Ο Ρομέρο έπιασε δύο πέναλτι κόντρα στην Ολλανδία και έστειλε την Αργεντινή σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 24 χρόνια, ξανά απέναντι στη Γερμανία (Κυριακή, 22:00). Κακό ματς και 0-0 μετά από 120 λεπτά.

Ο Ρομέρο έπιασε δύο πέναλτι κόντρα στην Ολλανδία και έστειλε την Αργεντινή σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 24 χρόνια, ξανά απέναντι στη Γερμανία (Κυριακή, 22:00). Κακό ματς και 0-0 μετά από 120 λεπτά. 

Όπως το 1990 ο Μάουρο Γκοϊκοετσέα οδηγούσε την Αργεντινή στον τελικό με τις αποκρούσεις σε προημιτελικά και ημιτελικά, έτσι και ο Σέρχιο Ρομέρο το 2014, απέκρουσε τα πέναλτι των Φλάαρ, Σνάιντερ, οι συμπαίκτες του ανέλαβαν τα υπόλοιπα από τη λευκή βούλα και η ομάδα του Αλεχάντρο Σαμπέγια θα έχει την ευκαιρία να στεφθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για τρίτη φορά στην ιστορία της, μέσα -μάλιστα- στη Βραζιλία!

Αλληλοεξουδετερώθηκαν οι δύο ομάδες, με τους Αργεντινούς να αμύνονται υποδειγματικά και να αχρηστεύουν τους Ρόμπεν, Σνάιντερ, φαν Πέρσι.

Κακοί επιθετικά και οι Λατίνοι, με τον Μέσι να είναι καλά κλεισμένος και τον Φλάαρ να κάνει υποδειγματικό παιχνίδι. Από μία καλή στιγμή για τις δύο ομάδες σε 120 λεπτά αγώνα, με τους Ιγκουαΐν και Ρόμπεν να τις σπαταλούν.

Τα πλάνα φαν Χάαλ, Σαμπέγια

Με 3-5-2 παρέταξε την Ολλανδία ο Λουίς φαν Χάαλ. Ο Σίλεσεν κάτω από τα δοκάρια και οι Μάρτινς, Φλάαρ, ντε Φράι στελέχωναν την άμυνα, με τους Μπλιντ (αριστερά) και Κάουτ (δεξιά) να βρίσκονται στις πτέρυγες. Ο ντε Γιόνγκ κινήθηκε σε θεση αμντικού χαφ, έχοντας στο πλάι του τον Βίναλντουμ, ενώ πίσω από τους Ρόμπεν, φαν Πέρσι κινήθηκε ο Σνάιντερ. Ο Ολλανδός τεχνικός άλλαξε το σύστημά του σε 4-4-2 με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, περνώντας τον Γιάνμαατ σε θέση αριστερού μπακ και δεξιού τον Μπλιντ.

Το 4-3-3 επέλεξε για την Αργεντινή ο Αλεχάντρο Σαμπέγια. Ο Ρομέρο ήταν στην εστία, ενώ την άμυνα στελέχωσαν οι Ρόχο, Γκαράι, Ντεμικέλις και Ζαμπαλέτα. Μαστσεράνο, Μπίλια και Πέρεζ ήταν η τριάδα του κέντρου, ενώ ο Λαβέτσι κινούνταν από δεξιά της επίθεσης, ο Μέσι είχε ελεύθερο ρόλο και ο Ιγκουαΐν έπαιξε σε ρόλο φορ.

Το ματς

Όσοι περίμεναν επιθετικό παιχνίδι και πολλά γκολ, επηρεασμένοι από τον πρώτο ημιτελικό Βραζιλίας-Γερμανίας, σίγουρα θα απογοητεύτηκαν.

Ολλανδία και Αργεντινή πρόσεχαν πάρα πολύ τα νώτα τους, με τους δεύτερους να είναι ακόμα πιο προσηλωμένοι από τους «οράνιε». Το ματς δεν απέκτησε ποτέ ρυθμό, με την Αργεντινή να παίρνει τον έλεγχο του παιχνιδιού μετά το 20′. Μέσι και Ιγκουαΐν γύριζαν αρκετά πίσω για να πάρουν και να κουβαλήσουν τη μπάλα, ωστόσο τα πράγματα δυσκόλευαν αρκετά έξω από την περιοχή του Σίλεσεν.

Οι επελάσεις του Λαβέτσι από δεξιά, ήταν η κύρια πηγή κινδύνων για την ολλανδική άμυνα, με την πρώτη καλή στιγμή να έρχεται από το φάουλ του Μέσι στο 13′, που μπλόκαρε -εύκολα- ωστόσο ο Σίλεσεν.

Οι παίκτες του φαν Χάαλ, αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα με το που περνούσαν το κέντρο, αφού η εξαιρετική αμυντική λειτουργία των Λατίνων, είχε βγάλει εκτός παιχνιδιού τους Ρόμπεν, φαν Πέρσι, Σνάιντερ. Χαρακτηριστικό είναι πως οι Ολλανδοί δεν έκαναν την παραμικρή ευκαιρία στα πρώτα 45′.

Η κεφαλιά του Γκαράι στο 24′ από πλεονεκτική θέση μετά από κόρνερ, ήταν η καλύτερη στιγμή του απογοητευτικού (από άποψη θεάματος και ρυθμού) πρώτου ημιχρόνου, με τη μπάλα να φεύγει ψηλά άουτ.

Ο φαν Χάαλ πέρασε στο ματς τον Γιάνμαατ αντί του Μάρτινς στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, αλλάζοντας το σύστημα σε 4-4-2, με τους Μπλιντ και Γιάνμαατ να είναι στα άκρα της άμυνας. Οι Ολλανδοί προσπάθησαν να αλλάξουν το ρυθμό και να τρέξουν, αλλά οι Αργεντινοί προσαρμόστηκαν άμεσα και κράτησαν χαμηλά την ταχύτητα του παιχνιδιού.

Παρά το κάπως καλύτερο ξεκίνημα των «οράνιε» η «αλμπισελέστε» ισορρόπησε γρήγορα και ο αγώνας κινήθηκε στα γνωστά του… βαρετά στάνταρντς. Μέσι και Σνάιντερ ήταν σκιά του εαυτού τους (ειδικά ο πρώτος) αφού ήταν πολύ καλά κλεισμένοι από τις αντίπαλες άμυνες.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 75′ για να χαθεί η καλύτερη στιγμή για την Αργεντινή, όταν η προβολή του Ιγκουαΐν μετά τη σέντρα του Πέρεζ έφυγε μόλις άουτ.

Στην ευκαιρία του Ιγκουαΐν απάντησε με ακόμα καλύτερη ο Ρόμπεν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Ολλανδός έφτασε απέναντι από τον Ρομέρο αλλά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ο Μαστσεράνο έβαλε αριστοτεχνικά την προβολή, με το 0-0 να παραμένει και να οδηγεί τις ομάδες στην παράταση.

Παράταση

Τίποτα δεν άλλαξε ούτε στον έξτρα χρόνο. Το σκηνικό παρέμεινε ίδιο και απαράλλαχτο, με την Αργεντινή όμως να έχει δύο καλές στιγμές. Στο 115′ ο Παλάσιο βρέθηκε απέναντι από τον Σίλεσεν αλλά δεν μπόρεσε να τον νικήσει με το κεφάλι, ενώ δύο λεπτά αργότερα, ο Ροντρίγκεζ έπιασε το σουτ μετά τη σέντρα του Μέσι αλλά ο γκολκίπερ της Ολλανδίας δεν είχε πρόβλημα.

Στα πέναλτι, ο Ρομέρο έπιασε το κακό χτύπημα του Φλάαρ, αλλά έκανε σπουδαία επέμβαση σε αυτό του Σνάιντερ για να δώσει την ευκαιρία στον Μάξι Ροντρίγκεζ να γράψει το 4-2 και να στείλει την «αλμπισελέστε» στον τελικό.

Τα πέναλτι

Φλάαρ: Απόκρουση Ρομέρο
Μέσι: 1-0
Ρόμπεν: 1-1
Γκαράι: 2-1
Σνάιντερ: Απόκρουση Ρομέρο
Αγκουέρο: 3-1
Κάουτ: 3-2
Ροντρίγκεζ: 4-2

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολλανδία (φαν Χάαλ): Σίλεσεν, Μάρτινς (Γιάνμαατ 46′), Φλάαρ, ντε Φράι, Μπλιντ, ντε Γιόνγκ (Κλάσιε 62′), Βίναλντουμ, Κάουτ, Σνάιντερ, Ρόμπεν, φαν Πέρσι (Χούντελααρ 96′)

Αργεντινή (Σαμπέγια): Ρομέρο, Ρόχο, Γκαράι, Ντεμικέλις, Ζαμπαλέτα, Μπίλια, Μαστσεράνο, Πέρεζ (Παλάσιο 81′), Μέσι, Λαβέτσι (Μ. Ροντρίγκεζ 101′), Ιγκουαΐν (Αγκουέρο 82′)