O Ζινεντίν Ζιντάν αποτέλεσε τον φυσικό ηγέτη της χρυσής γενιάς της εθνικής Γαλλίας που πρωταγωνίστησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της νέας χιλιετίας.

O Ζινεντίν Ζιντάν αποτέλεσε τον φυσικό ηγέτη της χρυσής γενιάς της εθνικής Γαλλίας που πρωταγωνίστησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της νέας χιλιετίας. Οι τρικολόρ κατέκτησαν το παγκόσμιο κύπελλο στη χώρα τους το 1998, αλλά και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000 για να γίνουν μια απ’ τις πιο σπουδαίες ομάδες όλων των εποχών. Το 2002 στο παγκόσμιο κύπελλο Κορέας και Ιαπωνίας η Γαλλία του Ροζέρ Λεμέρ ήταν απογοητευτική και αποκλείστηκε ως τελευταία απ’ τη φάση των ομίλων πίσω από Δανία, Σενεγάλη και Ουρουγουάη με συγκομιδή μόλις έναν πόντο!

Ο «Ελ Σιντ» επιστρέφει

Αν και ο Ζιζού είχε πάρει την απόφαση να αποσυρθεί απ’ την εθνική ομάδα μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004 και τον αποκλεισμό απ’ την Ελλάδα στα προημιτελικά, αποφάσισε να επιστρέψει το 2006. Πολλοί έμπειροι παίκτες όπως οι Λιζαραζού, Ντεσαγί, Μακελελέ και Τιράμ αποχώρησαν εκείνη την περίοδο και άφησαν «γυμνή» τη Γαλλία. Έτσι ο Ρειμόν Ντομενέκ αποφάσισε να καλέσει ξανά τον Ζιντάν και μερικούς απ’ τους υπόλοιπους βετεράνους στην εθνική. Ο Γάλλος βιρτουόζος βρισκόταν στον τέλος της καριέρας του σε συλλογικό επίπεδο με τη Ρεάλ Μαδρίτης και πήρε το τελευταίο του ρίσκο φορώντας ξανά τη φανέλα με τον κόκκορα!

Αντίο σε έναν μεγάλο τελικό!

Στις 9 Ιουλίου του 2006 η Γαλλία κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου, κάνοντας μια πραγματική υπέρβαση. Η παλιοσειρά του Ντομενέκ είχε απέναντι της τους Ιταλούς του Μαρσέλο Λίπι. Ο τελικός ξεκίνησε ιδανικά για τη Γαλλία με τον Ζιντάν να ανοίγει το σκορ στο έβδομο λεπτό με πέναλτι, όμως ο Ματεράτσι ισοφάρισε στο 19′ και το ματς κύλησε έτσι ως το τέλος. Στην παράταση και λίγο πριν το 110ο λεπτό ήρθε η στιγμή της αποκαθήλωσης για τον Ζιντάν. Σε μια ανύποπτη φάση οι δύο σκόρερ, Ζιντάν και Ματεράτσι, άρχισαν να συζητούν σε έντονο ύφος και στο τέλος ο Γάλλος ξάπλωσε τον Ιταλό με μια κεφαλιά! Ο Αργεντινός διαιτητής, αφού συμβουλέυτηκε τον βοηθό δεν δυσκολέυτηκε να στείλει τον Ζιντάν εκτός παιχνιδιού και να δώσει άδοξο φινάλε στην καριέρα του. Για την ιστορία ο τελικός πήγε στα πέναλτι και η Γαλλία χωρίς τον φυσικό αρχηγό της ηττήθηκε με 5-3.

Τι ειπώθηκε πριν την κεφαλιά;

Πολλά γράφτηκαν για το τι είπε τελικά ο Ματεράτσι στον Ζιντάν για να τον εξοργήσει. Οι Times, η Sun και η Daily Star προσέλαβαν ειδικούς στην ανάγνωση των χειλιών και έγραψαν πως ο Ματεράτσι μίλησε προσβλητικά για τη μητέρα του Ζιντάν. Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως του είπε: «γιέ τρομοκράτισσας πόρνης». Ο Ματεράτσι κατάφερε να κερδίσει τον δικαστικό αγώνα και οι εφημερίδες μετά από δύο χρόνια του ζήτησαν δημόσια συγνώμη. Ο Ιταλός υποστήριξε πως ποτέ δεν έβρισε τη μητέρα του Γάλλου και πως η συνομιλία είχε κάπως έτσι… Ο Γάλλος ενοχλημένος απ’ το στενό μαρκάρισμα του Ματεράτσι φέρεται να του είπε: «Αν θες τη φανέλα μου θα στη δώσω μετά», τότε ο Ιταλός απάντησε: «προτιμώ την πόρνη την αδερφή σου». Όπως παραδέχτηκε αργότερα ο ίδιος ο Ματεράτσι, δεν γνώριζε αν ο Ζιντάν είχε αδερφή!

Μια κεφαλιά αθάνατη!

Στην υπόθεση μπλέχτηκαν πολλοί! Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ράπερ, καλλιτέχνες και κωμικοί χάρισαν στην πράξη του Ζιντάν αθανασία! Ο Σιράκ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά του Ζιντάν, αλλά τον δικαιολόγησε. Γράφτηκε τραγούδι απ’ τους Σεμπαστιέν και Εμανουέλ Λιπζικ, που πήγε εξαιρετικά στα γαλλικά charts (coupe de ball), ο Ζιντάν πρωταγωνίστησε με την κεφαλιά του στη σειρά κινουμένων σχεδίων Family Guy, ενώ o Αλγερινός γλύπτης Αντέλ Αμπντεσεμέντ φιλοτέχνησε ένα άγαλμα εμπνευσμένο απ’ την επίθεση του Ζιντάν στον Ματεράτσι! Μάλιστα το 2012 ο Ματεράτσι φωτογραφήθηκε μπροστά απ’ το άγαλμα και ανέβασε στο twitter τη φράση «Λατρεύω τους μνησίκακους»!