Για τους περισσότερους Δανούς η Εθνική ομάδα που έπαιξε στο Μουντιάλ 1986 είναι η κορυφαία όλων των εποχών, αλλά οι σημερινοί την ξεπέρασαν στο σκοράρισμα!

Η πρώτη «έκδοση» της Εθνικής Δανίας που έπαιξε ποτέ σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986 στο Μεξικό, θεωρείται ακόμα και σήμερα η κορυφαία, καλύτερη ακόμα και από αυτή του 1992 που κατέκτησε το Euro της Σουηδίας.

Με τον Γερμανό Ζεπ Πιόντεκ στον πάγκο και «μύθους» όπως οι Μόρτεν και Γέσπερ Όλσεν, Σόρεν Λέρμπι, Γιαν Μέλμπι, Φρανκ Άρνεσεν, Μίκαελ Λάουντρουπ και Πρέμπεν Έλκερ, η Δανία του ’86 «κέντησε» στα γήπεδα του Μεξικού και συνάρπασε τους ουδέτερους με το επιθετικό στυλ παιχνιδιού της, αλλά και τις πρωτοποριακές φανέλες της!

Κι όμως, ακόμα και αυτή η ομαδάρα, δεν κατάφερε να πετύχει τόσα γκολ όσα η φετινή σε μεγάλη διοργάνωση κι ενώ η «έκδοση» του 2021 έχει ακόμα ένα ματς στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ίσως και δύο!

Το 1986, οι Δανοί είχαν πετύχει συνολικά 10 γκολ: ένα επι της Σκωτίας, έξι επί της Ουρουγουάης, δύο επί της μετέπειτα φιναλίστ Δ. Γερμανίας και 1 στη βαριά ήττα – αποκλεισμό με 5-1 από την Ισπανία. Συνολικά τότε τα 10 γκολ της Δανίας τα είχαν πετύχει 6 παίκτες.

Από επιθετικής πλευράς όμως, η φετινή Δανία είναι ήδη πιο επιτυχημένη από αυτή του 1986, καθώς έχει σκοράρει 11 φορές με επτά διαφορετικούς παίκτες!

Μετά την ήττα με 1-0 από τη Φινλανδία, οι Δανοί έχασαν και από το Βέλγιο με 2-1 πετυχαίνοντας το παρθενικό τους γκολ, για να ακολουθήσουν δύο τεσσάρες επί Ρωσίας και Δανίας με άλλα δύο γκολ στον προημιτελικό με την Τσεχία.

Πρώτος σκόρερ τους μέχρι στιγμής είναι ο Ντόλμπεργκ με 3 γκολ, από δύο έχουν πετύχει Πόουλσεν και Μέλε, ενώ από ένα οι Ντάμσγκααρντ, Κρίστενσεν, Μπρέιθγουεϊτ και Ντιλέινι! Η φετινή επιθετική επίδοση είναι πλέον η καλύτερη των Δανών σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης.

Η ομάδα του Κάσπερ Γιούλμαντ θα έχει την ευκαιρία να επεκτείνει ακόμα περισσότερο το ρεκόρ της σε μία – ίσως και δύο! – επισκέψεις στο «Γουέμπλεϊ» τις επόμενες μέρες…