Λάγιος Ντέταρι: «Μάγος» της μπάλας, χωρίς την ανάλογη καριέρα

Πρέπει να επιστρέψεις τρεις δεκαετίες για να βρεις την τελευταία φορά που ένας Ούγγρος ποδοσφαιριστής ήταν περιζήτητος σε όλη την Ευρώπη.

Λάγιος Ντέταρι, ένα όνομα που μπορεί να μην λέει πολλά στους νεώτερους, αλλά ήταν σίγουρα ένας από τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Ένας επιθετικός μέσος με τρομερή επιδεξιότητα που έφτιαξε το όνομα του στην κομουνιστική τότε Χόνβεντ, πριν κάνει το βήμα για την Ευρώπη, με δεύτερο σταθμό της καριέρας του στη γηραιά ήπειρο, τον Ολυμπιακό. Σαν σήμερα το 1963 γεννήθηκε στη Βουδαπέστη και μετά από μία σπουδαία καριέρα επτά χρόνων στη Χόνβεντ, με την οποία κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Ουγγαρίας, και για τρεις συνεχόμενες σεζόν (1985, 1986, 1987), αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στη Λίγκα, έκανε το βήμα για την Ευρώπη.

Όσοι έφευγαν τότε για τη Δύση θεωρούνταν αποστάτες. Αλλά με την οικονομία της χώρας να βιώνει χαοτικές καταστάσεις, η εισαγωγή σε ξένο νόμισμα έγινε προτεραιότητα και η εξαγωγή ποδοσφαιριστών ήταν ένας καλός τρόπος για να επιτευχθεί οικονομική ανάκαμψη. Με το ποσό-ρεκόρ για το κλαμπ, τον απέκτησε η Άιντραχτ Φρανκφούρτης 1987 και στη μοναδική του σεζόν στη Μπουντεσλίγκα, σκόραρε 11 φορές και πέτυχε με χτύπημα φάουλ, το μοναδικό τέρμα στον τελικό Κυπέλλου με τη Μπόχουμ, που χάρισε το τρόπαιο στην ομάδα του.

Το καλοκαίρι του 1988 πολλοί μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι επιθυμούσαν την απόκτηση του. Ο τραπεζίτης και εκδότης Γιώργος Κοσκωτάς είχε φιλόδοξα σχέδια για τον Ολυμπιακό, τον οποίο είχε αγοράσει από τον Σταύρο Νταϊφά τον Νοέμβριο του 1987. Δεν είχε καταφέρει να δελεάσει τον Όλαφ Τον και τον Αλεξάντερ Ζαβάροφ, σπουδαία ονόματα της εποχής, κατάφερε όμως να δελεάσει τον Ντέταρι και να πραγματοποιήσει μία εντυπωσιακή μεταγραφή, 8,7 εκατομμυρίων ευρώ. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του ποσού, αυτή ήταν η τρίτη ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο μέχρι εκείνη τη στιγμή και δόθηκε τρεις φορές μεγαλύτερο ποσό από το ρεκόρ μεταγραφής στην Αγγλία! Δυστυχώς ο μεγάλος αυτός άσος ήρθε σε μία χαοτική εποχή για τους «ερυθρόλευκους» με οικονομικά σκάνδαλα, διοικητική αστάθεια και φυγή του Κοσκωτά από την Ελλάδα, για να αποφύγει τις κατηγορίες υπεξαίρεσης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και παράτυπων συναλλαγών.

Στη μνήμη των… γεροντότερων, έχει μείνει η παρουσίαση του στο Δημαρχείο του Πειραιά όταν έγινε η μεταγραφή, με περισσότερους από 50.000 φίλους του Ολυμπιακού να συρρέουν για να δουν από κοντά τον Ούγγρο σταρ, αριθμός που αποτελεί μέχρι και σήμερα ρεκόρ προσέλευσης κόσμου για την υποδοχή ενός παίκτη στη χώρα μας. Στα δύο χρόνια παρουσίας του μας χάρισε μοναδικές στιγμές έμπνευσης, σκόραρε 37 τέρματα σε 67 αγώνες με τον Ολυμπιακό, κατακτώντας το κύπελλο το 1990, με τον Ντέταρι να πετυχαίνει 2 γκολ, στη νίκη της ομάδας του επί του ΟΦΗ με σκορ 4-2. Αν και μέσος είχε φοβερή αίσθηση του γκολ και είναι χαρακτηριστικό ότι σε 318 επαγγελματικά παιχνίδια, πέτυχε 134 γκολ. Ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της εποχής του, που δυστυχώς δεν είχε την καριέρα που θα άρμοζε στην τεράστια κλάση του.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.