Ο Κριστιάνο που πέτυχε όσα γκολ…έπρεπε, η Αγγλία που βρέθηκε μόλις 9 λεπτά πίσω στο σκορ και η επιστροφή της τριάδας στην άμυνα.

Με μέσο όρο γκολ σχεδόν 2,8 ανά παιχνίδι, το Euro που μόλις μπήκε στο αρχείο είναι μακράν του δευτέρου το πιο εντυπωσιακό, από τότε που η διοργάνωση μπήκε στη λογική των ομίλων. Η παράνοια του final four του 1976 με 19 γκολ σε 4 αναμετρήσεις, δύσκολα επαναλαμβάνεται.

Ο Κριστιάνο έπιασε τα xGoals

Το «χρυσό παπούτσι» πήγε στον Κριστιάνο Ρονάλντο χάρη σε μία ασίστ. Αυτή έφερε τον Πορτογάλο στον αφρό έναντι της έκπληξης με τσεχικό ονοματεπώνυμο, Πάτρικ Σικ. Αμφότεροι είχαν από 5 γκολ, όμως στο tie-break ο άσος της Γιουβέντους υπερίσχυσε χάρη στην τελική πάσα. Ο 36χρονος είχε 3 γκολ με πέναλτι, κάτι που σημαίνει πως ο δείκτης των προσδοκώμενων γκολ (xG) είναι ψηλά. Για την ακρίβεια 4,9. Άρα ο CR7 πετυχαίνοντας 5 γκολ στο Euro, δικαίωσε το συγκεκριμένο στατιστικό δείκτη. Τα συγχαρητήρια πηγαίνουν στον Σικ, ο οποίος είχε επίσης 5 γκολ με 2,4 xG. Ειδικά εκείνο το γκολ κόντρα στη Σκωτία από το μέσο του γηπέδου, μπαίνει στο ανθολόγιο. Όσοι από τους ισπανόφιλους αναρωτιέστε, ναι και οι αριθμοί σας επιβεβαιώνουν. Βάσει ευκαιριών ο Μορένο είχε 3,3 xG. Δεν πέτυχε ούτε ένα.

Football (almost) came home

Σε μια τέτοια διοργάνωση με λίγα παιχνίδια, τα συμπεράσματα δεν μπορεί να είναι απόλυτα, μόνο ενδεικτικά. Η Ολλανδία επί παραδείγματι, βρέθηκε μόλις 6% του συνολικού χρόνου της πίσω στο σκορ. Όμως, οι αριθμοί δεν λένε πως αυτό το μικρό ποσοστό ήταν ικανό να την αφήσει εκτός συνέχειας, αφού έγινε με την Τσεχία στη φάση των «16». Η δε Αγγλία τα πήγε ακόμη καλύτερα: 1% σε θέση μειονεκτήματος, δηλαδή τα 9 λεπτά που μεσολάβησαν από το γκολ του Ντάμσγκααρντ έως το αυτογκόλ του Κερ, στον ημιτελικό του «Γουέμπλεϊ». Όσο για την Ιταλία, μόνο στον τελικό βρέθηκε πίσω στο σκορ -για 65 λεπτά- μετά το γκολ από τα αποδυτήρια του Σο. Δεν παίζει ρόλο πότε πετυχαίνεις το νικητήριο γκολ, αρκεί να κερδίσεις. Το σημαντικότερο είναι όταν βρεθείς πίσω στο σκορ να αντιδράσεις. Σωστά κύριε Μαντσίνι;

Η τριάδα στην άμυνα είναι και πάλι εδώ!

Η κυριαρχία του 4-3-3 παραμένει, ωστόσο οι τρεις στην άμυνα είναι εδώ και κάποιο καιρό στη μόδα. Από τις 51 αναμετρήσεις, το 4-3-3 χρησιμοποιήθηκε 25 φορές και είναι το πρώτο κόμμα στην ποδοσφαιρική Βουλή. Ακολουθεί το 4-2-3-1 με 19 φορές, για να έρθει η τριάδα στην άμυνα με αρκετές παραλλαγές: 3-4-2-1 (14 φορές), 3-4-1-2 (10 φορές) και 3-5-2 (9 φορές). Προσοχή! Από τη στιγμή που μέσα στο παιχνίδι οι προπονητές αλλάζουν τακτική, το 4-3-3 στη θεωρία μπορεί να γίνεται 3-2-5 σε φάση κατοχής και 4-5-1 σε αμυντική φάση. Όπως και να έχει το εύρημα υπάρχει. Στο 45% των αρχικών σχημάτων οι προπονητές επέλεξαν 3 ή και 5 στην άμυνα και στο υπόλοιπο 55% την τετράδα. Για να γίνουν συγκρίσεις, στην Premier League 2020/21 το 70% των αρχικών εντεκάδων είχαν τετράδα στην άμυνα και μόνο το 30% τριάδα ή πεντάδα.

Πέτυχες γκολ, αλλά πώς;

Με τη Σκωτία να αφήνει τη δουλειά για το τελευταίο παιχνίδι, το ενθαρρυντικό είναι πως και οι 24 ομάδες βρήκαν δίχτυα. Ιταλία και Ισπανία είχαν τα περισσότερα, 13 τον αριθμό. Η Τσεχία με 6 γκολ παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποικιλία: δύο σε ροή παιχνιδιού, ένα από κόρνερ, ένα από έμμεσο ελεύθερο χτύπημα, ένα από αντεπίθεση, ένα από πέναλτι. Ο Ντάμσγκααρντ πέτυχε το μοναδικό γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ. 1/41 είχε αυτή η διοργάνωση, δηλαδή 2,4% . Δεν απέχει από την πραγματικότητα των πρωταθλημάτων, αφού στην Premier League το αντίστοιχο ποσοστό της περασμένης σεζόν ήταν 3,6%.