Στην γειτονιά των «ευγενών και πριγκίπων» της Αθήνας, στον ιστορικό Κολωνό, παλιές δόξες του αθλητισμού και του ελληνικού βόλεϊ ορθώνουν τη φωνή τους και αρχίζουν ανένδοτο αγώνα με βασικά αιτήματα την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου και την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών της περιοχής. Στα ιερά χώματα που πριν έξι αιώνες ιδρύθηκε η Ακαδημία Πλάτωνος κατοικούν πλέον 160.000 άνθρωποι του Δ΄ διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Η περιοχή έχει αναδείξει ιστορικούς συλλόγους όπως ο Αττικός, ο Τρίτων και ο Νηρέας με τον τελευταία να αποτελεί σημείο αναφοράς για την καθιέρωση του ελληνικού βόλεϊ στην Ελλάδα.
Ο Νηρέας από το 1961 είχε στις τάξεις του έξι αρχηγούς της Εθνικής ανδρών, 22 διεθνείς αθλητές ενώ από τα μέλη του και τους αθλητές του ιδρύθηκαν και άλλοι σύλλογοι όπως ο Αετός Κορυδαλλού και το τμήμα βόλεϊ του Ολυμπιακού με τον Κυριάκο Παντελιά να έχει το δελτίο Νο1 στο «ερυθρόλευκο» τμήμα. Η πλατεία του Κολωνού ήταν το «Μαρακανά» του ελληνικού βόλεϊ. Στο ανοικτό γήπεδο του βόλεϊ στριμώχνονταν ακόμα και 3.000 κόσμος για να παρακολουθήσει τα ντέρμπι της εποχής με τον Παναθηναϊκό, το Παγκράτι, τους Νέους Βύρωνα και το Μίλωνα. Ο σύλλογος για πολλά χρόνια ήταν στην αδράνεια και οι τοπικοί άρχοντες πρόδωσαν το όνειρο για τη δημιουργία ενός κλειστού γυμναστηρίου που θα έδινε την ευκαιρία σε χιλιάδες παιδιά της περιοχής να αθληθούν. Τα χρόνια πέρασαν, η περιοχή υποβαθμίστηκε, η πλατεία του Κολωνού ονομάζεται ειρωνικά πλέον πλατεία «Καμπούλ» αλλά η παλιοπαρέα του Νηρέα κάνει ένα βήμα μπροστά. «Το μεγάλο μας όπλο είναι η περηφάνια για την καταγωγή μας», είπε ο Γιώργος Καρατζάς εκ των αφανών ηρώων της όλης προσπάθειας. Ο πρόεδρος του συλλόγου Λευτέρης Κελεπούρης πλαισιωμένος από τον συγγραφέα Θανάση Σκρουμπέλο, τον πολυπρωταθλητή Κυριάκο Παντελιά, τον Λάμπρο Κίτσιο αλλά και μεγάλες μορφές του ελληνικού βόλεϊ όπως ο Θανάσης Μπελιγράτης και ο Νίκος Μπεργελές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσαν την επαναδραστηριοποίηση του Νηρέα και διατύπωσαν το αίτημα για την κατασκευή ενός κλειστό γυμναστηρίου στην περιοχή κατακεραυνώνοντας όλους τους δημάρχους του Δήμου Αθηναίων για την γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής. Εργα υποδομής όπως η υπογειοποίηση του προαστιακού που θα ελευθέρωνε την πρόσβαση με την υπόλοιπη Αθήνα και θα δημιουργούσε ελεύθερος χώρους άθλησης όπως και η αξιοποίηση του ιστορικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι οι μεγάλοι στόχοι. Έχουν πλέον εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Περιφέρεια Αττικής για την δημιουργία ενός γυμναστηρίου με τέντα, ενώ κατήγγειλαν πως ακόμα και τα δύο ανοικτά γυμναστήρια που λειτουργούν αυτή τη στιγμή δεν έχουν τρύπες για να τοποθετηθεί φιλές.
«Το χρωστάμε στα παιδιά μας»
«Δεν έχουμε αυτό που αξίζουμε από τον Δήμο Αθηναίων. Για χρόνια μας έδιναν υποσχέσεις. Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Ξεκινάμε αγώνα για να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει να έχουμε. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο πρόεδρος του Νηρέα Λευτέρης Κελεπούρης και συμπλήρωσε: «Μάθαμε πως η Περιφέρεια έχει κονδύλι για την κατασκευή κάποιων λυόμενων γυμναστηρίων. Εχουμε προτείνει ένα από αυτά να γίνει στην πλατεία του Κολωνού ή σε κάποιο άλλο σημείο που θα μας υποδείξει ο Δήμος. Δεν θα κάνουμε πίσω. Η σπορά έγινε. Θα φτάσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα μας».
«Δεν φύτρωνε η πρέζα»
Ο συγγραφέας Θανάσης Σκρουμπέλος αφού περιέγραψε με γλαφυρότητα τις ρομαντικές εποχές που δεν υπάρχουν πια αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της ιστορικής πλατείας αλλά και στο ανεκτίμητο έργο του Νηρέα: «Ο Κολωνός γεννούσε αθλητισμό και πολιτισμό και υπήρχε μεγάλη αγάπη για το βόλεϊ. Η λατρεία που είχε γίνει τρέλα. Συμμετείχε όλη η συνοικία. Γέμιζαν πούλμαν για να συνοδεύσουν την ομάδα εκτός έδρας. Στα ντέρμπι στην πλατεία γινόταν το αδιαχώρητο. Η πρέζα δεν φύτρωνε εκείνα τα χρόνια στον Κολωνό. Ήμασταν όλοι φτωχοί αλλά το μυαλό μας ήταν στο βόλεϊ. Είχαμε βιβλιοθήκη και θέατρο εδώ στον Λόφο, πλάι στον Καπράλο. Ετσι μεγαλώσαμε. Διδαχτήκαμε αρχές, πολιτισμό και αθλητισμό και τώρα θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας μία ελάχιστη κληρονομιά».
«Ιδρύσαμε τον Ολυμπιακό»
Ο Κυριάκος Παντελιάς που αγωνίστηκε στον Νηρέα και στον Ολυμπιακό και θήτευσε ως προπονητής στους δύο συλλόγους αλλά και στην Εθνική ομάδα είπε: «Ο Κολωνός ήταν η συνοικία των βολεϊμπολιστών. Η πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού το 1960 ιδρύθηκε από Κολωνιώτες. Εγώ είχω το δελτίο Νο1. Ο Νηρέας ήταν η συνέχεια του Αττικού που ιδρύθηκε το 1916. Δυστυχώς χάθηκαν τα πάντα διότι στο πέρασμα του χρόνου δεν έγινε ένα κλειστό γυμναστήριο για να στεγάσει αυτή την κληρονομιά. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να δημιουργηθεί ένα κλειστό γυμναστήριο».
«Έκλεισαν και τις τρύπες»
Αυτή τη στιγμή ο Νηρέας στεγάζει τα τμήματα του στο μικρό γυμναστήριο του 54ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών αλλά με λίγες διαθέσιμες ώρες. Όπως λέει ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου Λάμπρος Κίτσιος στα δύο ανοικτά γυμναστήρια δεν υπάρχουν ούτε τρύπες για να μπαίνει φιλές: «Είναι πρωτάκουστο στην γειτονιά που βγήκαν 22 διεθνείς αθλητές και έξι αρχηγοί της Εθνικής ανδρών να μην υπάρχει στημένος ούτε ένας φιλές του βόλεϊ. Βρισκόμαστε σε επαφές με τον Δήμο Αθηναίων. Ακούμε διάφορες δικαιολογίες, μέχρι ότι έχει χαλάσει το τρυπάνι και δε μπορούν να ανοίξουν τρύπες. Για μας είναι όνειρο το κλειστό γυμναστήριο αλλά και ένα μπαλόνι ή μία τέντα θα ήμασταν ικανοποιημένοι για αρχή».
«Το έγκλημα του Κολωνού»
Ο προπονητής της ΑΕΚ και παλιός αθλητής του Νηρέα Νίκος Νεόφυτος μίλησε για την υποβάθμιση της περιοχής αλλά και για το έγκλημα που έγινε σε βάρος του Νηρέα και του Τρίτωνα: «Όλα ήταν κανονισμένα για να γίνει γυμναστήριο εκεί που σήμερα είναι το κολυμβητήριο. Σε ένα βράδυ άλλαξαν την απόφαση και τα σχέδια και έφτιαξαν κολυμβητήριο στον Κολωνό που δεν υπήρχε ούτε… βατραχοπέδιλο. Το διπλό κακό είναι πως το κολυμβητήριο από τότε που φτιάχτηκε πάντα παρουσιάζει προβλήματα και για πολύ καιρό ήταν κλειστό λόγω συντήρησης».
«Θα έχουμε ζεστή Άνοιξη»
Στο ερώτημα εάν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν ακόμα και σε δυναμικές κινητοποιήσεις εάν δεν βρουν ανταπόκριση η απάντηση τους ήταν αποστομωτική: «Η σπορά έπεσε. Εάν δεν έχουμε άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα μας από τον Δήμο Αθηναίων θα έχουμε ζεστή Άνοιξη στον Κολωνό. Θα κάνουμε κάθε είδους κινητοποίηση. Μέχρι και δική μας Δημοτική παράταξη θα δημιουργήσουμε πάνω από τα κόμματα και με βασικά αιτήματα την αναβάθμιση της περιοχής μας».
Λεμονής, Μπελιγράτης, Μπεργελές
Ο κολωνιώτης πρών προπονητής του Ολυμπιακού Τάκης Λεμονής, ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΠΕ και παλιός διαιτητής Θανάσης Μπελιγράτης, ο δάσκαλος του βόλεϊ και παλιός αθλητής του Παναθηναϊκού Νίκος Μπεργελές, ο παλιός αθλητής και προπονητής μεγάλων επιτυχιών Νίκος Κριτσοταλάκης αλλά και πολλές ακόμα δόξες του Νηρέα αναφέρθηκαν στα λάθη και τις παραλείψεις από πολλούς δημάρχους του Δήμου Αθηναίων που τα τελευταία 60 χρόνια έφτιαξαν μόνο ένα γυμναστήριο στην πόλη, στο Μετς. Προσυπέγραψαν την επαναδραστηριοποίηση του ιστορικού συλλόγου και συντάχθηκαν με την επιτροπή αγώνα που τις επόμενες ημέρες θα θέσει επί τάπητος τα βασικά αιτήματα για την αθλητική αναβάθμιση της ιστορικής γειτονιάς της Αθήνας.