Μη νόμιμο έκρινε και η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για την πρόσληψη 100 ατόμων στην ΕΛΑΣ. Έκρινε ότι κινείται εκτός του πλαισίου των δεσμεύσεων που επιβάλλει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015, καθώς και ότι δεν βεβαιώνεται από πουθενά ότι η δαπάνη, ύψους 2.477.000 ευρώ, έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της επόμενης πενταετίας.
Είχε προηγηθεί γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε επίσης παράνομο το Διάταγμα.
Το Προεδρικό Διάταγμα προέβλεπε τη δημιουργία 100 οργανικών θέσεων προσωπικού ειδικών καθηκόντων πανεπιστημιακής μόρφωσης, νομικών, πτυχιούχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Οικονομικών Επιστημών, Πληροφορικής, Ιερατικής Σχολής κ.λπ.
Στην απόφασή της, η ολομέλεια του ΣτΕ τονίζει ότι το Μεσοπρόθεσμο “δεν περιέχει εκτιμήσεις ή προβλέψεις για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων ή την ίδρυση νέων υπηρεσιών, που συνεπάγονται σοβαρές επιβαρύνσεις στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατά την περίοδο 2012-2015”.
Παράλληλα, σημειώνει ότι για όσο διάστημα ισχύει το μεσοπρόθεσμο δεν αρκεί τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αποστέλλονται στο ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία να αναγράφουν μόνο ότι “η δαπάνη ‘θα εγγραφεί’ στον προϋπολογισμό των επόμενων πέντε ετών και ότι η δαπάνη αυτή ‘θα καλυφθεί’ από συγκεκριμένους Κ.Α.Ε., αλλά απαιτείται να προκύπτει από τα συνοδευτικά στοιχεία.
Το ΣτΕ δεν αποδέχτηκε το επιχείρημα της ΕΛΑΣ ότι παράλληλα με τη δημιουργία των νέων θέσεων θα καταργηθούν παλαιότερες, όπως αστυκτηνιάτρων, ψυχολόγων, υπαστυνόμων Β’ και Α’. Τέλος, εκτίμησε ότι η ΕΛΑΣ δεν τεκμηρίωσε επαρκώς οι επιτακτικές ανάγκες κάλυψης των νέων οργανικών θέσεων και η αδυναμία ικανοποίησης των αναγκών αυτών με άλλους τρόπους, όπως είναι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της, η ανακατανομή του προσωπικού της κ.λπ.
Πηγή: enet.gr