Ο Σπύρος Γιαννιώτης μπορεί να γεννήθηκε στο Λίβερπουλ, αλλά δεν τον τράβηξαν ούτε το ποδόσφαιρο, ελέω των κόκκινων, αλλά ούτε και η μουσική ελέω των Μπιτλς.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης μπορεί να γεννήθηκε στο Λίβερπουλ, αλλά δεν τον τράβηξαν ούτε το ποδόσφαιρο, ελέω των κόκκινων, αλλά ούτε και η μουσική ελέω των Μπιτλς.
Όπως είχε πει σε ανύποπτο χρόνο γεννήθηκε για να κολυμπάει.
Είναι χαρακτηριστική η ατάκα του στις 20 Ιουλίου του 2011 στη Σαγκάη. Ο Σπύρος Γιαννιώτης, ανεβαίνει στην κορυφή του Κόσμου στο 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και αναφωνεί, με τον τερματισμό του: “Πω, πω τι έκανα, είμαι πρώτος στον κόσμο”!
Και το έκανε πράξη γράφοντας μια επική καριέρα με δεκάδες διακρίσεις, σε κάθε διοργάνωση και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ύστερα από 108 χρόνια, ήταν η μία από τις τρεις πρώτες ελληνικές παρουσίες σε ολυμπιακούς τελικούς, στις 14 Αυγούστου του 2004. Ο Γιαννιώτης έκανε πανελλήνια επίδοση το πρωί στα 400 μ. ελεύθερο με 3.48.77 (πέρασε έβδομος) και το βράδυ στον τελικό είχε τον ίδιο χρόνο και κατέλαβε την ίδια θέση.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο αγωνίστηκε στον τελικό των 10 χλμ. ανοικτής θαλάσσης και κατέλαβε τη 17η θέση με χρόνο 1:52.20.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο τερμάτισε τέταρτος με 1:50:05 στον τελικό των 10 χλμ. ανοικτής θαλάσσης.
Στην Βραζιλία όμως έμελλε να γραφτεί μια κούρσα που θύμισε ιλαροτραγωδία.
Όταν το χρυσό μετάλλιο άλλαξε χρώμα για δέκατα του δευτερολέπτου, για μια απλή χεριά.
Στο τελικό των 10 χιλιομέτρων ανοικτής θαλάσσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Σπύρος Γιαννιώτης κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, με χρόνο 1:52:59, τον ίδιο με τον νικητή Φέρι Βέερτμαν.
Αυτό συνέβη επειδή ακούμπησε δεύτερος με το χέρι την οριζόντια επιφάνεια αφής στον τερματισμό, όπως διαπιστώθηκε από τους κριτές. Στους αγώνες ανοικτής θαλάσσης όταν μία επιφάνεια αφής ή κάθετος τοίχος είναι διαθέσιμα στη γραμμή του τερματισμού, οι κολυμβητές πρέπει να την αγγίξουν για να τερματίσουν τον αγώνα.
Ο Σπύρος Γιαννιώτης ήταν 5ος και 7ος ολυμπιονίκης στους Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο μοναδικός Έλληνας με τριπλή παρουσία σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων.
Αναδείχθηκε αθλητής της χρονιάς στην Ελλάδα από το 2011 έως το 2013.
Τελικά όντως γεννήθηκε για να κολυμπάει.