Στη φαρμακευτική κάλυψη των πολιτών που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική ικανότητά τους προχωρά η κυβέρνηση, μετά τη νοσοκομειακή κάλυψή τους, και έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στο συνέδριο Athens Health Forum 2014.
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για την Υγεία, με ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων, χωρίς να διαφοροποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Επίσης, επανέλαβε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, οι οποίες θα προχωρήσουν με ορθολογικό τρόπο και θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων.
Όσον αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη, τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη μείωση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για τον εξορθολογισμό της, χωρίς περαιτέρω συμπίεση.
Την επιτάχυνση των διαδικασιών εγκρίσεων στα νέα φάρμακα ανακοίνωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Λιντζέρης, υπογραμμίζοντας ότι ο ΕΟΦ είναι ο ρυθμιστικός φορέας της αγοράς και υπεύθυνος όχι μόνο για την έγκριση των φαρμάκων, αλλά και για την επάρκεια της αγοράς και τη σωστή τιμολόγηση των σκευασμάτων που κυκλοφορούν.
“Φτάσαμε στο σημείο να ποινικοποιήσουμε την ασθένεια των πολιτών”, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός στο φάρμακο έχει συμπιεστεί στα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο μισό από τα επίπεδα του 2009.
“Ο ΕΟΠΥΥ είναι δραματικά υποχρηματοδοτημένος”, επεσήμανε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, ενώ ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, αναφερόμενος στο διαβήτη και την κατάθλιψη, έκανε λόγο για “βόμβα” νοσηρότητας που θα “σκάσει” τα επόμενα χρόνια.
Πηγή:news.gr