Η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής του νέου προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, όπως τις επεσήμανε στο πρώτο του διάγγελμα κατά την τελετή ορκωμοσίας του, παρουσία δεκάδων ξένων ηγετών.

Η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής του νέου προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, όπως τις επεσήμανε στο πρώτο του διάγγελμα κατά την τελετή ορκωμοσίας του, παρουσία δεκάδων ξένων ηγετών.

Η αποκατάσταση της νομιμότητας στα ανατολικά, η ειρήνη και η ενότητα σε όλη τη χώρα συνιστά άμεση προτεραιότητα του νέου προέδρου της χώρας, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας, βασικό αίτημα των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

“Δεν θέλω πόλεμο. Δεν επιθυμώ την εκδίκηση. Ξεκινώ το έργο μου με την πρόταση ενός ειρηνευτικού σχεδίου. Σας παρακαλώ, καταθέστε τα όπλα και εγγυώμαι ασυλία σε όλους εκείνους που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα”, είπε ο Ποροσένκο, που σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα τις ανατολικές επαρχίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι θα διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ασφαλούς “διαδρόμου” για να φύγουν από την Ουκρανία οι Ρώσοι μαχητές.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν “μεγάλες προσδοκίες” από το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου, καθώς ουσιαστικά δεν ικανοποιεί κανένα αίτημα των ένοπλων ρωσόφιλων αυτονομιστών. Επίσης,  παρόμοιες προτάσεις για αφοπλισμό και ασυλία έχουν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Η Κριμαία είναι Ουκρανική

Ο Ποροσένκο έκανε άνοιγμα για διάλογο στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτός από δύο αδιαπραγμάτευτα ζητήματα: την Κριμαία και την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.

“Χθες στη Νορμανδία είπα ξεκάθαρα στη ρωσική ηγεσία ότι η Κριμαία είναι και θα παραμείνει ουκρανική. Τελεία και παύλα! Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση με τον οποιονδήποτε για την Κριμαία, για την ευρωπαϊκή μας πορεία και την κρατική οντότητα της Ουκρανίας. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να τεθούν στο τραπέζι” επεσήμανε ο Πέτρο Ποροσένκο.

Ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι θα υπογράψει άμεσα τη συμφωνία διασύνδεσης κι ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε. τονίζοντας ότι αποτελεί βασικό βήμα για την ένταξη της χώρας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις για “μέτρα προστατευτισμού της ρωσικής οικονομίας” από τον Πούτιν.    

Όσον αφορά τη ρωσική αντίδραση στην ορκωμοσία του Ποροσένκο και τις αναφορές του στην Κριμαία… πέρασαν στα ψιλά.
Στην πρώτη επίσημη ρωσική δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα το νέο Πρόεδρο της Ουκρανίας να ενεργήσει βάσει “των αρχών μιας δημοκρατικής κοινωνίας” και να απελευθερώσει δύο Ρώσους δημοσιογράφους οι οποίοι κρατούνται στην ανατολική Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο επικεντρώθηκε αντίθετα στην κράτηση των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού καναλιού Star, τους οποίους οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως έθεσαν υπό κράτηση χθες, Παρασκευή, θεωρώντας τους ύποπτους για δραστηριότητες. παρακολούθησης.

“Ζητούμε από το Κίεβο να λάβει άμεσα μέτρα για την άνευ όρων απελευθέρωση των ρώσων πολιτών και να ενεργεί στο εξής βάσει των αρχών μιας δημοκρατικής κοινωνίας, η δέσμευση στην οποία δηλώθηκε στην ομιλία της ορκωμοσίας του Π. Ποροσένκο κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου της Ουκρανίας”, αναφέρει το υπουργείο στη δήλωση που εξέδωσε.

Συγχαρητήρια και πλήρη υποστήριξη από ΕΕ και ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαιρέτισαν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, υπενθυμίζοντας, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, ότι στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και τη σταθερότητα της χώρας αυτής.

“Συγχαίρω θερμά τον Πέτρο Ποροσένκο για την ορκωμοσία του ως προέδρου της Ουκρανίας”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο νέος ηγέτης “θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της χώρας, βασιζόμενος στον πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς”. Ο Ράσμουσεν τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης των νέων μέτρων που θα λάβει για να βοηθήσει την Ουκρανία “και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας”.

Από την πλευρά του ο Ρομπάι, που βρισκόταν σήμερα στο Κίεβο για την τελετή ορκωμοσίας του Ποροσένκο, επανέλαβε “τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία”. Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, ο Ρομπάι υπογράμμισε ότι “η επιστροφή της Ουκρανίας στη σταθερότητα και οι προσπάθειές της για ανάπτυξη θα ωφελήσουν όλους τους γείτονές της” οι οποίοι από την πλευρά τους θα πρέπει “να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα” αλλά επίσης και “τις επιλογές” του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων και “των πιο στενών δεσμών του” με τις Βρυξέλλες. Υπενθύμισε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, “έτοιμη να συνεργαστεί με αυτούς που συμμερίζονται τους στόχους της δημοκρατίας, της ευημερίας και της σταθερότητας”.

Πηγή: www.news.gr