Η κατάρα έσπασε. Εννέα προσπάθειες μετρούσε σε Playoffs ανόδου η Μπρέντφορντ σε όλες τις Αγγλικές κατηγορίες αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Η δέκατη ήταν και η τυχερή με την ομάδα του Δυτικού Λονδίνου να κερδίζει αυτό που έχουμε μάθει να λέμε τα τελευταία χρόνια ως το πιο ακριβό παιχνίδι ποδοσφαίρου στον κόσμο, τον τελικό των Playoffs της Championship.
Μετά από 74 χρόνια η Μπρέντφορντ επιστρέφει στην μεγάλη κατηγορία. Μετά από δέκα χρόνια ο Μάθιου Μπέναμ τα κατάφερε και απέδειξε ότι το Moneyball δουλεύει… και στο ποδόσφαιρο.
Όσοι δεν έχετε δει την ταινία Moneyball και ασχολείστε με τον αθλητισμό… χάνετε. Αν δεν σας αρκούν έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ μπορείτε να μάθετε και το πως ο Μπιλι Μπιν με τον Πίτερ Μπραντ άλλαξαν μέσω της στατιστικής την λογική του πως χτίζεις μια ομάδα Baseball.
Στο ποδόσφαιρο βέβαια οι αριθμοί λέμε ότι είναι ο ιδανικός τρόπος για να πεις ψέματα αλλά να, που ο Μάθιου Μπέναμ τα κατάφερε.
Έχοντας σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχοντας δουλέψει στην Εθνική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να αναλάβει την Μπρέντφορντ και βασιζόμενος σε στατιστικά στοιχεία να αλλάξει τις τύχες της.
Το τμήμα σκάουτινγκ μπορεί να κάνει προτάσεις αλλά αν τα νούμερα δεν συμφωνούν η Μπρέντφορντ δεν αγοράζει τον ποδοσφαιριστή.
H Deloitte αναφέρει ότι ο νικητής του τελικού της Championship, σε βάθος πενταετίας έχει έσοδα που μπορούν να φτάσουν τα 325 εκατομμύρια Ευρώ και αυτό είναι σίγουρο αν μια ομάδα καταφέρει να μείνει στην Premier League την πρώτη σεζόν.
Ο Μπέναμ δεν βρήκε τυχαία την Μπρέντφορντ μπροστά του. Είναι οπαδός του συλλόγου. Από το 2009 ήταν στην διοίκηση μαζί με το Trust των οπαδών και το 2012 έκανε τον σύλλογο δικό του.
Από τότε έχει βάλει στον σύλλογο πάνω από εκατόν-είκοσι εκατομμύρια Ευρώ με την ομάδα να έχει δημιουργήσει την φήμη του συλλόγου που παίζει όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο.
Σπάνια μιλάει στους δημοσιογράφους ή για την ακρίβεια δεν το έχει κάνει ποτέ. Μέσω της στατιστικής έχει επιτυχία όχι μόνο με την Μπρέντφορντ αλλά και με την Μίντιλαντ στην Δανία η οποία επίσης του ανήκει από το 2014 και από τότε έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα.
Στην Μπρέντφορντ έχει προσλάβει απόφοιτους με ειδικότητα στα μαθηματικά για να αναλύουν δεδομένα για παίκτες από όλο τον κόσμο.
Έτσι ανακάλυψε τον Μοπέ, τον Μπενράμα, τον Γουότκινς, τον Γένσεν, τον Μπεμό, τον Τόουνι…
Οι τρεις πρώτοι οι οποίοi έχουν ήδη πουληθεί αποκτήθηκαν με – συνολικά – δέκα εκατομμύρια Ευρώ και η Μπρέντφορντ εισέπραξε ογδόντα-πέντε.
Ο Μπέναμ αντλύει τις μεθόδους του από τις τραπεζικές του γνώσεις και την λογιστική. Από την δεκαετία του ’90 μπήκε στην βιομηχανία του στοιχήματος με τις εταιρείες Matchbook και Smartodds.
Η Μπρέντφορντ μπορεί να παίζει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο αλλά τα οικονομικά της δείχνουν ότι φέτος είχε μόλις το 14ο μπάτζετ στην Championship με τριάντα εκατομμύρια Ευρώ.
Έχει ήδη νέο γήπεδο αν και φέτος δεν κατάφερε να το εκμεταλλευτεί παρά ελάχιστα. Φέτος χωρίς να υπάρχουν εισιτήρια εμφάνισε έλλειμμα εννέα εκατομμυρίων Ευρώ, μόλις και για πρώτη φορά είχε αρνητικό πρόσημο αλλά… Covid.
Είναι ένα σπάνιο μοντέλο το οποίο φυσικά θέλει υπομονή από τον κόσμο και έναν άνθρωπο που δεν θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας γιατί απλά πιστεύει πολύ σε αυτόν. Τα λόγια του πρώην προέδρου του συλλόγου από το 2006 ως το 2013 Γκρεγκ Ντάικ αρκούν για να κλείσουμε το θέμα μας.
“Δεν θα βρείτε ούτε έναν οπαδό της ομάδας που να έχει να πει κάτι κακό για τον Μάθιου Μπέναμ και αυτό είναι ασυνήθιστο”.