Από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η UEFA κινήθηκε τάχιστα για να βρει την πόλη που θα αντικαθιστούσε την Αγία Πετρούπολη, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα φιλοξενούσε σήμερα τον τελικό του Champions League. Ο Αλεξάντερ Τσεφερίν δεν επιθυμούσε να χαθεί χρόνος για το πιο σημαντικό ραντεβού της σεζόν.
Αμέσως ζήτησε από τους επιτελείς του να παρουσιάσουν τις πιθανές επιλογές. Η Βουδαπέστη με νεότευκτο γήπεδο. Λισσαβώνα και Πόρτο, οι δύο πορτογαλικές πόλεις που έχουν βγάλει πολλές φορές την UEFA «ασπροπρόσωπη». Βερολίνο, Μόναχο, Ρώμη, Λονδίνο.
Κι όμως από την αρχή το Παρίσι είχε κερδίσει την προτίμηση του Σλοβένου δικηγόρου, μολονότι δεν…αυτοδιαφημίστηκε. Το Σεντ Ντενί είχε να φιλοξενήσει τελικό Champions League από το 2006 (Μπαρσελόνα-Άρσεναλ 2-1) έχοντας μία ακόμη εμπειρία, τον ισπανικό «εμφύλιο» (Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια 3-0) το 2000.
Κυρίως ο Τσεφερίν ήθελε να αποφύγει το Λονδίνο. Η πίεση που άσκησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον για να προωθήσει το «Γουέμπλεϊ» δεν άρεσε στον 54χρονο αξιωματούχο. Σε αυτή την πολιτικά ταραγμένη περίοδο ο πρόεδρος της UEFA ήθελε να στείλει έντονο πολιτικό μήνυμα. Η Γαλλία από την 1η Ιανουαρίου προεδρεύει για έξι μήνες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα υπέρ της Γαλλίας η δημόσια τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν κατά της Super League, την άνοιξη του 2021. Ήταν ο πρώτος πολιτικός που το έκανε κι ο Τσεφερίν δεν το ξέχασε ποτέ. Αφού απέρριψε προτάσεις τριών (!) αραβικών χωρών -συνοδευόμενες από λευκές επιταγές για τα ταμεία της UEFA- για να φιλοξενήσουν τον τελικό, στις 24 Φεβρουαρίου συναντάται στα Ηλύσια Πεδία με τον Γάλλο πρόεδρο και στις 25 η εκτελεστική επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίασή της ανακοινώνει την επιλογή του Stade de France.
Κι όμως οι σχέσεις Μακρόν-Τσεφερίν δεν ήταν πάντα ηλιόλουστες σαν το μεσογειακό καλοκαίρι. Η αρχή είχε μπόλικη λονδρέζικη βροχή. Τον Ιούνιο του 2019 ο Γάλλος πρόεδρος είχε ασκήσει έντονη κριτική στο πρώτο σχέδιο αναδόμησης του Champions League για το 2024 (το οποίο τελικώς άλλαξε μορφή) αφού έφερνε κάτι σε κλειστό πρωτάθλημα. «Στηρίζω απολύτως τον πρόεδρο της Γαλλικής Ομοσπονδίας. Πρέπει να υπερασπιστούμε τους συλλόγους μας. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε το μοντέλο μας προς όφελος κάποιων» είχε ξιφουλκίσει ο Μακρόν.
Η απάντηση του Τσεφερίν ήταν άμεση κάνοντας λόγο «για απαράδεκτη πολιτική ανάμειξη στον αθλητισμό», χαρακτήρισε «αγενή» την τοποθέτηση Μακρόν για να προσθέσει: «Με παρουσιάζει σαν να αντιτίθεμαι στην γαλλική νομοθεσία». Ο καιρός επούλωσε την πληγή. Αλλά στον αποψινό τελικό, μεταξύ των επισήμων μην αναζητήσετε τον Εμανουέλ Μακρόν. Από καιρό είχε προγραμματίσει ολιγοήμερες διακοπές, αφού το προηγούμενο διάστημα (προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, πόλεμος στην Ουκρανία) ήταν ιδιαιτέρως επιβαρυμένο. Όπως και να έχει απόψε όλα τα φώτα πέφτουν στην Πόλη του Φωτός…