Μπορούμε για πέντε λεπτά να αποβάλλουμε την τοξικότητα από το μυαλό μας; Αν η απάντηση είναι ναι τότε έχουμε 1000 διαφορετικούς λόγους να χαρούμε γιατί έχουμε δύο από τις καλύτερες ομάδες μπάσκετ στην Ευρώπη, γιατί είδαμε ένα παιχνίδι που έσπαγε καρδιές και χρειάστηκαν 45 λεπτά για να αναδειχθεί ο νικητής με θέαμα υψηλής μπασκετικής ποιότητας και μερικούς από τους καλύτερους παίκτες της Ευρωλίγκα στο παρκέ. Και επειδή δεν μας έχουν μείνει και πολλά για να χαρούμε εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτό τον ρυθμό.
Σε όσους αρέσει η κομπρατοξίνη μπορούν άφοβα να βρουν θέματα του δικού τους ενδιαφέροντος. Τον τιμωρημένο πρόεδρο που πήγε γήπεδο, τη διαιτησία και ότι άλλο κατεβάσει ο νους τους.
Το ντέρμπι ήταν αντάξιο των ονομάτων, των τίτλων και των παικτών που υπάρχουν στα ρόστερ των δύο ομάδων. Ο Ολυμπιακός μπορεί πολύ εύκολα να πάρει τον τίτλο της μακράν πιο απρόβλεπτης ομάδας της φετινής χρονιάς αφού το τελευταίο δίμηνο έχει κάνει όλη τη διαδρομή από το ζενίθ στο ναδίρ και αντίστροφα ουκ ολίγες φορές! Και μάλιστα με θεαματικές «λούπες». Χθες, στο ΟΑΚΑ ήταν ξεκάθαρα πιο διαβασμένος και τακτικά πιο έτοιμος. Ο Σφαιρόπουλος για μια ακόμη φορά πήγε στην αγαπημένη του by the book τακτική. Δεν εκβίασε καταστάσεις αλλά πόνταρε σε αυτά που ξέρει καλά ότι μπορεί να πάρει από τους παίκτες του. Ο πρώτος στόχος του ήταν να μεταφέρει το παιχνίδι στο μισό γήπεδο και στις δύο πλευρές. Εμπόδισε πλην ελαχίστων εξαιρέσεων το transition παιχνίδι του Παναθηναϊκού, κατέβασε τον αγώνα στα όρια των 70 πόντων (τόσοι μπήκαν στα 40 λεπτά) και μετέφερε το μεγαλύτερο βάρος της επίθεσης του μέσα στη ρακέτα. Αυτό έδωσε τη σιγουριά στον Ολυμπιακό ότι μπορεί να ελέγξει σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο των επιθέσεων. Σταδιακά, υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό να κλείσει πιο χαμηλά αφού είχε διαβάσει σωστά τις αλλαγές της «πράσινης» άμυνας και αυτό έδωσε μεγαλύτερη άνεση στους σουτέρ του με αποτέλεσμα να ξεπεταχθεί ο X-Factor του ντέρμπι ο Μπράιαν Ρόμπερτς τα σουτ του οποίου ήταν καταλύτης. Στα συν του χθεσινού Ολυμπιακού η επιθετική πολυφωνία (σκόραραν 11 παίκτες) αλλά και η φοβερή αφοσίωση και διαύγεια του Σπανούλη. Δεν εκβίασε προσπάθειες, κυκλοφόρησε γρήγορα τη μπάλα και όταν η μπάλα φεύγει γρήγορα από τα χέρια του αρχηγού του η επίθεση του Ολυμπιακού είναι ακριβώς αυτό που είδαμε χθες: Πλουραλιστική και με πολλές δυνατότητες. Παράλληλα, ο Σφαιρόπουλος πιστός στα δόγματα του και στους κανόνες δεν προσπάθησε να ρίξει στα βαθιά και σε πείσμα του συνηθισμένου rotation που κάνει τα δύο νέα πρόσωπα (Μπράουν, Τιλί). Το έκανε με μέτρο (κανείς από τους δύο δεν έπαιξε πάνω από 13 λεπτά) και πήρε λίγα αλλά ουσιαστικά και από τους δύο.
Στην απέναντι όχθη ο Παναθηναϊκός ζει με το σύνδρομο Τζέιμς και την επίδραση που έχει ο Αμερικάνος γκαρντ στην ομάδα. Ο Πασκουάλ έκρινε διαφορετικά από τον συνάδελφο του. Αποφάσισε από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα να δώσει λεπτά βασικού στον Τζέιμς. Στη Μόσχα, ο γενικός αποσυντονισμός του Παναθηναϊκού απέναντι στη Χίμκι δεν άφησε να φανεί το επί μέρους ζήτημα. Αλλά χθες ήταν ορατό. Ο Τζέιμς είναι καλός παίκτης αλλά παράλληλα είναι και παίκτης ειδικής χρήσης. Θέλει τη μπάλα στα χέρια του για να είναι παραγωγικός και να λειτουργήσει στο ένας εναντίον ενός που είναι το καλύτερο επιθετικό του κομμάτι. Αλλά δίπλα του υπάρχει ένας εν δυνάμει MVP ο Νικ Καλάθης που επίσης θέλει τη μπάλα στα δικά του χέρια. Και δύο μπάλες δεν υπάρχουν. Κάτι που σημαίνει ότι ο Καταλανός κόουτς πρέπει να ξανασκεφτεί το ζήτημα της παράλληλης χρήσης τους η οποία πρέπει να είναι αυστηρά περιορισμένη και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα-συνθήκες σε ένα αγώνα. Υπάρχουν παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός θα τους χρειαστεί και τους δύο στο παρκέ ταυτόχρονα αλλά συνήθως όταν θα είναι παρέα ο ένας θα κάθεται στη γωνία και θα περιμένει! Ήδη μοιάζει να έχει βγει από τα νερά του ο Νίκος Παππάς που ερχόμενος από τον πάγκο έδινε σταθερά 10 πόντους μέσο όρο. Στα δύο τελευταία παιχνίδια έχει παίξει συνολικά 25 λεπτά (12 και 14 λεπτά αντίστοιχα, τον 3ο και τον 4ο μικρότερο χρόνο συμμετοχής του όλη τη σεζόν) και η συνεισφορά του στην επίθεση είναι ένας 1 πόντος με 0/7 σουτ!
Φυσικά, τα αίτια της ήττας του Παναθηναϊκού πρέπει να αναζητηθούν και σε άλλα επίπεδα πέραν του μπερδεμένου rotation των τελευταίων εβδομάδων. Για 30 λεπτά δεν μπόρεσε να βγάλει τη συνηθισμένη ενέργεια των εντός έδρας παιχνιδιών του στο ΟΑΚΑ, εγκλωβίστηκε σε παιχνίδι χαμηλού ρυθμού και ήταν….Παναθηναϊκός μόνο για ένα μεγάλο διάστημα της τέταρτης περιόδου. Τότε ακριβώς που μπόρεσε να πιέσει, να γίνει πολύ σκληρός αμυντικά και να υποχρεώσει σε λάθη τον Ολυμπιακό. Αλλά δέκα λεπτά δεν φτάνουν ακόμη και αν φάνηκαν αρκετά για να γυρίσει από το -12 του 30’.
Η συνέχεια
Το ντέρμπι πέρασε και πλέον οι υπολογισμοί για τη συνέχεια μοιάζουν πιο ξεκάθαροι. Ο Ολυμπιακός σχεδόν κλείδωσε την 2η θέση. Η καλύτερα την κρατάει στο χέρι του. Έχει τέσσερα παιχνίδια εντός έδρας τις τελευταίες έξι αγωνιστικές, ένα πολύ φιλικό πρόγραμμα γεγονός που σημαίνει ότι αν κάνει μόνο τις εντός έδρας νίκες δύσκολα θα πέσει κάτω από το 2 της κατάταξης. Έχει την ισοβαθμία με τη Φενέρ και «κάβα» αν του χρειαστεί ένα εκτός έδρας παιχνίδι με την αδιάφορη βαθμολογικά Μάλαγα. Φυσικά, η ερμηνεία του προγράμματος στην Ευρωλίγκα και οι προβλέψεις μοιάζουν με….ΛΟΤΤΟ για αυτό κρατάμε μόνο τα αυτονόητα. Ο Ολυμπιακός χωρίς την ανάγκη για άλλη εκτός έδρας νίκη είναι σε ρυθμό 21 νικών, κάτι που σημαίνει ότι έχει κλειδωμένο (ανεξάρτητα τελικής κατάταξης) το πλεονέκτημα έδρας.
Ο Παναθηναϊκός μετά τη δεύτερη εντός έδρας ήττα του πάει στη Μαδρίτη για να παίξει τελικό. Αν κερδίσει στην έδρα της Ρεάλ θα μείνει ζωντανός για το πλεονέκτημα έδρας αλλά και πάλι για να φτάσει στο θεωρητικό όριο ασφάλειας των 19 νικών θα πρέπει να κερδίσει τα δύο εντός έδρας παιχνίδια του και δύο από τα τρία εκτός (σε Μάλαγα, Μιλάνο και Τελ Αβίβ). Ψάχνει δηλαδή τρεις εκτός έδρας νίκες (και οπωσδήποτε η μια να είναι στη Μαδρίτη) τις τελευταίες έξι αγωνιστικές ενώ έχει κάνει τρεις στις προηγούμενες 12 προσπάθειες του. Μοιάζει δύσκολο αλλά στην Ευρωλίγκα το….δύσκολο μοιάζει πιο πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις από το απλό.
Το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου «εμφυλίων» στα πλέι οφ μοιάζει ορατό. Και εξαιρετικά πιθανό. Κυρίως σε ότι αφορά στον Παναθηναϊκό. Αν για παράδειγμα τελειώσει στις 18 νίκες τότε δύσκολα θα ξεφύγει από την 6η ή την 7η θέση της κατάταξης. Κάτι που σημαίνει ότι θα είμαστε ενδεχόμενα σε οριακές καταστάσεις μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Θα…αντέξουμε ακόμη 3-5 αγώνες των δύο αιωνίων μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες; Το ενδιαφέρον θα εκτοξευθεί στη….στρατόσφαιρα, θα είναι εγγυημένο ότι ο ένας από τους δύο θα πάει στο Βελιγράδι, ο πυρετός θα ανέβει στα ύψη. Σε μια χώρα και σε ένα φίλαθλο κοινό που θα κυριαρχούσε η λογική αυτό θα έμοιαζε με ένα ανέλπιστο δώρο. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ένα τόσο μεγάλο στοίχημα, όπως η πρόκριση στο φάιναλ φορ, θα είναι μια εύκολα διαχειρίσιμη κατάσταση χωρίς….απρόβλεπτες αναταράξεις και συνέπειες. Αλλά όπως έγραψα και στον πρόλογο: Ας απολαύσουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις τα θετικά που έχουν να μας προσφέρουν οι δύο κορυφαίες ομάδες μας χωρίς άλλο δηλητήριο και τοξικότητα να ρέει στις φλέβες μας.