικό θάλαμο και ανάσαιναν εκ περιτροπής από τις μάσκες οξυγόνου σε μια προσπάθεια να σωθούν, μετά την τρομερή έκρηξη.

Τελικά δεν τα κατάφεραν.

Η εγκατάσταση της Σόμα, αν και απασχολούσε συνολικά 6.500 ανθρακωρύχους, είχε μόλις έναν τέτοιο προστατευτικό θάλαμο με συνολική έκταση μόλις 5 τετραγωνικά μέτρα. Ο ιδιοκτήτης του ορυχείου, Alp Gurkan είχε υποστηρίξει τον περασμένο Απρίλιο, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Dunya ότι το ορυχείο διέθετε πολλούς τέτοιους θαλάμους. Ο θάλαμος αυτός υποτίθεται ότι μπορούσε να εξασφαλίσει τροφή και καθαρό αέρα στους ανθρακωρύχους για 20 μέρες. Όμως αποδείχτηκε ανεπαρκής.

Οι 14 εργαζόμενοι φαίνεται πως εισέπνεαν οξυγόνο εκ περιτροπής από τις ειδικές μπουκάλες, όμως αυτό τελείωσε γρήγορα.

Πολλοί από τους συναδέλφους τους πέθαναν από ασφυξία καθώς ο χώρος πλημμύρισε με μονοξείδιο του άνθρακα μετά την έκρηξη.

Μόλις τέσσερα στα 400 ορυχεία έχουν τέτοιο θάλαμο

Σύμφωνα με έρευνα του Mining Engineers’ Chamber, μόλις 4 στα 400 ορυχεία διαθέτουν τέτοιο κλωβό ασφαλείας. Το ακόμη πιο τραγικό είναι ότι και τα 4 αυτά είναι μεταλλωρυχεία, όχι ορυχεία άνθρακα που είναι πιο επικίνδυνα για τέτοια περιστατικά.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ένας τέτοιος θάλαμος θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει τροφή, νερό και οξυγόνο σε 40 ανθρώπους για 30 ημέρες.

Ωστόσο το κόστος τους είναι υψηλό καθώς ξεκινά από 80.000 δολάρια (για 12 άτομα) και αγγίζει τις 250.000 δολάρια (θάλαμος για 40 άτομα).

Σε κάποιες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία) ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες να έχουν τέτοιους θαλάμους εάν η απόσταση μεταξύ της εισόδου του ορυχείου και των στοών αγγίζει τη μια ώρα.

Ωστόσο άλλες χώρες (Τουρκία, Πακιστάν, Αφγανιστάν) δεν έχουν καν κάποια πρόβλεψη για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις στα ορυχεία. 

Πηγή: www.news.gr