Την ώρα που οι Αμερικανοί προσπαθούν, με την τακτική του «μαστίγιου και του καρότου», να αποτρέψουν του Ιρακινούς πολιτικούς από μια προσέγγιση με το Ιράν, εντός του Ιράκ το πιο δημοφιλές αστείο είναι ότι το Καλοκαίρι...

Την ώρα που οι Αμερικανοί προσπαθούν, με την τακτική του «μαστίγιου και του καρότου», να αποτρέψουν του Ιρακινούς πολιτικούς από μια προσέγγιση με το Ιράν, εντός του Ιράκ το πιο δημοφιλές αστείο είναι ότι το Καλοκαίρι «πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ των αμερικανικών βομβαρδισμών και των ιρανικών κλιματιστικών».

Σύμφωνα με την Le Monde diplomatique, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται δίλημμα, δεδομένου ότι ο ISIS δεν συνιστά πλέον υπαρξιακή απειλή για την Βαγδάτη ώστε να απαιτούνται αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, ματοκυλούν περισσότερο τον άμαχο πληθυσμό αντί τους ένοπλους τζιχαντιστές. Αντίθετα, το δίλημμα αφορά την Ουάσιγκτον, η οποία καλείται εκ των πραγμάτων να αποφασίσει – και μάλιστα σύντομα – μεταξύ του να απαιτήσει από το Ιράκ να λάβει δρακόντειες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, αφήνοντας έτσι τον κόσμο από την Βασόρα και προς τον νότο να «βράσει» από την ζέστη το Καλοκαίρι, ή να υιοθετήσει μια στρατηγική που να βασίζεται λιγότερο στη στρατιωτική πυγμή και τις διπλωματικές απαιτήσεις και περισσότερο στην ανθρωπιστική, εμπορική και οικονομική βοήθεια.

Η πρώτη επιλογή – «αφήστε τους να βράσουν» – θα οδηγήσει σε περισσότερες και μεγαλύτερες αναταραχές απαιτώντας εντονότερα την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Η δεύτερη θα μπορούσε να αντιστρέψει την πτωτική τάση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή.

Πόλεμος επιρροής

Σε αυτή τη μάχη για επιρροή, οι ΗΠΑ αμφισβητούνται από ένα όλο και πιο φιλόδοξο Ιράν, το οποίο θεωρεί το Ιράκ ως υπό ανάπτυξη χώρα και όχι ως πεδίο μάχης με τις ΗΠΑ. Έχοντας προσφέρει σημαντική στρατιωτική στήριξη στον αγώνα κατά του ISIS, η Τεχεράνη έχει μετατοπίσει πρόσφατα το ενδιαφέρον της στη διεύρυνση των σχέσεών της με τη Βαγδάτη. Η πρώτη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Χάσαν Ρουχανί στη Βαγδάτη στις 12 και 13 Μαρτίου χρεώθηκε από τα κυριότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως μια προσπάθεια αύξησης της επιρροής του στο Ιράκ και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μίλησαν για τις φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας να «εμβαθύνουν τους οικονομικούς δεσμούς» και «να ενισχύσουν τους αδελφικούς δεσμούς» μεταξύ των δύο κρατών.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr