Για 14η φορά η Γαλλία θα είναι παρούσα στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού του πλανήτη. Έχοντας να επιδείξουν μία πρώτη θέση (1998) και έναν τελικό (2006) στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις, οι «τρικολόρ» ψάχνουν τον επόμενο ηγέτη τους μετά τον Ζιντεντίν Ζιντάν, παρουσιάζοντας άσχημη εικόνα στο τελευταίο Μουντιάλ (2010, Ν. Αφρική), όπου και αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων.

Για 14η φορά η Γαλλία θα είναι παρούσα στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού του πλανήτη. Έχοντας να επιδείξουν μία πρώτη θέση (1998) και έναν τελικό (2006) στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις, οι «τρικολόρ» ψάχνουν τον επόμενο ηγέτη τους μετά τον Ζιντεντίν Ζιντάν, παρουσιάζοντας άσχημη εικόνα στο τελευταίο Μουντιάλ (2010, Ν. Αφρική), όπου και αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων.

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, θα οδηγήσει τη χώρα του για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση, αφού ανέλαβε τα ηνία τον Ιούλιο του 2012, καταφέρνοντας να περάσει από τα προκριματικά και να βρεθεί στη Βραζιλία.

Τα άσχημα μαντάτα για τους «τρικολόρ» ήρθαν λίγες μόλις ημέρες πριν τη σέντρα, αφού ο Φρανκ Ριμπερί δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στη μέση του και αποκλείστηκε από την αποστολή. Ο άσος της Μπάγερν Μονάχου αποτελεί μεγάλη απώλεια, αφού ήταν το αστέρι της ομάδας και ο παίκτης που πάνω του πόνταρε πολλά ο Ντεσάμπ.

Πέρα από την αναγκαστική απουσία του Ριμπερί, αίσθηση προκάλεσε ο αποκλεισμός του Σαμίρ Νασρί, ο οποίος δεν θα είναι στην 23μελή αποστολή. Ο μέσος της Μαντσεστερ Σίτι πραγματοποίησε γεμάτη χρονιά με τους «πολίτες», ωστόσο αυτή δεν θεωρήθηκε αρκετή για να του εξασφαλίσει μια θέση στα πλάνα του Ντεσάμπ, με τον παίκτη πάντως να δηλώνει δημόσια την απογοήτευσή του.

Παρουσίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Η Γαλλία θα δώσει για 14η φορά και πέμπτη συνεχόμενη το «παρών» σε Μουντιάλ, με το τελευταίο στοιχείο να αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας. Οι Γάλλοι έχουν σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο μία φορά, το 1998 στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στη χώρα τους. Μέχρι τότε είχαν να επιδείξουν δύο τρίτες (1958, 1986) και μία τέταρτη θέση (1982), ενώ μετά το ’98, ήταν φιναλίστ το 2006 όταν και ηττήθηκαν από την Ιταλία.

Πως έφτασε στη Βραζιλία

Η Γαλλία τερμάτισε στη δεύτερη θέση του 9ου ομίλου των προκριματικών της ευρωπαϊκής ζώνης, με 17 πόντους σε 8 παιχνίδια, πίσω από την Ισπανία. Η δεύτερη θέση της έδωσε την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση μέσω των μπαράζ, όπου βρήκε μπροστά της την Ουκρανία.

Μετά από ένα πολύ κακό ματς στο Κίεβο, οι «τρικολόρ» γνώρισαν την ήττα με 2-0, ωστόσο κατάφεραν να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή στο Σεντ Ντενί, με το τελικό 3-0 να τους δίνει το πολυπόθητο εισιτήριο για το 20ο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η πρόβλεψη

Η Γαλλία είναι τοποθετημένη στον πέμπτο όμιλο του τουρνουά, έχοντας να αντιμετωπίσει κατά σειρά τις ομάδες της Ονδούρας, της Ελβετίας και του Ισημερινού. Η ποδοσφαιρική λογική λέει πως η ομάδα του Ντεσάμπ μπορεί να κατακτήσει την πρώτη θέση και κακά τα ψέματα, κάτι λιγότερο μάλλον θα συνιστά έκπληξη, ακόμα και χωρίς τον Ριμπερί.

Βοσνία/Ερζεγοβίνη ή Νιγηρία θα είναι μία από τις αντιπάλους της στους «16» αν δεχθούμε πως η Αργεντινή έχει καπαρωμένη την πρώτη θέση του 6ου ομίλου και σίγουρα καμία από τις δύο δεν προκαλεί φόβο στους «τρικολόρ» που θα είναι κα πάλι το φαβορί.

Από εκεί και πέρα τα πράγμα ζορίζουν στα προημιτελικά, αν λάβουμε υπόψη μας πως μάλλον η Γερμανία θα είναι αυτή που θα βρεθεί μπροστά της. Ξεγραμμένη από χέρι δεν μπορεί να θεωρηθεί η Γαλλία, ωστόσο κάτι παραπάνω από τα προημιτελικά μάλλον θα αποτελέσει υπέρβαση για τον Ντεσάμπ και τους παίκτες του.

Το αστέρι

Δεδομένης της απουσίας του Ριμπερί, ο Καρίμ Μπενζεμά είναι αυτός που καλείται να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος του ηγέτη της Γαλλίας. Η χρονιά του με τη Ρεάλ Μαδρίτης χαρακτηρίζεται από 52 συμμετοχές, 24 γκολ και 16 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ) και αποτελεί οπωσδήποτε εχέγγυο καλής παρουσίας στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ο 26χρονος επιθετικός, είναι συν τοις άλλοις αυτός που έχει φορέσει περισσότερες φορές (65) τη φανέλα με το εθνόσημο από το υπάρχον ρόστερ, αφήνοντας πίσω του τους Πατρίς Εβρά (57) και Ούγκο Λορίς (56).