«Θετικό βήμα σε ένα μακρύ δρόμο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για επιστροφή των περιουσιών των μειονοτήτων και των ευαγών μειονοτικών ιδρυμάτων. Παράλληλα, παρατήρησε ότι πρέπει να αξιολογηθεί από τις εφαρμοστικές της διατάξεις και τα αποτελέσματα που θα φέρει.
Πρόκειται για μια διαδικασία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει αναλάβει να κάνει η τουρκική κυβέρνηση, τόσο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής όσο και στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της έναντι των πολιτών της, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως είπε, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, έχει πει ότι «η Τουρκία ακολούθησε μια άδικη πολιτική διώξεων ενάντια στις μειονότητες».
«Θεωρούμε ότι είναι ιστορική υποχρέωση της Τουρκίας, όπως και η ίδια η τουρκική ηγεσία έχει δηλώσει, να “θεραπεύσει” στο μέτρο του δυνατού και όσο αυτό μπορεί να γίνει σήμερα, αυτές τις αδικίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δελαβέκουρας.
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε θετικό βήμα τη ρύθμιση της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά παρατήρησε ότι πρόκειται για «ένα θετικό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο» και υπενθύμισε ότι ειδικά για το θέμα των περιουσιών είχαν γίνει ρυθμίσεις και το 2002 και το 2008, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να δώσουν τις απαραίτητες απαντήσεις.
Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, οι αλλαγές αυτές να περάσουν στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό, να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις μειονότητες, ώστε να φέρουν αποτελέσματα.
Σημείωσε, επίσης, ότι ακόμη και σήμερα, μια πρώτη ανάγνωση αυτής της νομοθετικής ρύθμισης, καταδεικνύει ότι υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια, όπως τα θέματα των κατειλημμένων περιουσιών και ζητήματα κληρονομικών δικαιωμάτων ομογενών, τα οποία δεν αναγνωρίζονται. «Ελπίζουμε», συμπλήρωσε, «να δούμε στη συνέχεια και στο πλαίσιο της διακηρυγμένης αυτής βούλησης της Τουρκίας να αντιμετωπίζονται».
«Πρέπει να συγκρατήσουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, το οποίο όμως θα πρέπει να αξιολογηθεί και από τα αποτελέσματα που θα φέρει και από τον τρόπο εφαρμογής του προκειμένου να μπορέσουν οι ομογενείς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και όλες οι μειονότητες στην Τουρκία να απολαύσουν των δικαιωμάτων τους και να έχουν ένα πλαίσιο προστασίας ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αντάξιο των ευρωπαϊκών δεδομένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Βατάν» που φέρει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να θέτει θέμα αμοιβαιότητας όσον αφορά την επιστροφή ευαγών μειονοτικών ιδρυμάτων, εξειδικεύοντας το ενδιαφέρον του στην Ελλάδα, ο κ. Δελαβέκουρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αμοιβαιότητας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της με τρίτες χώρες.
Πηγή: Naftemporiki.gr