Η Σύνοδος Κορυφής που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες, συμφώνησε στη διερεύνηση "της πιθανότητας περιορισμένων αλλαγών στην Συνθήκη" της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και δημοσονομικής πειθαρχίας στη ζώνη του ευρώ.

Η Σύνοδος Κορυφής που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες, συμφώνησε στη διερεύνηση “της πιθανότητας περιορισμένων αλλαγών στην Συνθήκη” της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και δημοσονομικής πειθαρχίας στη ζώνη του ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, ανακοίνωσαν την σχετική απόφαση, δήλωσε ότι οι αλλαγές στη Συνθήκη με στόχο την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης “δεν πρέπει να αποτελούν ταμπού”.

Ο Ρομπάι ανέλαβε να προετοιμάσει μέχρι τον Δεκέμβριο μια πρόταση για τις αλλαγές, σε συνεργασία με τον Μπαρόζο και τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι ηγέτες των 27 χωρών – μελών της ΕΕ, στα συμπεράσματα της Συνόδου, εκφράζουν “την πρόθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ, για βελτίωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας περιορισμένων αλλαγών της Συνθήκης”.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε: “δεν πρέπει να αποκλείονται αλλαγές στη Συνθήκη όσον αφορά την δημοσιονομική πειθαρχία”.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι τόνισε ωστόσο ότι η αλλαγή της συνθήκης μπορεί να γίνει μόνον εάν υπάρξει συμφωνία και των 27 χωρών μελών της ΕΕ – κάτι στο οποίο επέμεινε ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Σε κάθε περίπτωση, ο Ρομπάι τόνισε ότι οι περιορισμένες αλλαγές δεν θα σημαίνουν ότι θα ξανανοίξουν ζητήματα για την θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ τα οποία αντιμετώπισε η Συνθήκη της Λισαβόνας. Οι όποιες αλλαγές θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, τόνισε.

“Εάν χρειαζόμαστε μια περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης, αυτό δεν πρέπει να είναι ταμπού”, είπε χαρακτηριστικά. “Ο στόχος θα είναι η εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης και η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη”.

Πηγή: ethnos.gr