Μέσα από διαδικασία προκριματικών θα χρειαστεί να περάσει η εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών, προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2022, που θα διεξαχθεί στο Σπλιτ.

Συνήθως η ελληνική ομάδα περνάει απευθείας στην τελική φάση, όμως το γεγονός ότι στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό (2020) ήταν έκτη, σε συνδυασμό με την αυτόματη πρόκριση της «οικοδέσποινας» Κροατίας, την υποχρεώνει να μετάσχει από 17 έως 20 Φεβρουαρίου στον Β΄ προκριματικό όμιλο, που θα διεξαχθεί στη Σερβία, με τη συμμετοχή επίσης της Ελβετίας, της Τουρκίας και του Βελγίου. Οι αντίπαλοι βεβαίως είναι σαφώς χαμηλότερης δυναμικότητας και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αναμένεται να πάρει εύκολα ένα από τα δύο εισιτήρια.

Συνολικά θα διεξαχθούν τρεις προκριματικοί όμιλοι, ως εξής:

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ (Ρουμανία, 17-20/2): Σλοβακία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ιρλανδία

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ (Σερβία, 17-20/2): ΕΛΛΑΔΑ, Σερβία, Ελβετία, Τουρκία, Βέλγιο

Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ (Μάλτα, 4-6/3): Γαλλία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Μάλτα

Απευθείας στο Σπλιτ πηγαίνουν οι 5 πρώτες του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Ισπανία, Ρωσία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ιταλία), καθώς και η διοργανώτρια Κροατία.

Σε ό,τι αφορά την αντίστοιχη διοργάνωση των ανδρών, η ελληνική ομάδα βρίσκεται μεταξύ των οκτώ που προκρίνονται απευθείας στα τελικά, καθώς ήταν έβδομη το 2020 στη Βουδαπέστη. Μαζί της βρίσκονται οι Ουγγαρία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σερβία, Ιταλία και Ρωσία. Οι υπόλοιπες οκτώ θέσεις θα συμπληρωθούν από τους τέσσερις προκριματικούς ομίλους, που θα γίνουν όλοι το διάστημα 17-20 Φεβρουαρίου, με τους δύο πρώτους από κάθε γκρουπ να παίρνουν το εισιτήριο για το Σπλιτ. Αναλυτικά οι όμιλοι των προκριματικών:

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ (Σλοβενία): Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Σλοβενία, Βέλγιο

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ (Γεωργία): Γεωργία, Σλοβακία, Λευκορωσία, Πολωνία

Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ (Μάλτα): Ρουμανία, Μάλτα, Λιθουανία, Ιρλανδία

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ (Ισραήλ): Τουρκία, Ολλανδία, Ουκρανία, Ισραήλ