Ο Ρασβάν Λουτσέσκου χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική στιγμή για τον ΠΑΟΚ τη μάχη με τη Γάνδη για τους "16" του Europa Conference League και τόνισε ότι οι "ασπρόμαυροι" πρέπει να επιδείξουν θέληση για την πρόκριση

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του στη σημερινή (9/3) συνέντευξη Τύπου εν όψει της αυριανής πρώτης αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με τη Γάνδη (19:45′) στην Τούμπα, στο πλαίσιο της φάσης των “16” του Europa Conference League. Με τα λεγόμενά του, ο προπονητής του “Δικέφαλου” έδειξε πόσο πολύ θέλει ο ίδιος να καταφέρει η ομάδα του να προκριθεί στον επόμενο γύρο και εστίασε στα στοιχεία που αυτή πρέπει να επιδείξει για να τα καταφέρει.

Θυμηθείτε εδώ τη συνέντευξη Τύπου του Ρασβάν Λουτσέσκου

Αρχικά, ο Λουτσέσκου ερωτώμενος αν θέλει οι παίκτες του να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό παίζοντας γι’ αυτόν, απάντησε: “Θα ήθελα οι παίκτες να πέφτουν στη φωτιά για την ομάδα! Προσπαθούμε να τους πείσουμε όλους ότι η ομάδα είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε πρόσωπο. Προσπαθώ κι εγώ να συμμετέχω από τον πάγκο, όπως το ίδιο θέλω να κάνουν και οι παίκτες, και μου αρέσει να χαίρονται στα καλά αποτελέσματα, γιατί όλοι έχουν μερίδιο. Κάθε παίκτης που είναι διατεθειμένος να πέσει στη φωτιά για τον προπονητή του, είναι διατεθειμένος να πέσει στη φωτιά για την ομάδα”.

Στην ερώτηση αν θέλει η ομάδα του να είναι κυρίαρχη στον αγωνιστικό χώρο και εναντίον της Γάνδης, όπως συμβαίνει σε άλλα ματς, ή αν έχει κατά νου ένα άλλο στιλ παιχνιδιού, απάντησε: “Είναι νοοτροπία μας και προσπαθούμε να το περάσουμε στους παίκτες ότι πρέπει να κυριαρχούμε σε κάθε ματς και ότι πρέπει να προσπαθούμε να νικήσουμε. Κάποιες φορές κυριαρχείς, άλλες φορές κυριαρχεί ο αντίπαλος. Πρέπει πάντα να κυνηγάς τη νίκη, να μην χάνεις την αποφασιστικότητά σου. Μπορείς να ελέγχεις το παιχνίδι είτε έχεις την μπάλα, είτε όχι, με καλή αμυντική λειτουργία. Μπορείς να κυριαρχήσεις και με τους δύο τρόπους. Στο αυριανό παιχνίδι είναι ζητούμενο να μπούμε αποφασιστικά από την αρχή, να παλέψουμε για κάθε μπάλα, να προσπαθήσουμε για τη νίκη. Ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια πολύ δυνατή ομάδα από το Βέλγιο, που είναι ψηλά ως χώρα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όμως, θα προσπαθήσουμε για τη νίκη”.

Σχετικά με το αν το ζευγάρι ΠΑΟΚ-Γάνδη είναι ένα ισορροπημένο αγωνιστικά ζευγάρι τόνισε: “Κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική σε αυτή τη σειρά των αγώνων. Δεν μπορώ να πω ποιος έχει τις πιθανότητες με το μέρος του. Ξεκινάμε με πιθανότητες 50-50. Έχουμε αποφασιστικότητα για την προσπάθεια που θα κάνουμε και σκεφτόμαστε θετικά για τα παιχνίδια αυτά. Έχουμε αυτοπεποίθηση! Ακόμη και το γεγονός ότι είμαστε μοναδική ομάδα από την Ελλάδα, που παίζει ακόμη στην Ευρώπη, μας δίνει έξτρα κίνητρο!”

Σε ό,τι αφορά στο αν ο ίδιος βοήθησε οικονομικά κάποιους πρόσφυγες από την Ουκρανία να έρθουν στην Ελλάδα, δεν θέλησε να απαντήσει. Όπως είπε: “Δεν σχολιάζω για τη βοήθεια σε Ουκρανούς πρόσφυγες. Αυτό που έχω να πω είναι ότι είμαι ολόψυχα δίπλα στον ουκρανικό λαό. Είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτεί κάποιος ότι υπάρχει αυτός ο πόλεμος και ότι οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται τόσο. Δεν μπορώ να το δεχτώ ότι υπάρχουν άνθρωποι με παρανοϊκά μυαλά, που καταστρέφουν οικογένειες”.

Ερωτώμενος για τη διαχείριση του έμψυχου υλικού που πρέπει να κάνει, λόγω των πολλών συνεχόμενων αγώνων, απάντησε: “Η διαχείριση γίνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι. Εξαρτάται από τον αντίπαλο κάθε φορά. Δεν είναι εύκολο πράγμα η διαχείριση, όμως, έχουμε την εμπειρία να το κάνουμε. Τελειώσαμε πρώτοι στο δεύτερο γύρο του ελληνικού πρωταθλήματος, με έναν βαθμό περισσότερο από τον Ολυμπιακό, είμαστε ακόμη μέσα στο ECL, συνεχίζουμε στο Κύπελλο. Είμαστε βελτιωμένοι μετά τον Δεκέμβριο. Πήραμε το μάξιμουμ από όλους τους παίκτες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν οι περισσότεροι. Η εμπειρία της σεζόν αυτής θα μας βοηθήσει για την επόμενη”.

Η συζήτηση πήγε στο γεγονός ότι ο Πέδρο Μαρτίνς ευχήθηκε ο ΠΑΟΚ να πάρει βαθμούς στην Ευρώπη για την Ελλάδα και ερωτήθηκε ο Λουτσέσκου, αν πιστεύει ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία αφήνει αποτύπωμα μεγαλύτερο από μια εγχώρια διοργάνωση. Απάντησε: “Μας δίνει κίνητρο ότι είμαστε στο ECL. Ο κ. Μαρτίνς ξέρει καλύτερα από όλους πόσο σημαντικό είναι για μια ομάδα να παίρνει βαθμούς στην Ευρώπη και να διακρίνεται εκεί. Ξέρει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει δεύτερη ομάδα από την Ελλάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ και να έχεις ως χώρα καλύτερες κληρώσεις. Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος σε ευρωπαϊκούς βαθμούς, ενώ εμείς είμαστε πιο πίσω. Για το ίδιο το κλαμπ είναι καλό να βελτιώσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη. Να μπούμε με καλύτερες προϋποθέσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν και να είμαστε και πιο καλά στο ξεκίνημα του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο «κανονικός» κόσμος όλου του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι δίπλα στην ομάδα μας, όμως, υπάρχουν και οι φανατικοί που δεν θέλουν να πάμε καλά. Κι αυτό μέσα στο παιχνίδι είναι. Είναι αποδεκτό”.


Ερωτώμενος για το τι εννοεί ότι ονειρεύεται κάτι μεγάλο με τον ΠΑΟΚ, αν εννοεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση ή κάτι άλλο, απάντησε με τρόπο φειδωλό: “Ονειρεύομαι ό,τι ονειρεύομαι! Στόχος είναι να πάμε καλά από παιχνίδι σε παιχνίδι”.

Κι όσο για το αν η Γάνδη και η Μίντιλαντ μοιάζουν ως ομάδες στο αγωνιστικό τους στιλ ή είναι διαφορετικές, απάντησε: “Κάθε ομάδα έχει δυνατά και αδύναμα σημεία. Το θέμα είναι ότι το κίνητρο των παικτών είναι στο υψηλότερο επίπεδο σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Οι λεπτομέρειες κάνουν τα παιχνίδια διαφορετικά. Είναι μια πολύ δυνατή στιγμή για εμάς ως σύλλογος κι αυτό έχει σημασία!”