Ο προ ημερών τραυματισμός του, ο οποίος λίγο έλειψε να του στοιχίσει και την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18, δεν επέτρεψε στον Βασίλη Μπαλαμπανασβίλι να βρεθεί στα μετάλλια της κατηγορίας των -73κ.

Ο προ ημερών τραυματισμός του, ο οποίος λίγο έλειψε να του στοιχίσει και την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18, δεν επέτρεψε στον Βασίλη Μπαλαμπανασβίλι να βρεθεί στα μετάλλια της κατηγορίας των -73κ. Οι έντονες ενοχλήσεις που είχε στην δεξιά ωμοπλάτη και οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους από τον πρώτο κιόλας αγώνα, τον υποχρέωσαν σε τρεις αγώνες να σημειώσει μόλις μία νίκη και ως εκ τούτου να περιοριστεί στην 13η θέση της τελικής κατάταξης.

Ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου, ο οποίος παρά την παρότρυνση των γιατρών να απέχει από τους αγώνες, πήρε την απόφαση ν` αγωνιστεί κανονικά και μάλιστα πανηγύρισε νίκη με Ippon στον β` προκριματικό επί του Πορτογάλου Μπερνάρντο Βαλέντε. Στη φάση των «16», ηττήθηκε με hansoku-make (μετά από τέσσερα shido) από τον Σλοβένο Μάρτιν Χόγιακ, για να έρθει μία ακόμη ήττα στα ρεπεσάζ, αυτή τη φορά από τον Ιταλό Λεονάρντο Κασάλια.

 «Λίγο ο τραυματισμός, λίγο το άγχος ότι αγωνιζόταν σε μία μεγάλη διοργάνωση και μάλιστα μπροστά στο ελληνικό κοινό, δεν του επέτρεψαν να φτάσει μέχρι το μετάλλιο. Είναι από τους αθλητές που αξίζουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως αυτό δεν φάνηκε σήμερα και έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι` αυτό», δήλωσε ο εθνικός προπονητής Νίκος Ηλιάδης, σχολιάζοντας την εμφάνιση του Μπαλαμπανασβίλι.

 Στο μεταξύ, αγωνιστικές εμπειρίες, χωρίς ωστόσο η παρουσία τους στη διοργάνωση να συνδυαστεί και με κάποια νίκη, κέρδισαν οι υπόλοιποι εκπρόσωποί μας κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας. Έτσι από μία ήττα γνώρισαν οι Νίκος-Χρυσοβαλάντης Θεοδωρόπουλος (-66κ), Βαλεντίνη Ζώτου (-52κ.), Αγγελική Παπαστάμου (-52κ.), Ελένη Γαρυφαλλίδου (-57κ.), Μίνα-Ανέτα Ρίκεν (-57κ.), Σιμέλα Κιριμλίδου (-63κ.) και Νικολέτα Σαρβανίδου (-63κ.).


Θεοδωράκη: «Τεράστια η συγκίνηση που αγωνίζομαι στην πατρίδα μου»

Η Ελληνίδα… της Αυστρίας, έκλεψε τις εντυπώσεις στις κερκίδες του Ολυμπιακού Κέντρου των Άνω Λιοσίων. Η Ασημίνα Θεοδωράκη που αγωνίζεται στα -57 κιλά είχε τη θερμή υποστήριξη της μητέρας και της αδελφής της που την εμψυχώνουν φωνάζοντας στα ελληνικά ! Η Ασημίνα, παιδί Ελλήνων-κρητικών- που αναζήτησαν στην τύχη τους στην Βιέννη, φορά τα αυστριακά χρώματα, ωστόσο η καρδιά της χτυπά για την Ελλάδα και ξεχειλίζει από αγάπη και νοσταλγία για την πατρίδα της:

“Είναι τεράστια εμπειρία για εμένα να αγωνίζομαι εδώ, σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση και να εκπροσωπώ την Αυστρία, ωστόσο η συγκίνησή μου είναι τεράστια που αγωνίζομαι στην πατρίδα μου την Ελλάδα. Είναι κάτι σαν όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Λατρεύω το τζούντο και έχω αφοσιωθεί σ΄αυτό, αγωνιζόμενη με την αυστριακή ομάδα, ωστόσο όταν τελειώσω το σχολείο, μέσα στις σκέψεις μου είναι και να έρθω, ίσως και μόνιμα στην Ελλάδα. Προς το παρών την απολαμβάνω μέσα από τα ταξίδια μου, κάθε καλοκαίρι, στην Κρήτη. Το μεγάλο μου ίνδαλμα είναι ο Ηλίας Ηλιάδης, τον θαυμάζω απεριόριστα και αποτελεί πρότυπό μου. Εξάλλου όλοι στην Αυστρία τον σέβονται και τον θαυμάζουν απεριόριστα”.


Ολλανδία: Και μετά τους αγώνες… τουρισμός!

 Τα μετάλλια, οι διακρίσεις και η καταξιώση αποτελούν τους στόχους των αθλητών και αθλητριών από τις 42 χώρες που αγωνίζονται στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο U18. Ωστόσο, μετά το τέλος των αγώνων, πολλοί από αυτούς, μαζί με τις οικογένειές τους, αλλά και φίλους έχουν οργανώσει διακοπές και ημέρες χαλάρωσης, τόσο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλους προορισμούς, όπως στα ελληνικά νησιά.

 Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν τα 35 μέλη της ολλανδικής αποστολής, της πολυπληθέστερης που λαμβάνει μέρος στους αγώνες. Μαζί με τους αθλητές, συνοδούς και προπονητές, έχουν ταξιδέψει περισσότεροι από 30 συγγενείς και φίλοι των αθλητών για να τους στηρίξουν και να τους εμψυχώσουν.

 Η Μπελίντα Σίτσιγκτερ είναι η αρχηγός της ολλανδικής αποστολής και λέει χαρακτηριστικά: “Οι περισσότεροι μετά το τέλος των αγώνων θα ταξιδέψουν σε διάφορους προορισμούς, ίσως σε κάποια νησιά. Ηδη, μια οικογένεια, ταξίδεψε από την Ολλανδία με αυτοκίνητο (!) και μένει σε ένα κάμπινγκ, στην Αττική. Πολλοί πρόλαβαν και επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, την Πλάκα και διάφορα τουριστικά μέρη της Αθήνας. Καταλαβαίνω ότι είναι σημαντικό να αξιοποιούνται και τουριστικά οι αγώνες και να “μπαίνει” συνάλλαγμα στη χώρα… Πολλοί από εμάς έχουμε επισκεφτεί τα μαγαζιά και έχουμε ψωνίσει. Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία και την “ζεστασιά” των Ελλήνων. Είμαστε ικανοποιημένοι και από το οργανωστικό μέρος των αγώνων.”