Νόμιμη έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τη συμμετοχή του Βερολίνου στη στήριξη της Ελλάδας, απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν ως στόχο να μπλοκάρουν τη βοήθεια, ως αντισυνταγματική.

Νόμιμη έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τη συμμετοχή του Βερολίνου στη στήριξη της Ελλάδας, απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν ως στόχο να μπλοκάρουν τη βοήθεια, ως αντισυνταγματική.

Το γερμανικό δικαστήριο θεωρεί πάντως ότι η βουλή θα πρέπει να έχει πλέον μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις εκείνες που επιφέρουν μεγαλύτερα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας στην Καρλσρούη αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει στο εξής να εξασφαλίζει την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού της βουλής προτού αποφασίζει να χορηγήσει βοήθεια σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Με την απόφασή του, το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές ομάδας καθηγητών, συνταγματολόγων και οικονομολόγων, καθώς και του βουλευτή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η συμμετοχή της Γερμανίας με 22,4 δισ. εγγυήσεις στο πρώτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας και στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF με 123 δισ., με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η ρήτρα «no bail out» που απαγορεύει την ανάληψη χρέους άλλης χώρας.

Την απόφαση χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας πως ενισχύει σημαντικά την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίζει τις κρίσεις αποτελεσματικά.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τα futures των γερμανικών bunds διεύρυναν τις απώλειές τους ενώ το ευρώ [EUR=X]  ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα σκαρφάλωσε μέχρι τα 1,4150 δολάρια από 1,4104 δολάρια που ήταν προηγουμένως.

«Εξελήφθησαν ως καλά νέα. (Οι Γερμανοί) μπορούν να συνεχίσουν τη διάσωση χωρών της ευρωζώνης», σχολίασε trader στο Reuters.

Reuters: Το νωρίτερο στα τέλη Σεπτεμβρίου η λύση για τις εγγυήσεις

Όσον αφορά στις εγγυήσεις που ζητεί η Φινλανδία από την Ελλάδα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters ότι θα έχει βρεθεί η τελική λύση στο θέμα το νωρίτερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου εξαιτίας νομικών κωλυμάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συμφωνία για τις εγγυήσεις κατά την άτυπη συνεδρίαση του Ecofin στις 16 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτιμούν ότι είναι αδύνατη μια συμφωνία επί του θέματος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

«Νομίζω ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο πέραν του άτυπου Ecofin – είναι πολύ περίπλοκο το θέμα από τεχνικής άποψης», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις προεργασίες. «Νομίζω έως τα τέλη του μήνα το νωρίτερο – τα προβλήματα είναι κυρίως νομικής φύσεως, είναι πολύ, πολύ περίπλοκα νομικά ζητήματα», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει κακή πρόθεση από κανέναν. Η Ελλάδα συνεργάζεται με πολύ ενεργό τρόπο σε αυτό. Θα είναι μια λύση η οποία επί της αρχής θα είναι ανοικτή σε όλους, αλλά την οποία πολύ λίγες χώρες θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν, γιατί θα πρέπει σε αντάλλαγμα να αποποιηθούν ορισμένα άλλα προνόμια», είπε ο αξιωματούχος.

Η Σλοβακία, η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν και αυτές εγείρει θέμα εγγυήσεων από την Ελλάδα, ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιδιώκουν το ζήτημα να περιοριστεί στη Φινλανδία, καθώς είναι η μόνη χώρα της οποίας η Βουλή έχει αξιώσει αυτές τις εξασφαλίσεις .

Οι πιέσεις για την εξεύρεση λύσης εντείνονται καθώς, χωρίς αυτήν, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να λάβει το δεύτερο πακέτο στήριξης.

«Θα υπάρξει αρκετή πολιτική πίεση για να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν», ανέφερε άλλη πηγή από την ευρωζώνη. «Δεν θα είναι 100% έτοιμοι στις επόμενες ημέρες.»

Πηγή: naftemporiki.gr