Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, είχε σήμερα στο Παρίσι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις. Στη χθεσινή ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφερόταν ότι αντικείμενο των συνομιλιών θα ήταν η προετοιμασία της συνόδου κορυφής της G20 στις Κάννες στις 3 και 4 Νοεμβρίου, αλλά και η κατάσταση στην ευρωζώνη.
Την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ προκειμένου να συζητήσουν για την επιτάχυνση του σχεδίου που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, για τον οποίο φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο.
Η Γερμανία υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν σε ίδια μέσα και στη βοήθεια των κρατών τους για την ανακεφαλαιοποίησή τους προτού να ελπίζουν σε ευρωπαϊκή βοήθεια ενώ η Γαλλία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού συντονισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, η γαλλική κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των γαλλικών τραπεζών, παρά την αντίθεση του Βερολίνου στην προοπτική αυτή.
Ρ. Ζέλικ: Η Γερμανία της Μέρκελ δεν έχει όραμα για την Ευρώπη
Εν τω μεταξύ, επικρίσεις κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ διατυπώνει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού WirtschaftsWoche, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, εκφράζει τη λύπη του για την απουσία οράματος από την πλευρά της Γερμανίας σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη.
«Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, όταν κατέρρευσε το ανατολικό μπλοκ, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ είχε ένα όραμα για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα. Δε συμβαίνει κάτι ανάλογο σήμερα και όσο αυτό συνεχίζεται τόσο κοστίζει σε χρήμα και τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για μια λύση», σημειώνει ο κ. Ζέλικ.
Επισημαίνει ακόμη ότι μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να επιλύσουν τα προβλήματά τους με αύξηση της ρευστότητας και τονίζει ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το μόνο που κάνει είναι να κερδίζει χρόνο.
Οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν στη Γαλλία, η Ιταλία βρίσκεται σε μια ζώνη αναταράξεων και η Βρετανία δε συμμετέχει στην ευρωζώνη. Από πού λοιπόν θα έλθει η λύση;, διερωτάται ο Ρόμπερτ Ζέλικ απευθυνόμενος στη Γερμανία, η οποία, όπως αναφέρει, «παίζει ένα μεγάλο ρόλο στην Ευρώπη, λόγω του μεγέθους της».
Οσον αφορά στους δισταγμούς του γερμανικού λαού να πληρώσει για άλλες χώρες, εκτιμά ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι λυπούνται πάνω από όλα για το γεγονός ότι οι πολιτικοί ηγέτες δεν τους λένε προς ποιά κατεύθυνση πρέπει να βαδίσει η Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, το θεμελιώδες ζήτημα είναι να μάθουμε εάν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θέλουν να οικοδομήσουν μια πολιτική και οικονομική ένωση για να ολοκληρωθεί η νομισματική ένωση.
Πηγή: naftemporiki.gr