Σχεδόν 140.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, αναζητώντας ασφάλεια το 2018. Μεταξύ αυτών, περίπου 11.000 ήταν ασυνόδευτα παιδιά, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πολλά εξ αυτών είναι στη μαύρη λίστα των θυμάτων trafficking, είτε αφότου έφτασαν, είτε πριν φτάσουν στην Ελλάδα. Όμως και η μοίρα πολλών ενήλικων προσφύγων δεν είναι διαφορετική…
Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο από 127 χώρες του κόσμου πέφτουν θύματα του trafficking με σκοπό την εξώθησή τους στην πορνεία ή την μαύρη εργασία σε 137 χώρες ενώ η UNICEF αναφέρει ότι δύο εκατομμύρια παιδιά ετησίως εξαναγκάζονται στην πορνεία. Παγκοσμίως, το 2015, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και 5,5 εκατομμύρια παιδιά ήταν θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση ή μαύρη εργασία. Οι διακινητές που «πουλούν» παιδιά και εφήβους κερδίζουν πλέον περισσότερο χρήματα από αυτούς που πουλούν όπλα. Είναι επίσης δραστηριότητα χαμηλού κινδύνου, τα στοιχεία είναι ανεπαρκή και οι συλλήψεις λίγες.
Και όσοι όμως γλιτώνουν από το trafficking, δηλαδή την καταναγκαστική πορνεία, διακίνηση και σωματεμπορία συχνά εξωθούνται στην πορνεία, στο λεγόμενο survival sex (σεξ για την επιβίωση). Είναι προφανές ότι αυτοί οι νέοι μετανάστες, αγόρια και κορίτσια, δεδομένου ότι τους απαγορεύεται από την ΕΕ το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, είναι εκτεθειμένοι στη βία και στην εκμετάλλευση εντός κι εκτός των κέντρων κράτησης, είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις, σεξουαλική κακοποίηση, εξαναγκασμένοι σε παραβατικές συμπεριφορές ή σε «εξαργύρωση υπηρεσιών» τους προκειμένου να επιβιώσουν.
ΟΗΕ: Oι γυναίκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς υποχρεώνονται σε «σεξ επιβίωσης»
Να ανέχονται τη σεξουαλική βία σε βάρος τους για λόγους επιβίωσης (survival sex) υποχρεώνονται πολλές γυναίκες- πρόσφυγες στους καταυλισμούς, όπως καταγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Πολλές γυναίκες όμως δεν προχωρούν καν σε καταγγελία, φοβούμενες ενδεχόμενη απέλασή τους. «Ο καταυλισμός δεν είναι καλός για γυναίκες. Είμαστε μόνες, δεν έχουμε άνδρες μαζί μας, σύζυγο, αδερφό και δεν έχουμε χρήματα. Μας παρενοχλούν» ομολογεί η Ζάρα από το Αφγανιστάν, στη Deutsche Welle. Ακριβώς επειδή δεν διαθέτουν χρήματα, οι διακινητές ζητούν «άλλους τρόπους πληρωμής», όπως λέει: «Χρειαζόμαστε λεφτά για να περάσουμε τα σύνορα. Και δεν τα έχουμε. Και γι΄ αυτό…». Εδώ προφανώς μιλάμε για την ανοχή της σεξουαλικής βίας για λόγους επιβίωσης.
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr