Η κατάκτηση του Έβερεστ είναι το όνειρο κάθε ορειβάτη. Το να σταθεί για λίγα λεπτά στην θρυλική κορυφή των 8.884 μέτρων και να θαυμάσει από την «Στέγη του Κόσμου» κρύβει φιλοδοξίες ζωής. Φιλοδοξίες που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο. Η κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει...

Η κατάκτηση του Έβερεστ είναι το όνειρο κάθε ορειβάτη. Το να σταθεί για λίγα λεπτά στην θρυλική κορυφή των 8.884 μέτρων και να θαυμάσει από την «Στέγη του Κόσμου» κρύβει φιλοδοξίες ζωής. Φιλοδοξίες που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο. Η κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει αυτή την μακάβρια πλευρά της υψηλότερης κορυφής του κόσμου. 

Οι πρώτοι που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή ήταν ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Τένσινγκ Νοργκέι στις 29 Μαΐου του 1953. Έκτοτε περίπου 4.800 άνθρωποι το έχουν ξανα – καταφέρει. Το ζήτημα δεν είναι όμως μόνο να φτάσεις στην κορυφή, αλλά και να… επιστρέψεις. Περίπου 300 ορειβάτες δεν κατάφεραν όμως να γυρίσουν ποτέ στη βάση τους.

Η πλειοψηφία τους χάθηκε κάτω από τους πάγους της «Ζώνης του Θανάτου». Πρόκειται για τα τελευταία 800 μ. μέχρι την κορυφή. Αν κάποιος μείνει για περισσότερες από 48 ώρες στο σημείο εκείνο, είναι δύσκολο ως απίθανο να τα καταφέρει να μείνει στη ζωή. Εκεί η ατμοσφαιρική πίεση είναι περίπου στο 1/3 απ’ ότι στο επίπεδο της θάλασσας, που σημαίνει ότι το διαθέσιμο οξυγόνο για να αναπνεύσει κανείς είναι μειωμένο περίπου κατά 2/3. Σε αυτά τα υψόμετρα η ατμοσφαιρική πίεση επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα τα όργανά του να λειτουργούν με ιλιγγιώδεις για τα φυσιολογικά επίπεδα ρυθμούς. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι εμφανίζουν τη «νόσο των ορειβατών» ξεκινούν από αυτά μιας γρίπης, όπως ρίγος και πυρετός, έως αυτά ενός εγκεφαλικού. Πολλές φορές ο θάνατος παραμονεύει με τη μορφή παραισθήσεων ή αφού πρώτα σε έχει κάνει να χάσεις τη συνείδησή σου. Τότε μια λάθος επιλογή είναι και μοιραία.

Τα πτώματα τουλάχιστον 200 ανθρώπων έχουν μείνει θαμμένα στον πάγο για χρόνια. Η κλιματική αλλαγή που λιώνει τους πάγους όμως, έχει αρχίσει να τα φέρνει στην επιφάνεια, αποκαλύπτοντας την άγρια και μακάβρια πλευρά του υψηλότερου βουνού του κόσμου. Ο αριθμός των εκτεθειμένων σωμάτων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με ρυθμό ανάλογο με αυτό που πυκνώνουν οι φωνές που προειδοποιούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα πτώματα βρίσκονται κυρίως στην κινεζική πλευρά προς το βόρειο τμήμα του όρους.

Τα περισσότερα πτώματα που έχουν εντοπιστεί ως τώρα, αφορούν ανθρώπους που έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους. Μερικά από αυτά, κυρίως στα μεγάλα υψόμετρα, όμως, βρίσκονται σε κοινή θέα εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να υπενθυμίζουν τους κινδύνους που κρύβει η διαδρομή.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr