«Σύγχυση και ανησυχία τόσο σε αυτούς που έχουν κάνει την α΄ δόση, όσο και στους άνω των 60 που θα εμβολιάζονται στο εξής με αυτό»

Να παρέμβει άμεσα και να δώσει σαφείς οδηγίες για το εμβόλιο της AstraZeneca, καλούν την Επιτροπή Εμβολιασμών επιστήμονες.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας, Γιάννης Κιουμής, μιλώντας στην ΕΡΤ έκαναν λόγο για «σύγχυση» που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας. «Όσοι έκαναν την πρώτη δόση της AstraZeneca και δεν εμφάνισαν καμία θρόμβωση ή χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, θα κάνουν κανονικά τη δεύτερη δόση, όπως είναι οι οδηγίες. Από τα επιστημονικά δεδομένα 1,3 περιστατικά στους 1 εκατ. εμβολιασμούς μπορούμε να τα συνδέσουμε με το επεισόδιο θρόμβωσης και θρομβοπενίας. Τελείως ασήμαντο είναι στατιστικά το ποσοστό», δήλωσε η κ. Παγώνη.

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ απευθύνθηκε σε αυτούς που είναι ακόμη ανεμβολίαστοι και τους κάλεσε να εμβολιαστούν, προκειμένου να φτάσουμε τον Αύγουστο το τείχος ανοσίας στο 75% – 80%, ώστε να βγούμε από την ιστορία Covid-19. «Nα πάνε να εμβολιαστούν σε συνεννόηση με τον οικογενειακό τους γιατρό. Να σταματήσει αυτή η σύγχυση. είπε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε: «Επειδή έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, την κ. Θεοδωρίδου, νομίζω ότι σήμερα θα πρέπει να βγει και να δώσει σαφείς οδηγίες, για να σταματήσει η κατάσταση που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα. Περίπου 470.000 άτομα υπάρχουν αυτή τη στιγμή που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca και παίρνουν τηλέφωνα τους γιατρούς να δουν τι θα κάνουν, όσον αφορά τη δεύτερη δόση που εκκρεμεί», είπε η γιατρός, αναφέροντας ότι οι συνάδελφοί της έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τα κινητά τους.

«Οι άνω των 60 ετών νιώθουν αναλώσιμοι»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Γιάννης Κιουμής, δήλωσε ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα καθόλου δεν βοηθιέται από καταστάσεις όπως οι χθεσινές. Από τη μία θέλουμε να φτάσουμε το τείχος ανοσίας, αλλά πιστέψτε με, τέτοιες δηλώσεις και τέτοια κατάσταση σύγχυσης δεν βοηθά στο να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας». Όπως είπε «οι άνω των 60 μπορεί να νοιώθουν αναλώσιμοι, αφού η σύσταση της Επιτροπής αφορά τους κάτω των 60 ετών».

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να βγουν οι υπεύθυνοι και να μιλήσουν με τα επιστημονικά δεδομένα. «Έχει γίνει ήδη αρκετή ζημιά και αυτό θα έχει επίπτωση στο ρυθμό των εμβολιασμών. Κυρίως εκφράζουν ανησυχία αυτοί που έκαναν την πρώτη δόση με AstraZeneca και περιμένουν να κάνουν τη δεύτερη δόση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και αυτοί που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό με το εν’ λόγω εμβόλιο και μας καλούν ανήσυχοι, τι να περιμένουν».

Ο κ. Κιουμής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τους λέμε ότι δεν έχουν να αναμένουν τίποτα άσχημο. Έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες δράσεις όσων αφορά τη συχνότητα και όχι τη σοβαρότητα. Και ζυγίζοντας το κόστος από τον εμβολιασμό, το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο κόστος αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας. Όταν δημιουργούνται αμφιβολίες για την ασφάλεια κάποιων εμβολίων, τότε περιμένουν να ακούσουν και για τα υπόλοιπα εμβόλια “κακά πράγματα”».

Συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά την επισήμανση της ανακοίνωσης της Επιτροπής Εμβολιασμών για “ειδικούς λόγους” που αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση, θα κάνουν έξαλλους αυτούς που έκαναν ήδη την πρώτη δόση. Δεν έπρεπε να μπει τέτοια ρήτρα “ειδικών λόγων” τώρα.
Έχουμε ήδη δει, εάν υπάρχουν τέτοιοι “ειδικοί λόγοι” και για να επιτρέψουμε την πρώτη δόση τους. Αλλάζουν τα δεδομένα όντως. Αλλά οφείλουμε να δίνουμε στον κόσμο την αιτία και να εξηγούμε. Να δίδεται κατεύθυνση και στους γιατρούς πώς να οδηγούν τους πολίτες. Οι οδηγίες πρέπει να δίδονται σαφέστατες».

Πηγή: News.gr