Όλα αυτά που είδα να αναγράφονται και να λέγονται σχετικά με διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Όλα αυτά που είδα να αναγράφονται και να λέγονται σχετικά με διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο υπουργός επανέλαβε πως δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση αλλά για μια θεσμική συζήτηση μεταξύ εταίρων για την αξιολόγηση των μακροοικονομικών δεδομένων και έκανε λόγο για πυκνές, πολύωρες και σε φιλικό κλίμα οι συνομιλίες.

Οι συζητήσεις με την τρόικα ήταν πολύωρες αλλά διεξήχθησαν και διεξάγονται σε πολύ φιλικό και δημιουργικό κλίμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως το σημαντικό για την κυβέρνηση είναι να προστατευθεί το συμφέρον και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Εξίσου μεγάλη σημασία έχει να εκτελούνται οι αποφάσεις των οργάνων της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος. Πρόσθεσε πως οι επικεφαλής της θα επανέλθουν στις 14 Σεπτεμβρίου για να εξετάσουν το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Εκτιμούμε πολύ τη συμβολή των στελεχών της τρόικας, μας βοηθούν πάρα πολύ με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό «να έχουμε μία τέτοιου επιπέδου τεχνική βοήθεια». Επιπλέον ανέφερε πως «το θέμα της 6ης δόσης θα έχει ολοκληρωθεί όταν πρέπει, με τον καλύτερο και φθηνότερο τρόπο».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ύφεση, η οποία, όπως είπε, θα είναι βαθύτερη και από αυτή που είχαν διαβλέψει οι θεσμικοί μας εταίροι. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στον τελικό αριθμό, ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι κυμαίνεται κοντά στο 5%, ενώ ούτε το 2012 η χώρα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αυτό οδηγεί σε αυτόματη αναπροσαρμογή των στόχων ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις και εκπλήξεις.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων, εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρων. Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνημένα μέτρα. Διευκρίνισε ακόμη ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα άμεσων απολύσεων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το να ανακυκλώνονται «απειλητικού χαρακτήρα μετρολογίες» δεν ωφελεί.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας διευρύνεται και θα συμπεριλάβει γενικότερα τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και τις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα. «Δεν είναι δυνατόν να ανέχεται κάποιος να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς αντικείμενο σε φορείς που δεν καταργούνται», παρατήρησε και ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας» και ότι ήδη έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο σε όλα τα υπουργείαγια να καταγραφεί το πλεονάζον προσωπικό. Θα πρόκειται, όπως είπε, για τους εργαζόμενους σε ΝΠΙΔ και μικρά ΝΠΔΔ, ενώ πρόσθεσε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορούν να ενταχθούν επιπλέον φορείς στον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, πέραν αυτών που αναφέρει ο εφαρμοστικός νόμος.

Οπως υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που καλύπτουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «πρώτη προτεραιότητα είναι να προωθηθούν -και θα προωθηθούν- έως το τέλος του έτους οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές»: ιδιωτικοποιήσεις, δραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση (νέο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ), επέκταση εργασιακής εφεδρείας, αλλαγές στην αγορά εργασίας και στην υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, νέο φορολογικό σύστημα.

Οσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση σημείωσε ότι «αν οι πολίτες βοηθήσουν τότε ξεκινάμε από άλλη βάση τη συζήτηση στο φορολογικό σύστημα». Η συζήτηση για το φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να ξεκινά, αλλά να καταλήγει στους συντελεστές, τόνισε. «Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό βλάπτει το διπλανό του και τη χώρα», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πορεία του PSI, o κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει στείλει διερευνητική επιστολή και περιμένει τώρα τις απαντήσεις 57 υπουργών που ερευνούν τα τραπεζικά και ασφαλιστικά τους συστήματα για να δει πόσα ομόλογα «καταγράφονται ως υποψήφια για συμμετοχή.

Ανέφερε επίσης ότι αν δεν συγκεντρωθεί το 90%, τότε η χώρα μας θα αποφασίσει πως θα χειριστεί το ζήτημα, σημειώνοντας ότι θα ήταν «κολοσσιαίο λάθος να πούμε ότι όποιοι ποσοστό συμμετοχής έχουμε θα το αποδεχθούμε».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι δεν υπάρχει «τίποτα πιο βλαπτικό για τη χώρα από το να προκαλέσουμε πολιτική αστάθεια ή αβεβαιότητα». Αναφερόμενος στα περί συναίνεσης, σημείωσε ότι είναι πάντα ανοιχτός σε καλές ιδέες και προτάσεις και τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επανέλαβε παράλληλα ότι για να βγει η χώρα «από το μάτι του κυκλώνα», χρειάζεται συστράτευση, υπομονή, ελπίδα και αισιοδοξία.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη πως η θεωρία της ΝΔ είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα γενετικό πρόβλημα και έπρεπε να υπάρξει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε πως ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων. Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν σε 10 ημέρες…Οι συνομιλίες δεν πάγωσαν, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή: naftemporiki.gr