Ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές όλων των εποχών, εξηγεί με το "μάτι" του πολύ έμπειρου τεχνικού τη λάθος προσέγγιση των Άγγλων στον τελικό του Euro.

Ο Αρίγκο Σάκι, δις Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Μίλαν,ανέλυσε με πολύ πειστικό τρόπο τα δεδομένα του τελικού, που ανέδειξε τροπαιούχο την Ιταλία
“Προσπάθησαν να παίξουν κατενάτσιο. Οι Άγγλοι μας αντέγραψαν. Σημείωσαν ένα γκολ και στη συνέχεια όλοι έπαιξαν άμυνα, όπως όλες οι ομάδες που εξακολουθούν να είναι πιστές στον Ράπαν (ο εμπνευστής του “verrou”, ενός ιδιαίτερα ενισχυμένου συστήματος, προπομπός του κατενατσιο) που εφηύρε το κατενάτσιο τον τελευταίο αιώνα”, έγραψε ο Σάκι στη “La Gazzetta dello Sport”.

“Ίσως ο Σάουθγκεϊτ νόμιζε ότι έπαιζε εναντίον μιας ιταλικής ομάδας που ξέρει μόνο να αμύνεται και να αντεπιτίθεται”.
Ο Σάκι, του οποίου η “Grande Milan” της δεκαετίας του 1980, θεωρείται ίσως η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών, ήταν πάντα επικριτικός στις αμυντικές τακτικές και έκανε σκληρή κριτική στην Αγγλία.
Ξεκινώντας έναν αμυντικό, τον Τρίπιερ αντί του Σάκα, είχε ήδη πει πολλά για την τακτική που θα ακολουθούσε ο Σάουθγκεϊτ, καθώς προφανώς δεν γνώριζε πολλά για τις ιδέες του συναδέλφου του, του Ρομπέρτο Μαντσίνι.
Φοβόμασταν ότι οι Άγγλοι θα προσπαθούσαν να αντιγράψουν την τακτική της Αυστρίας και της Ισπανίας, βάσει πιέσεων, οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα στους ατζούρι”.

Ο Σάκι ελπίζει ότι αυτός ο θρίαμβος με επιθετικό ποδόσφαιρο, μπορεί να εμπνεύσει περισσότερο την Ιταλία και να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα στο μέλλον.
“Ευχαριστώ τον Μαντσίνι, ο οποίος έδωσε στην Εθνική ένα στυλ επιθετικού ποδοσφαίρου σε μια δύσκολη στιγμή. Ελπίζω το αριστούργημα της Ιταλίας να δώσει ενθουσιασμό και να δώσει το παράδειγμα στους Ιταλούς προπονητές να ανανεώσουν και να εξελίξουν τις ιδέες τους.
Η ικανότητά τους να είναι πρωταγωνιστές στο γήπεδο, η συνεργασία τους και οι ποδοσφαιρικές ιδέες που τους καθοδηγούν και τους φωτίζουν αύξησαν το θάρρος, την κατανόηση και την προσωπικότητά τους”.