Eίπε κανείς anime Pacific Rim;
Τρεις μέρες πριν από το επίσημο λανσάρισμα του νέου Super Smash Bros. για το Nintendo Switch, η εταιρεία ανάπτυξης The Balance, σε συνεργασία με την Modus Games σε ρόλο εκδότη, έδωσαν στην αγορά το Override: Mech City Brawl το οποίο, όπως εύκολα καταλαβαίνετε από το όνομα πρόκειται για ένα arena brawler, με mechs σαν playable χαρακτήρες αντί για ανθρώπους.
Στο σημερινό μας review, θα αναλύσουμε αυτό το συμπαθητικό brawler και θα ασχοληθούμε εκτενώς τόσο με το single-player campaign του όσο και με το πιο ουσιώδες, online κομμάτι του. Αν και το Override: Mech City Brawl προέρχεται από εταιρείες που έχουν κυρίως indie background, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ διασκεδαστικό arena brawler, ένα genre μάλιστα που το συναντάμε όλο και πιο σπάνια σε αυτή την 8η γενιά οικιακών κονσολών. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
Αnime Pacific Rim
Αρχικά η πλοκή του single-player campaign είναι ιδιαίτερα απλή, σε σημείο που ίσως να καταντά ανιαρή. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, τεράστια εξωγήινα τέρατα που ονομάζονται Xenotypes εισβάλουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον πλανήτη μας, με μοναδικό σκοπό φυσικά την ολοκληρωτική καταστροφή του.
Ανάμεσα στα Xenotypes και την απόλυτη καταστροφή του πλανήτη, υπάρχει μία και μόνο γραμμή άμυνας και αυτή δεν είναι άλλη από τα τεράστια mechs και τους πιλότους τους, τα οποία καλούνται να αναχαιτίσουν τα τέρατα σε όποιο σημείο του πλανήτη μας και αν εμφανίζονται. Καθώς η ιστορία (που διαρκεί γύρω στις δύο ώρες) προχωράει και συναντάμε όλο και περισσότερα τέρατα αλλά και corrupted mechs, ανακαλύπτουμε σιγά σιγά και τον πραγματικό λόγο πίσω από αυτές τις επιθέσεις.
Τώρα, αν αυτό το storyline σας φαίνεται ολίγον γνώριμο, αυτό συμβαίνει επειδή το Override Mech City Brawl έχει ακριβώς την ίδια πλοκή με την ταινία Pacific Rim που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 2013. Παράλληλα το παιχνίδι δανείζεται σημαντικά στοιχεία σεναρίου και από το sequel, Pacific Rim: Uprising που κυκλοφόρησε το 2018. Αν είναι να κάνεις μία δουλειά, καλό θα ήταν να την κάνεις σωστά και ολοκληρωμένα.
Φυσικά, υποτίθεται πως το σενάριο και το campaign δεν είναι η βασική ατραξιόν του Override, αλλά το online κομμάτι του, στο οποίο οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν τεράστια ρομπότ σε αρένες και να πολεμήσουν μέχρι θανάτου. Ας δούμε λοιπόν πως τα πάει το Override Mech City Brawl στο online κομμάτι του.
Servers πιο άδειοι και από ποδοσφαιρικό αγώνα Γ’ εθνικής
Για αρχή, χωρίς καν να αναφερθούμε στο αν το gameplay/σύστημα μάχης είναι ικανοποιητικό, το παιχνίδι ξεκινάει με ένα τεράστιο μειονέκτημα. Οι servers είναι παντελώς άδειοι, σε σημείο που μάλιστα μπορεί να περιμένετε δύο και τρεις ώρες μέχρι να βρεθεί έστω και ένας παίκτης στο matchmaking.
Αυτό σημαίνει πως ολόκληρο το online σύστημα -ανεξαρτήτως ποιότητας- βγαίνει εκτός της εξίσωσης, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να καταφέρει να παίξει το παιχνίδι και να το ευχαριστηθεί, χωρίς να περιμένει πολύ ώρα στην ουρά.
Αλλά και έτσι να μην ήταν τα πράγματα, και οι servers να ήταν γεμάτοι με κόσμο, το gameplay είναι ναι μεν διασκεδαστικό, αλλά κουβαλάει μαζί του και αρκετά προβλήματα. Το σημαντικότερο έχει να κάνει με τον αρκετά clunky χειρισμό, ο οποίος δίνει στον παίκτη την αίσθηση ότι δεν έχει πάντα τον πρώτο λόγο στον χειρισμό του mech του.
Παράλληλα, συναντάμε συχνά stutters, αλλά και πτώση των frames σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν πολλά particle effects, ενώ πρόβλημα φαίνεται να έχουν και τα hitboxes σε ορισμένες κινήσεις των χαρακτήρων. Σε ένα fighting game τέτοια προβλήματα είναι φυσικά ανεπίτρεπτα.
“Λίγο” σαν fighting
Βεβαίως, εκτός από τον χειρισμό, το Override δεν είναι ένα καθαρό fighting game, από την άποψη ότι οι χαρακτήρες δεν έχουν πολλά combos, όπως βλέπουμε σε παιχνίδια όπως το Street Fighter ή το BlazBlue.
Στην πραγματικότητα το Override προσπαθεί να συνδυάσει τα skills που έχουν οι χαρακτήρες σε διάφορα MOBA μαζί με το genre των fighting. Το καθένα από τα 12 διαφορετικά mechs που έρχονται πακέτο μαζί με το βασικό παιχνίδι, έχουν τέσσερα ξεχωριστά special abilities (κάτι σαν skills), μία ultimate επίθεση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόλις μία φορά σε κάθε αγώνα και ενεργοποιείται μόνο αφού το Health σας πέσει κάτω από το 20%, δίνοντας ταυτόχρονα στον παίκτη τη δυνατότητα να χειρίζεται πλήρως το καθένα από τα τέσσερα άκρα (πόδια, χέρια) του mech.
Έχοντας λοιπόν κατά νου ότι μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως τις κινήσεις και τις επιθέσεις του mech, θα ήταν λογικό κάποιος να σκεφτεί ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να γεννηθούν πολλά combos. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, αφού οι συνδυασμοί κινήσεων που μπορούν να δημιουργηθούν βασίζονται πιο πολύ στα special abilities ή σε charged μπουνιές και κλωτσιές.
Μπορεί να γίνει διασκεδαστικό
Για να μην είμαστε υπερβολικά πολύ αυστηροί, το Override: Mech City Brawl, έχει πράγματα να προσφέρει στον παίκτη, ειδικά όταν παίζετε online ή local, αφού φυσικά καταφέρετε και ξεπεράσετε το πρόβλημα των άδειων servers και συνηθίσετε και τον χειρισμό. Ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα game που διαπραγματεύεται τεράστια ρομπότ τα οποία πολεμάνε μεταξύ τους σε διαδικτυακές αρένες. Αυτό και μόνο σαν ιδέα ακούγεται ιδιαίτερα διασκεδαστικό.
Στο παιχνίδι υπάρχουν δώδεκα διαφορετικά mechs (συν ακόμη τρία αν πάρετε το season pass), για τα οποία θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο, ώστε να μάθετε τις κινήσεις, αλλά και τις αδυναμίες τους.
Παράλληλα, η εταιρεία μπήκε στη διαδικασία να δημιουργήσει αρκετά skins και cosmetic αντικείμενα για το ρόστερ της, τα οποία -προς τιμήν της- μπορείτε να τα αποκτήσετε όλα μόνο μέσα από το gameplay, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν επιπρόσθετα microtransactions. Μάλιστα, το σύστημα ανταμοιβής είναι αρκετά γενναιόδωρο, αφού σας προσφέρει ένα τυχαίο cosmetic αντικείμενο, μετά από κάθε match, είτε κερδίσετε, είτε όχι.
Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Modus Games.
IGN Greece
Πηγή: IGN Greece