Το Βέλγιο απουσίαζε από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου τις προηγούμενες δύο φορές, όμως επέστρεψε κοιτάζοντας ψηλά.

Το Βέλγιο απουσίαζε από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου τις προηγούμενες δύο φορές, όμως επέστρεψε κοιτάζοντας ψηλά. Η παρέα του πρώην “ερυθρόλευκου” Κέβιν Μιραλάς, πάει στη Βραζιλία όχι για τουρισμό, αλλά για να κάνει αισθητή την παρουσία της και ίσως να κάνει και την έκπληξη.

Το ρόστερ της γεμάτο με παίκτες που αγωνίζονται σε κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και με παραστάσεις από τα κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη μας. Ισως είναι το καλύτερο Βέλγιο που πάει σε Μουντιάλ και αυτό έχει γεμίσει με αισιοδοξία τους φιλάθλους που περιμένουν να δουν το σύνολο του Βίλμοτς να παραμένει στη χώρα του καφέ μέχρι το τέλος.

Αήττητο στη Βραζιλία

Χωρίς να έχει γευτεί την πίκρα της ήττας έφτασε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το Βέλγιο, το οποίο πέρασε αλώβητο από ένα δύσκολο όμιλο. Συγκεκριμένα άφησε εννέα βαθμούς πίσω του την Κροατία και 12 τη Σερβία, ενώ στα δέκα παιχνίδια που έδωσε είχε μόλις δύο ισοπαλίες και οκτώ νίκες. Και τα δύο… στραβοπατήματα ήταν στην έδρα του με Κροατία τη 2η αγωνιστική και με την Ουαλία την τελευταία.

Η ομάδα του Βίλμοτς δέχτηκε τέσσερα γκολ και είχε τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου πίσω από την Ισπανία και μαζί με τις Αγγλία, Ουκρανία.

Επέστρεψε μετά από 12 χρόνια

Η τελευταία παρουσία του Βελγίου σε Μουντιάλ ήταν πριν από 12 χρόνια στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας, με την ομάδα να μένει εκτός μετά την ήττα από τη Βραζιλία (2-0) στους “16”. Μάλιστα η Σελεσάο ήταν αυτή που στο τέλος πανηγύρισε και την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Συνολικά έχει πάρει μέρος σε 11 από τα προηγούμενα 19 Μουντιάλ που έχουν διεξαχθεί. Καλύτερη παρουσία της ήταν το 1986, όταν και κατέκτησε την τέταρτη θέση, γνωρίζοντας την ήττα στο μικρό τελικό από τη Γαλλία στην παράταση. Άλλες τρεις φορές έχει αποκλειστεί στους “16”, ενώ με εξαίρεση το 1986, ποτέ ξανά δεν έχει περάσει στα προημιτελικά.

Από την τηλεόραση είδαν οι Βέλγοι το Μουντιάλ το 1950 (απέσυραν τη συμμετοχή τους) και τις χρονιές 1958, 1962, 1966, 1974, 1978, 2006 και 2010.

 
Το αουτσάιντερ των φαβορί

Το Βέλγιο θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το αουτσάιντερ των φαβορί. Αυτή η ομάδα διαθέτει ταλέντο, εξαιρετικούς παίκτες στο ρόστερ της και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν φτάσει ή ξεπεράσει την καλύτερη επίδοση της σε τελική φάση του παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το μοναδικό εμπόδιο για τις βλέψεις του Βελγίου και τις προσδοκίες του, αποτελεί η διασταύρωση στους “16”. Αν Γερμανία και Πορτογαλία δεν πέσουν θύματα έκπληξης και μείνουν εκτός συνέχειας, τότε μία εκ των δύο θα βρεθεί στο δρόμο του Βελγίου, με το έργο των παικτών του Βίλμοτς να χαρακτηρίζεται δύσκολο. Ακόμα και έτσι το Βέλγιο έχει όλα αυτά που χρειάζεται μία ομάδα για να πετάξει εκτός από το Μουντιάλ ομάδες όπως η Γερμανία και η Πορτογαλία.

Μικρός και θαυματουργός

Το αστέρι αυτή της ομάδας είναι ο Αζάρ της Τσέλσι, αν και έχει για συμπαίκτες πολλά γνωστά ονόματα με μεγάλη αξία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Κουρτουά, Κομπανί, Λουκάκου, Φελαϊνί είναι ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να ήταν οι ηγέτες αυτής της ομάδας, όμως πιστεύουμε πως ο άσος της Τσέλσι θα είναι το βαρόμετρο του Βελγίου.

Από τα πόδια του θα ξεκινούν οι περισσότερες επιθέσεις, ενώ είναι ικανός να εξουδετερώσει την αντίπαλη άμυνα, τόσο δημιουργικά, όσο και εκτελεστικά. Ο Εντέν Αζάρ είναι μόλις 23 χρονών και στα τέσσερα χρόνια που φορά τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος έχει συμπληρώσει 45 συμμετοχές, έχοντας σκοράρει έξι φορές.