Τη χρονιά που ο Φεντερίκο Μακέντα είχε κάνει ντεμπούτο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «οι κόκκινοι διάβολοι» είχαν στο τέλος πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ για 11η φορά και 18η συνολικά στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Μάλιστα ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σήμερα, είχε σε δύο περιπτώσεις αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικός για την ομάδα εξασφαλίζοντας τους βαθμούς της νίκης για αυτή.

Η πρώτη περίπτωση ήταν στο ντεμπούτο του στις 5 Απριλίου 2009 και στο παιχνίδι κόντρα στην Άστον Βίλα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε πετύχει δύο γκολ αλλά δεν είχαν αποδειχθεί αρκετά καθώς το σκορ ήταν στο 2-2. Ο Ιταλός σε ηλικία 17 χρόνων, 1 μήνα και 14 ημερών πήρε στο 60ο λεπτό τη θέση του Νάνι και σκόραρε στο 90ο λεπτό το νικητήριο τέρμα για την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Στις 11 Απριλίου ο Μακέντα στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Σάντερλαντ και το σκορ στο 1-1, αντικατέστησε το Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και 46 δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του στο γήπεδο σημείωσε το 2-1 που χάρισε στην ομάδα του τη νίκη.

Πέτυχε δηλαδή δύο νικητήρια τέρματα που μεταφράζονται σε 6 βαθμούς κι ενώ στο τέλος της σεζόν η διαφορά της ομάδας του ήταν 4 από τη δεύτερη Λίβερπουλ, όμως δε μπήκε στη λίστα εκείνων που κρέμασαν το μετάλλιο του πρωταθλητή στο στήθος.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον κανονισμό που ίσχυε μέχρι το 2012 στην Premier League και που έθετε ως προϋπόθεση για να πάρει ένας παίκτης το μετάλλιο του πρωταθλητή τις τουλάχιστον δέκα συμμετοχές. Από το 2012 ο αριθμός μειώθηκε στις πέντε.

Δεν είναι μόνο ο Μακέντα πάντως που έχει πέσει θύμα της εν λόγω παραμέτρου. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ τη σεζόν 2014/15 ως παίκτης της Τσέλσι, ο Ντέιβιντ Μπάτι στη Μπλάκμπερν (1994/95), ο Σκοτ Πάρκερ τη σεζόν 2004/05 στην Τσέλσι, ο Γουές Μπράουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την ίδια χρονιά με τον Μακέντα. Είναι αλήθεια ότι για τον Μακέντα με βάση τη συνεισφορά του εκείνη τη σεζόν τον λες άδικο τον κανονισμό