Στον αέρα κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες φοιτητές αφού σε περίπτωση που το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν ανοίξουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το εξάμηνο χάνεται.

Στον αέρα κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες φοιτητές αφού σε περίπτωση που το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  και το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν ανοίξουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το εξάμηνο χάνεται.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος  Αρβανιτόπουλος έχει θέση ως όριο για τη σωτηρία του εξαμήνου την Δευτέρα, ωστόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις.

Με σκληρή γλώσσα σχολίασε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών να προχωρήσουν σε νέα απεργία, κάνοντας λόγο για ομηρία και αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

“Το πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει παρανόμως κλειστό” τόνισε σε δηλώσεις του και πρόσθεσε: “Μια μικρή μειοψηφία υπαλλήλων συνεχίζει να κρατάει σε ομηρία καθηγητές, φοιτητές αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων τους. Σήμερα μια μικρή ομάδα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισαν την κάλπη στη γενική συνέλευση για να εκβιάσουν αποφάσεις δια βοής, γιατί επιδιώκουν το χάος. Διάλογος όμως με το πανεπιστήμιο κλειστό δεν γίνεται. Η πολιτεία ούτε συναλλάσσεται, ούτε εκβιάζεται”.

Το μεσημέρι, ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ.

Στο  Πολυτεχνείο αποφασίστηκε 24ωρη απεργία για την Παρασκευή και 48ωρη απεργία   Δευτέρα και Τρίτη με την κάλυψη της Ομοσπονδίας τους.

Την Δευτέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου για να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Απεργίες έως και την Τρίτη αποφάσισαν από την πλευρά τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα συνεδριάσουν την Τρίτη.

Στο μεταξύ υπερψηφίστηκε στη Βουλή με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές των ΑΕΙ, να εξεταστούν κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά έχουν διδαχθεί το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο.

Το υπουργείο πρότεινε το παραπάνω μέτρο, για την εφαρμογή του οποίου θα χρειαστεί ημερολογιακή παράταση των εξεταστικών περιόδων, προκειμένου να μη χαθεί το τρέχον εξάμηνο.

Σκοπός της τροπολογίας είναι να ελαφρύνει το βάρος των φοιτητών από τα χρωστούμενα μαθήματα.

Η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίστηκε διευκολύνοντας κυρίως τους επί πτυχίω φοιτητές.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν “παρών” στηρίζοντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε διαμαρτυρόμενη για τη διαδικασία, ενώ αρνητικές ψήφους έδωσαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Για τους περισσότερους ομιλητές, η ρύθμιση για την εξεταστική, συνδέεται με την απόπειρα “διάσωσης του εξαμήνου” κατόπιν της εμπλοκής που δημιουργήθηκε με την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Β. Μεϊμαράκης, είχε μάλιστα αναφέρει πως για την κυβέρνηση, η υπερψήφιση της τροπολογίας αφορά και “το ζήτημα του να ανοίξουν τα πανεπιστήμια” και είχε ζητήσει “να στείλουμε ένα μήνυμα πως όλοι συμφωνούμε στο διάλογο για το άνοιγμα των πανεπιστημίων”.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γκιουλέκας, στην ομιλία του ανέφερε πως “το θέμα που εισάγεται με την τροπολογία, δεν έχει να κάνει με το τρέχον εξάμηνο και με το αν θα χαθεί ή όχι” καθώς “θα πρέπει να σταματήσει η απεργία για να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα μέσα στο νόμιμο πλαίσιο να κερδηθεί αυτό το εξάμηνο”.

Πηγή: www.news.gr