Οι εννέα ημέρες πλούσιας αγωνιστικής δράσης στη Νταεγού έφθασαν στο τέλος απόψε, στο στάδιο της πόλης, με την τελετή λήξης των αγώνων και τη σκυτάλη να παραλαμβάνει από τα χέρια του προέδρου της IAAF. Λαμίν Ντιάκ

Οι εννέα ημέρες πλούσιας αγωνιστικής δράσης στη Νταεγού έφθασαν στο τέλος απόψε, στο στάδιο της πόλης, με την τελετή λήξης των αγώνων και τη σκυτάλη να παραλαμβάνει από τα χέρια του προέδρου της IAAF. Λαμίν Ντιάκ. ο εκπρόσωπος της Μόσχας, η οποία θα διοργανώσει τους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 2013.

Στην τελετή λήξης είχαμε την παρέλαση των εθνικών ομάδων, ενώ από τις τρεις γιγαντοοθόνες του σταδίου προβάλλονταν οι καλύτερες στιγμές των αγώνων. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική και τραγούδια της Κορέας, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με εκατοντάδες βεγγαλικά που έκαναν τη νύχτα μέρα και ξεσήκωσαν τον κόσμο.

Τη Δευτέρα οι αποστολές των 200 χωρών επιστρέφουν στις πατρίδες τους και μαζί η ελληνική στην Αθήνα, όπου αναμένεται αργά το βράδυ, όπως βέβαια και οι πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που κάλυψαν τη διοργάνωση.

Τα κυριότερα σημεία των αγώνων για τα ελληνικά χρώματα ήταν η 5η θέση του Δημήτρη Χονδροκούκη στο ύψος, όπου κάλλιστα μπορούσε να πάρει και μετάλλιο, η 6η του Κώστα Φιλιππίδη στο επί κοντώ και η 8η της Νικόλ Κυριακοπούλου στο ίδιο αγώνισμα των Γυναικών, ενώ με λίγη τύχη και περισσότερη αυτοσυγκέντρωση οι αθλητές μας θα μπορούσαν να έχουν συμμετοχή σε περισσότερους τελικούς.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που ξεχώρισαν στους αγώνες και γενικά στη διοργάνωση, θα πρέπει να αναφέρουμε κατ΄ αρχάς την επανεκλογή του Λαμίν Ντιάκ για άλλα τέσσερα χρόνια στην προεδρία της IAAF, ενώ αγωνιστικά είχαμε μια πλειάδα νέων αθλητών να διακρίνεται και να πρωταγωνιστεί. Αυτό που σίγουρα θα μείνει στη μνήμη των θεατών είναι η ακύρωση του Γιουσέιν Μπολτ στα 100μ και η άνετη στη συνέχεια επικράτησή του στα 200μ και η συμβολή του στην επίτευξη νέου παγκόσμιο ρεκόρ στα 4χ100μ με την ομάδα της Τζαμάικα.

Επίσης, η μάχη για την καλύτερη αθλήτρια των αγώνων μεταξύ της Αμερικανίδας Καρμελίτα Τζέτερ και της Τζαμαϊκανής Βερόνικα Κάμπελ, με νικήτρια στα σημεία την πρώτη, αφού κατάκτησε 2 χρυσά ένα ασημένιο μετάλλιο, έναντι ενός χρυσού και 2 ασημένιων της δεύτερης.

Να αναφέρουμε ακόμη, την ήττα του Βρετανού Μοχάμεντ Φάρα στα 10.000μ αλλά και την επικράτησή του στα 5.000μ, τη νίκη της Σαβίνοβα επί της Σεμένια στα 800μ, τα 17.96μ του Κρίστιαν Τέιλορ στο τριπλούν, τα 77.13μ της Λισένκο στη σφύρα, τη διατήρηση των τίτλων τους από το 2009 για τη Βαλερί Ανταμς στη σφύρα, Ντουάιτ Φίλιπς στο μήκος, του Ρόμπερτ Χάρντινγκ στο δίσκο, της Όλγας Κανίσκινα στα 20 χλμ βάδην, του Εζεκίελ Κεμπόι στα 3.000μ στιπλ κ.α.

Ένα τελευταίο στοιχείο -που σίγουρα δεν θα ξεχάσει ούτε ο ίδιος- ήταν η ακύρωση του Ντάιρον Ρόμπλες στον τελικό των 110μ με εμπόδια, για αγκωνιά στον Λιου Ξιανγκ. Κατά τα άλλα, στους αγώνες “περίσσευε” η κορεατική ευγένεια και φιλοξενία, ενώ οι διοργανωτές κατάφεραν να γεμίσουν το στάδιο στα βραδινά τελικά αγωνίσματα και -με μαθητές κυρίως- να έχουν αρκετό κόσμο και στα πρωινά προκριματικά.