Η εθνική ανδρών του 2011, αυτή που από την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Αυγούστου (απέναντι στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, 18:00) ρίχνεται στη μάχη του Γ΄ ομίλου (Άλιτους) στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας έχει πολλά… κοινά με αυτή του 2009 που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην Πολωνία. Πρώτα απ’ όλα διαθέτει πάλι νέο ομοσπονδιακό προπονητή, τον Ηλία Ζούρο. Στην Πολωνία το ντεμπούτο του είχε πραγματοποιήσει ο Γιόνας Καζλάουσκας διαδεχόμενος τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Η Ελλάδα θα παρουσιαστεί στο τζάμπολ με πολλές και σημαντικές απουσίες (Σπανούλης, Σχορτσανίτης, Μαυροκεφαλίδης, Τσαρτσαρής, Περπέρογλου, Βασιλόπουλος, Παπαλουκάς και βέβαια ο Διαμαντίδης που ενέμεινε στην απόφασή του να μην ξαναφορέσει το εθνόσημο στο στήθος). Οι Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Τσαρτσαρής και Βασιλόπουλος απουσίαζαν και στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Μόλις 4 παίκτες από το ρόστερ της Εθνικής στην Πολωνία είχαν κρεμάσει το χρυσό μετάλλιο στο στήθος στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου το 2005. Μόνο 6 από τη δωδεκάδα φέτος είχαν συνεισφέρει στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου το 2009 (Φώτσης, Μπουρούσης, Ζήσης, Καϊμακόγλου, Καλάθης και Κουφός). Ένα ακόμη κοινό είναι η αυτογνωσία, η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία που χαρακτηρίζει τα διψασμένα για διακρίσεις παιδιά του Ζούρου, όπως και τότε, το 2009, στα γήπεδα των Πόζναν, Μπίντογκος και Κατοβίτσε.
«Βλέπουμε μόνο την πρεμιέρα με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη,» δήλωσε ο Νίκος Ζήσης με τη λήξη του τελευταίου φιλικού προετοιμασίας, την ήττα, στη 2η παράταση από την Ιταλία, στο ΟΑΚΑ. Ο γκαρντ της Σιένα, μαζί με τον αρχηγό Αντώνη Φώτση και τον Γιάννη Μπουρούση τα πήγαν εκπληκτικά στο ρόλο τους να εμφυσήσουν στα νέα πρόσωπα (Ξανθόπουλος, Σλούκας, Μαυροειδής, Παπανικολάου, Μπράμος, Βασιλειάδης) τη φιλοσοφία που διακατέχει την «επίσημη αγαπημένη» επί σειρά ετών. Το εξαιρετικό κλίμα είναι εκ των ων ουκ άνευ στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Οι παλιοί μάλιστα το χαρακτηρίζουν καλύτερο… από ποτέ! Στα φιλικά προετοιμασίας, τα παιδιά του Ζούρου ξεπέρασαν τις προσδοκίες και δημιούργησαν νέες για τους πάντα απαιτητικούς Έλληνες φιλάθλους από την εθνική μπάσκετ. Πολλοί που είχαν βιαστεί να προβλέψουν μια επικείμενη… καταστροφή στη Λιθουανία λόγω της απουσίας των ηχηρών ονομάτων, σήμερα επιλέγουν… στάση αναμονής.
Ο στόχος του μεταλλίου, λοιπόν ήταν δεδομένος (το είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στο ΑΠΕ πριν αρχίσουν οι… αποχωρήσεις από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα). Η λέξη μετάλλιο δεν βγαίνει από το στόμα των διεθνών σήμερα, λίγες ημέρες πριν το εναρκτήριο τζάμπολ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αποτελεί… κρυφό πόθο όλων στην ομάδα. Καθώς το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας δίνει και την απευθείας πρόκριση (οι δύο φιναλίστ) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), η συμμετοχή στον τελικό κρίνεται ως… τεράστια επιτυχία. Εφόσον αυτό δεν επιτευχθεί, οι διεθνείς θα έχουν στο μυαλό τους την είσοδο στην εξάδα, αφού ο 3ος, 4ος, 5ος και 6ος θα αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στο Προολυμπιακό Τουρνουά το ερχόμενο καλοκαίρι.
Στο δρόμο προς το Λονδίνο, η εθνική θα βασιστεί στον έμπειρο και σταθερό Νίκο Ζήση (εν τη απουσία των Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Σπανούλη) που δίπλα του θα έχει έναν καλύτερο από ποτέ… Νικ Καλάθη. Μετά από μία εξαιρετική σεζόν στον Παναθηναϊκό, ευτυχώς για την εθνική ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ ξεπέρασε τον τραυματισμό του στον αστράγαλο προσφέροντας με την παρουσία του ένα πολύτιμο «όπλο» για τον ομοσπονδιακό τεχνικό. Η εθνική είναι άλλη ομάδα με τον Καλάθη στον άσο, αφού βγάζει ενέργεια, δημιουργεί προϋποθέσεις για τους συμπαίκτες του, «έφορο έδαφος» για αιφνιδιασμό, με λίγα λόγια δίνει ρυθμό στην ομάδα. Θετικά στοιχεία έδειξε και ο Κώστας Σλούκας. Όσες φορές τον έριξε στο παρκέ ο Ζούρος στα φιλικά προετοιμασίας, έκανε αισθητή την παρουσία του. Σαφώς πιο επιθετικός ο παίκτης του Ολυμπιακού από τον Βασίλη Ξανθόπουλο που διακρίνεται περισσότερο στον αμυντικό τομέα. Εξαιρετικός επιθετικός ο Κώστας Βασιλειάδης (στα φιλικά έδειξε μεγάλη διάθεση και στην άμυνα), θα είναι αυτός που θα κληθεί να πάρει το τελευταίο σουτ, όταν η μπάλα «καίει», ενώ είχε εξαιρετικές συνεργασίες με τους ψηλούς, αξιοποιώντας στις φιλικές αναμετρήσεις συχνά με ασίστ τους Μπουρούση, Κουφό. Ο τελευταίος θα έχει σαφώς πιο αναβαθμισμένο ρόλο εν συγκρίσει με το 2009 στην Πολωνία. Τότε, ο νυν σέντερ των Νάγκετς, είχε επιστρέψει απογοητευμένος στις ΗΠΑ από τον μικρό χρόνο συμμετοχής που του έδινε ο Καζλάουσκας. Φέτος ο Κουφός είναι οι… ανάσες του Γιάννη Μπουρούση. Εν τη απουσία του Σχορτσανίτη, ο Ελληνοαμερικανός ΝΒΑερ θα έχει ειδικές αποστολές, με εντολή να φθείρει με φάουλ τους αντίπαλους ψηλούς. Στα φιλικά έδειξε πως αποτελεί δύναμη, είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση και έχει αποκτήσει αυτοματισμό στις κινήσεις στη ρακέτα και βέβαια ακόμη μεγαλύτερη γκάμα κινήσεων. Ο τομέας ριμπάουντ είναι… βούτυρο στο ψωμί του ύψους 2.06 Κώστα Καϊμακόγλου στο «4». Θέση στην οποία αγωνίζεται ο αρχηγός, Αντώνης Φώτσης, που παίζει βέβαια και στο «3» και όσο μεγαλώνει ηλικιακά… μεγαλώνει και η αξία του σαν το… παλιό κρασί! Τόσο ο Καϊμακόγλου, όσο και ο Φώτσης απειλούν με αξιώσεις από το τρίποντο (το ίδιο βέβαια και ο σέντερ Γιάννης Μπουρούσης), ενώ στο «3» μπορεί να βοηθήσει και ο γκαρντ/φόργουορντ Μάικ Μπράμος. Ο Κώστας Παπανικολάου, όμως αποτελεί την ειδοποιό διαφορά αυτής της εθνικής εν συγκρίσει με το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Τότε, ο Καζλάουσκας δεν είχε «καθαρόαιμους» αντικαταστάτες από τον πάγκο στη θέση «3» και ο Λιθουανός προσπαθούσε να βρει τη λύση με «αλχημείες» στους πάουερ φόργουορντ. Αυτό το «καθαρόαιμο» τριάρι είναι ο Παπανικολάου που πήρε μεγάλο χρόνο συμμετοχής και εμπειρίες από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον Ολυμπιακό τη χρονιά που πέρασε… προς όφελος της αυτό το καλοκαίρι της «επίσημης αγαπημένης».
Η κληρωτίδα στάθηκε ευνοϊκή πάντως για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αφού ο Γ΄ όμιλος κρίνεται βατός απέναντι στις Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βοσνία/Ερζεγοβίνη και Φινλανδία.
Ωστόσο, η απειρία «κοστίζει» σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις και εδώ έγκειται και η διαφορά με το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, τότε που πολλές απουσίες εκτός από την Ελλάδα αντιμετώπιζαν και οι παραδοσιακές δυνάμεις, όπως π.χ. οι Ρωσία, Λιθουανία, και Γερμανία. Στη Λιθουανία, ο Νοβίτσκι θα είναι παρών (δεν ήταν στην Πολωνία). Μετά την απουσία του στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας (2012) ο Παού Γκασόλ είναι πανέτοιμος -μαζί με τον Καλντερόν που επίσης επιστρέφει- να βοηθήσει την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Οι Ίβηρες του Σέρτζιο Σκαριόλο παραμένουν και φέτος το απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση, την οποία πανηγύρισαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το 2009 σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Θα κάνουν το “repeat”; Δεύτεροι στην Πολωνία, οι Σέρβοι -έστω και χωρίς το μεγάλο αστέρι τους Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς- ονειρεύονται την πρώτη ιστορική συμμετοχή στην ιστορία της εθνικής Σερβίας στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ. Τρεις φορές πρωταθλητής ΝΒΑ ο Τόνι Πάρκερ δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πόιντ γκαρντ των Σαν Αντόνιο Σπερς είναι αποφασισμένος να «ματώσει» στο παρκέ για να οδηγήσει τη Γαλλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το μπάσκετ είναι το εθνικό σπορ για την «οικοδέσποινα» Λιθουανία που θα έχει σύμμαχο τον παθιασμένο για μπάσκετ κόσμο της στις κερκίδες. Τουρκία, Κροατία, Ιταλία και Σλοβενία διεκδικούν με αξιώσεις ένα καλό πλασάρισμα. Η Μεγάλη Βρετανία του Λουόλ Ντενγκ έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, με απόφαση της FIBA τον περασμένο Μάρτιο στη Λιόν. Χωρίς Ποπς Μενσά-Μπονσού (υποβλήθηκε σε εγχείρηση στον ώμο) και χωρίς τον Μπεν Γκόρντον, καθώς η βρετανική ομοσπονδία δεν βρήκε τη χρυσή τομή για την ασφάλιση του παίκτη του ΝΒΑ, στόχος των Βρετανών είναι μία καλή παρουσία που ίσως κάνει τους συμπατριώτες τους να ενδιαφερθούν… έστω και λίγο για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης!
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Στη διοργάνωση συμμετέχουν… 24 ομάδες και όχι 16 ομάδες όπως ίσχυε μέχρι και το 2009. Δημιουργήθηκαν 4 γκρουπ των έξι ομάδων, με τις τρεις πρώτες να προκρίνονται στη δεύτερη φάση, όπου θα σχηματιστούν δύο νέοι όμιλοι των έξι ομάδων. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες προκρίνονται στα προημιτελικά, όπου θα διεξαχθούν νοκ άουτ χιαστί αγώνες. Οι δύο φιναλίστ προκρίνονται αυτόματα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012. Η διοργάνωση θα διαρκέσει 19 ημέρες, από τις 31 Αυγούστου μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά οι τέσσερις όμιλοι:
1ος όμιλος: Ισπανία, Τουρκία, Λιθουανία, Μ.Βρετανία, Πολωνία, Πορτογαλία
2ος όμιλος: Σερβία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία
3ος όμιλος: ΕΛΛΑΔΑ, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Φινλανδία
4ος όμιλος: Σλοβενία, Ρωσία, Βέλγιο, Γεωργία, Βουλγαρία, Ουκρανία
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ευρωμπάσκετ 2011, που θα φιλοξενηθεί στη Λιθουανία, και οι πόλεις διεξαγωγής των αγώνων:
A΄ ΦΑΣΗ (31/8-5/9/2011)
1η ΗΜΕΡΑ (31/8)
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΑΝΕΒΕΖΙΣ)
Ισπανία-Πολωνία
Τουρκία-Πορτογαλία
Λιθουανία-Μ. Βρετανία
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΣΙΑΟΥΛΙΑΪ)
Σερβία-Ιταλία
Γαλλία-Λετονία
Γερμανία-Ισραήλ
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΑΛΙΤΟΥΣ)
Μαυροβούνιο-ΠΓΔΜ
ΕΛΛΑΔΑ-Βοσνία/Ερζ. 18:00
Κροατία-Φινλανδία
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΛΑΪΠΕΝΤΑ)
Βέλγιο-Γεωργία
Σλοβενία-Βουλγαρία
Ρωσία-Ουκρανία
2η ΗΜΕΡΑ (1/9)
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΑΝΕΒΕΖΙΣ)
Πορτογαλία-Ισπανία
Μ. Βρετανία-Τουρκία
Πολωνία-Λιθουανία
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΣΙΑΟΥΛΙΑΪ)
Λετονία-Σερβία
Ισραήλ-Γαλλία
Ιταλία-Γερμανία
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΑΛΙΤΟΥΣ)
Βοσνία/Ερζ.-Μαυροβούνιο
Φινλανδία-ΕΛΛΑΔΑ 18:00
ΠΓΔΜ-Κροατία
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΛΑΪΠΕΝΤΑ)
Βουλγαρία-Βέλγιο
Γεωργία-Ρωσία
Ουκρανία-Σλοβενία
3η ΗΜΕΡΑ (2-3/9)
2/9
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΑΝΕΒΕΖΙΣ)
Ισπανία-Μ. Βρετανία
Πορτογαλία-Πολωνία
Τουρκία-Λιθουανία
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΣΙΑΟΥΛΙΑΪ)
Σερβία-Ισραήλ
Λετονία-Ιταλία
Γαλλία-Γερμανία
3/9
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΑΛΙΤΟΥΣ)
Φινλανδία-Βοσνία/Ερζ.
ΕΛΛΑΔΑ-ΠΓΔΜ 18:00
Κροατία-Μαυροβούνιο
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΛΑΪΠΕΝΤΑ)
Ουκρανία-Βουλγαρία
Σλοβενία-Γεωργία
Ρωσία-Βέλγιο
4η ΗΜΕΡΑ (4/9)
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΑΝΕΒΕΖΙΣ)
Μ. Βρετανία-Πορτογαλία
Πολωνία-Τουρκία
Λιθουανία-Ισπανία
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΣΙΑΟΥΛΙΑΪ)
Ισραήλ-Λετονία
Ιταλία-Γαλλία
Γερμανία-Σερβία
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΑΛΙΤΟΥΣ)
ΠΓΔΜ-Φινλανδία
Μαυροβούνιο-ΕΛΛΑΔΑ 18:00
Βοσνία/Ερζ.-Κροατία
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΛΑΪΠΕΝΤΑ)
Γεωργία-Ουκρανία
Βουλγαρία-Ρωσία
Βέλγιο-Σλοβενία
5η ΗΜΕΡΑ (5/9)
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΑΝΕΒΕΖΙΣ)
Μ. Βρετανία-Πολωνία
Ισπανία-Τουρκία
Πορτογαλία-Λιθουανία
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΣΙΑΟΥΛΙΑΪ)
Ισραήλ-Ιταλία
Λετονία-Γερμανία
Σερβία-Γαλλία
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΑΛΙΤΟΥΣ)
Φινλανδία-Μαυροβούνιο
ΕΛΛΑΔΑ-Κροατία 18:00
ΠΓΔΜ-Βοσνία/Ερζ.
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΛΑΪΠΕΝΤΑ)
Γεωργία-Βουλγαρία
Σλοβενία-Ρωσία
Ουκρανία-Βέλγιο
Β’ ΦΑΣΗ (7-12/9, ΒΙΛΝΙΟΥΣ)
Ε’ ΟΜΙΛΟΣ
1η ΗΜΕΡΑ (7/9)
Β3-Α1
Β2-Α2
Α3-Β1
ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ
1η ΗΜΕΡΑ (8/9)
Δ3-Γ1
Δ2-Γ2
Γ3-Δ1
Ε’ ΟΜΙΛΟΣ
2η ΗΜΕΡΑ (9/9)
Α1-Β2
Β3-Α3
Α2-Β1
ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ
1η ΗΜΕΡΑ (10/9)
Γ1-Δ2
Δ3-Γ3
Γ2-Δ1
Ε’ ΟΜΙΛΟΣ
3η ΗΜΕΡΑ (11/9)
Β1-Α1
Α2-Β3
Β2-Α3
ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ
3η ΗΜΕΡΑ (12/9)
Δ1-Γ1
Γ2-Δ3
Δ2-Γ3
ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (14-18/9, ΚΑΟΥΝΑΣ)
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ (14-15/9)
14/9
79. Ε1-ΣΤ4
82. ΣΤ2-Ε3
15/9
80. Ε2-ΣΤ3
81. ΣΤ1-Ε4
ΘΕΣΕΙΣ 5-8
15/9
83. Ηττημένος 79-Ηττημένος 82
ΘΕΣΕΙΣ 5-8
16/9
84. Ηττημένος 80-Ηττημένος 81
ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
85. Νικητής 79-Νικητής 82
86. Νικητής 80-Νικητής 81
ΘΕΣΕΙΣ 7-8
17/9
Ηττημένος 83-Ηττημένος 84
ΘΕΣΕΙΣ 5-6
17/9
Νικητής 83-Νικητής 84
«ΜΙΚΡΟΣ» ΤΕΛΙΚΟΣ
18/9
Ηττημένος 85-Ηττημένος 86
ΤΕΛΙΚΟΣ
18/9
Νικητής 85-Νικητής 86
*** ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΠΡΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2012
*** ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ 3-6 ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ