Την εφαρμογή στην Ελλάδα ενός νέου ευρωπαϊκού πλαισίου μακροπρόθεσμων επενδύσεων, βασισμένου στις εμπεριστατωμένες αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (IIF) και της «Ομάδας των 30», προτείνουν κοινοτικές πηγές σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ταχύτερα η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και ως εκ τούτου η βιωσιμότητα του χρέους.
Η σχετική πρωτοβουλία αφορά σε ένα επενδυτικό πλαίσιο σχεδιασμένο για επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε εταιρείες και σε έργα στην Ελλάδα και την ΕΕ. Σε αυτό οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά θα αξιοποιούνται και εναλλακτικά μη τραπεζικά κεφάλαια με προέλευση κράτη, θεσμικούς επενδυτές (ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία), εναλλακτικές εταιρείες επενδυτικών κεφαλαίων, κρατικά επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ.. Το συντονισμό των έργων που θα έχουν υψηλή απόδοση και θα είναι θελκτικά στους επενδυτές θα έχει η ΕΕ επικουρούμενη από την ΕΤΕπ και την ΕΚΤ.
Κατά τους γνωρίζοντες, πρόκειται για την παραλλαγή του ειδικού ταμείου επενδύσεων 300 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων στην Ευρώπη που έχει προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πρέπει να σημειωθεί πως, ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξαγάγει μελέτη σκοπιμότητας με θέμα την ενεργοποίηση των κρατικών επενδυτικών ταμείων, παράλληλα με περισσότερο κλασικά μακροπρόθεσμα κεφάλαια όπως αυτά των συνταξιοδοτικών ταμείων και των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών. Πεποίθηση στην ΕΕ είναι ότι αφ’ ης στιγμής ολοκληρωθούν η τραπεζική ένωση και οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα τον Νοέμβριο 2014 θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα περιοριστεί σημαντικά ο κατακερματισμός του επιτρέποντας να χρηματοδοτήσει μεγάλης έκτασης επενδυτικά σχέδια.
Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο μακροπρόθεσμων επενδύσεων «κουμπώνει» με το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της Ελλάδας το οποίο η κυβέρνηση θέλει να εντάξει στο σχέδιο για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η ΕΕ υπολογίζει ότι την διετία 2014-2015 οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ανέλθουν σε 14,9 δισ. ευρώ , πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί η Ελλάδα θα πρέπει ή να συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές ή να προσφύγει στον ESM που συνεπάγεται νέο πρόγραμμα προσαρμογής.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην λάβει νέο δάνειο αλλά «φρέσκα» κεφάλαια για έργα υποδομών υψηλής απόδοσης τα οποία θα αυξήσουν το ΑΕΠ (μειώνοντας το χρέος) και θα τονώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη φέρνοντας νέους επενδυτές στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και μετοχές.
Πηγή: www.news.gr