Σε κλοιό καύσωνα μπαίνει για τις επόμενες τρεις μέρες η χώρα. Ο υδράργυρος το διήμερο 15 και 16 Αυγούστου θα δείξει 41 βαθμούς Κελσίου.

Σε κλοιό καύσωνα μπαίνει για τις επόμενες τρεις μέρες η χώρα. Ο υδράργυρος το διήμερο 15 και 16 Αυγούστου θα δείξει 41 βαθμούς Κελσίου.


Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Μακεδονία, η Θεσσαλία, μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και η Ανατολική Στερέα.


Ωστόσο σημαντική πτώση του υδραργύρου αναμένεται από την Κυριακή και τη Δευτέρα. Αναμένονται και ισχυροί άνεμοι


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε περιόδους καύσωνα να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο και η βαριά σωματική εργασία.


Να προτιμώνται τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς και τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά με περιορισμό των λιπαρών τροφών.


Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα νεογνά, τα βρέφη, ηλικιωμένους ανθρώπους και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.


Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα εξέδωσε και το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο, για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει ήδη ενημερώσει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας να βρίσκονται σε ετοιμότητα έως και το τέλος της εβδομάδας, που αναμένεται να διαρκέσει ο καύσωνας.


Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:


    Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
    Αναζήτηση σημείων με σκιά και δροσιά.
    Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα και κάλυψη κεφαλιού (χρήση, ομπρέλας κ.λπ.).
    Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
    Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως, πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και πάσης φύσεως φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών, συχνά ντουζ και ελαφρύ ντύσιμο σε βρέφη και παιδιά.
    Το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. και τα άτομα τα οποία, για καθαρά ιατρικούς λόγους, παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.


Πηγή: www.news.gr