Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά δημοσιεύματα περί 'αρπαγής' ή 'δήμευσης' της ακίνητης περιουσίας, χαρακτηρίζονται τα πέρα για πέρα ανακριβή και επισημαίνοντας ότι δείχνουν πλήρη άγνοια του νέου φορολογικού σχεδίου.

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά δημοσιεύματα περί ‘αρπαγής’ ή ‘δήμευσης’ της ακίνητης περιουσίας, χαρακτηρίζονται τα πέρα για πέρα ανακριβή και επισημαίνοντας ότι δείχνουν πλήρη άγνοια του νέου φορολογικού σχεδίου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Όλα τα κτίσματα θα φορολογηθούν λιγότερο από φέτος, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές.

Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερα από φέτος. Ειδικότερα:

-Το 75-80% θα πληρώσουν λιγότερα, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές.

-Και το 15% των φορολογουμένων θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος, ανάλογα με τη σύνθεση της περιουσίας τους, δηλαδή ανάλογα με το αν η περιουσία τους είναι κυρίως σε κτίσματα ή αστικά οικόπεδα.

Μόνο 5% των φορολογουμένων (περί τις 290 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα κι όχι 400 χιλιάδες, όπως εσφαλμένα αναφέρεται) θα πληρώσουν παραπάνω από φέτος, αλλά όχι υπέρμετρα.

Τέλος, δεν θα υπάρχει “διπλή φορολόγηση”, όπως κακώς αναφέρεται. Απλώς όσοι έχουν συνολική ατομική περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια) θα φορολογηθούν αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας. Κι αυτό αφορά μόνο το 5% των φορολογουμένων που έχουν περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες. Κι απ’ αυτούς δεν θα πληρώσουν όλοι περισσότερο από φέτος.

Για το ίδιο θέμα μάλιστα πηγές του υπουργείου αναφέρουν:

Υπάρχει κάποια κριτική που ακούγεται τις τελευταίες δύο μέρες ότι δήθεν το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας πλήττει τη μεσαία τάξη. Η κριτική αυτή είναι πέρα για πέρα ανακριβής και μπορεί να αποδοθεί μόνο σε πλήρη άγνοια του νέου σχεδίου. Συγκεκριμένα διευκρινίζουμε:

* Με το νέο σχέδιο όσοι έχουν περιουσία σε κτίσματα μόνο ή κυρίως (με την εξαίρεση των αγροτεμαχίων) ωφελούνται απολύτως σε σχέση με όσα πληρώνουν σήμερα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων.

–Το 45% των φορολογουμένων έχουν μόνο κτίσματα, όχι αστικά οικόπεδα. Αυτοί όλοι θα πληρώσουν σαφώς λιγότερα.

–Πολύ μεγαλύτερη μερίδα, 95% των φορολογουμένων, έχουν συνολική περιουσία μικρότερη από 300 χιλιάδες. Απ’ αυτούς οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερο απ’ ό,τι φέτος.

— Χονδρικά γύρω στο 75-80% θα πληρώσουν σίγουρα λιγότερο από φέτος.

— Το 15% θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος (ανάλογα με το τι μέρος της περιουσίας τους έχουν μόνο σε οικόπεδα).

–Μόλις το 5% των φορολογουμένων (280 χιλιάδες κι όχι 400 που αναφέρουν κάποιοι) έχουν περιουσία μεγαλύτερη από 300 χιλιάδες (σε αντικειμενική αξία).

Αλλά κι απ’ αυτούς κάποιοι που έχουν κυρίως κτίσματα όχι οικόπεδα θα πληρώσουν περίπου τα ίδια περίπου με φέτος. Γιατί αυτά που γλυτώνουν από τη φορολόγηση σε κτίσματα είναι περισσότερα απ’ όσα επιβαρύνονται από τα οικόπεδα κι από την προσαύξηση λόγω «μεγάλης περιουσίας».

Έτσι μιλάμε για πρόσθετη επιβάρυνση σε σχέση με φέτος, για ποσοστό των φορολογουμένων που δεν ξεπερνά το 5% και για μικρή σχετικά πρόσθετη επιβάρυνση.

Επίσης δεν υπάρχει «διπλή φορολόγηση». Όλα τα ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Είτε κτίσματα είτε οικόπεδα και με προοδευτικούς συντελεστές. Απλά όσοι έχουν περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες επιβαρύνονται αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας. Αλλά αυτή η προσαύξηση είναι σχετικά μικρή και αφορά λίγους.

Ακόμα, οι αντικειμενικές αξίες είναι πράγματι το μέτρο για αποτίμηση της αξίας, για όσους θα επιβαρυνθούν παραπάνω. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει τώρα για πρώτη φορά. Συμβαίνει και σήμερα με το ΦΑΠ. Όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια.

Και επειδή οι αντικειμενικές αξίες δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν μόνο τις αγοραίες τιμές (που δεν υπάρχουν σήμερα για έχει παραλύσει η αγορά), αλλά και το κόστος κατασκευής, μια «αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σήμερα, δεν θα έφερνε παντού μείωση. Σε πολλές περιπτώσεις θα έφερνε αύξηση!

Αντί γι’ αυτό έγινε η επιλογή να μειωθούν οι συντελεστές προσαύξησης του φόρου περιουσίας.

Τα συνολικά φορολογικά βάρη στην περιουσία δεν αλλάζουν σε σχέση με φέτος. Αναδιανέμονται από αυτούς που έχουν περιουσία κυρίως σε κτίσματα (διαμερίσματα κλπ. σε πόλεις και περιφέρεια) και πλήρωναν σχεδόν τα πάντα ως τώρα, σε εκείνους που έχουν μεγάλη περιουσία κυρίως σε αστικά οικόπεδα (επίσης σε πόλεις και περιφέρεια) και θα πληρώνουν κάτι παραπάνω, αλλά όχι πολύ παραπάνω. Καθώς και σε εκείνους που έχουν αγροτεμάχια, αλλά αυτοί οι τελευταίοι επιβαρύνονται πολύ λίγο.

Με το τωρινό σχέδιο, ως ποσοστό της συνολικής περιουσίας σε αντικειμενικές τιμές, ο συνολικός φόρος στα ακίνητα ανέρχεται σε περίπου 5 τοις χιλίοις, ποσοστό χαμηλότερο από τα κρατούντα διεθνώς.

Οι κατηγορίες περί «αρπαγής» ή «δήμευσης» της ακίνητης περιουσίας είναι εντελώς ανυπόστατες. Πολύ περισσότερο που για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια, θα υπάρξει, με το νέο σχέδιο, σημαντική μείωση φορολογίας σε σχέση με όσα πληρώνουν φέτος.

Τέλος, με το σημερινό σχέδιο θα μειωθεί και ο φόρος μεταβίβασης από το 10% στο 3%, πράγμα που θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες και θα επιτρέψει να ξεπεραστεί βαθμιαία η μεγάλη απόσταση από τις αγοραίες στις αντικειμενικές αξίες. Γιατί σήμερα ουσιαστικά δεν υπάρχουν αγοραίες τιμές.

Για παράδειγμα, ένα ακίνητο που θα πλήρωνε 10% φόρο επί της τιμής του αν πουλιόταν σήμερα, με το νέο σχέδιο θα πληρώσει μειωμένο φόρο μεταβίβασης και καινούργιο φόρο υπεραξίας συνολικά μόλις 5,25% επί της τιμής του (αν η υπεραξία του αποτιμηθεί στο 15%).

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι τα περισσότερα από τα ακίνητα που αγοράστηκαν από τον σημερινό ιδιοκτήτη τους τα τελευταία 5-10 χρόνια έχουν σήμερα αρνητική υπεραξία και αν πουληθούν δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο υπεραξίας έτσι κι αλλιώς. Απλά θα πληρώσουν μειωμένο φόρο μεταβίβασης.  

πηγή: news.gr