Οι σκανδιναβικές χώρες κατατάσσονται σταθερά από το 2012 στις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου και δεν είναι λίγες οι φορές που άλλες χώρες ακολουθούν τα μοντέλα τους στο κυνήγι της ευημερίας για τους πολίτες τους. Είναι όμως πιο ευτυχισμένοι στα αλήθεια οι Σκανδιναβοί;
Μια πρόσφατη μελέτη ανατρέπει όσα ξέραμε σήμερα, αφού σύμφωνα με τα συμπεράσματά της οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης έχουν υψηλότερη ψυχική ευεξία από εκείνους που ζουν στον Βορρά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Conversation, oι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια κλίμακα που μετράει τον βαθμό που ένας άνθρωπος αισθάνθηκε καλά και λειτούργησε καλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το «καλά» μπορεί να σημαίνει αίσθηση χαλάρωσης, αισιοδοξίας ή ενεργητικότητας και «το λειτούργησε καλά» μπορεί να σημαίνει ότι μπόρεσε να σκεφτεί καθαρά, να αντιμετωπίσει προβλήματα και να κοινωνικοποιήσει.
Πρόσφατα εφάρμοσαν την κλίμακα στη Δανία και συνέκριναν τις εθνικές εκτιμήσεις για την ψυχική ευημερία των Δανών με ανθρώπους που ζουν στην Ισλανδία, την Ισπανία και την Αγγλία. Αυτό που διαπίστωσαν λοιπόν ήταν ότι οι άνθρωποι στην Ισπανία σημείωσαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά στην ψυχική ευεξία από ό, τι οι άνθρωποι και στις τρεις χώρες της βόρειας Ευρώπης, που προαναφέρθηκαν – αμφισβητώντας έτσι την επικρατούσα ιδέα ότι οι άνθρωποι που ζουν στη Βόρεια Ευρώπη είναι συνήθως πιο ευτυχισμένοι από αυτούς στη νότια Ευρώπη.
Στις εκθέσεις Παγκόσμιας Ευτυχίας, οι οποίες τείνουν να δείχνουν τις σκανδιναβικές χώρες ως τις πιο επιτυχημένες, η ευτυχία μετράται χρησιμοποιώντας την κλίμακα του Cantril για την αξιολόγηση του βιοτικού επιπέδου. Με αυτή τη μέθοδο ζητείται από τους συμμετέχοντες στις έρευνες να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη ζωή τους σε μια κλίμακα, όπου το μηδέν είναι η «χειρότερη δυνατή ζωή για εκείνους» και το δέκα είναι «η καλύτερη». Ωστόσο, τα στατιστικά αυτά επηρεάζονται έντονα από τις οικονομικές συνθήκες και δεν είναι σωστοί δείκτες για την αποτύπωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας.
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr