Παραλληλία προς την Πέλλα διακρίνουν αρχαιολόγοι για τον τάφο της Αμφίπολης, μία μόλις ημέρα μετά τη διόγκωση της κόντρας της Κατερίνας Περιστέρη με την Όλγα Παλαγγιά αναφορικά με τη χρονολόγηση του τάφου.
Στην Πέλλα υπάρχουν μακεδονικοί τάφοι με πολλούς θαλάμους. Οι τάφοι της Πέλλας ξεκινούν από τον 4ο αιώνα π.Χ. διαθέτουν δύο και περισσότερους θαλάμους. Υπάρχει μάλιστα και ένας με επτά θαλάμους και θολωτή οροφή.
Ο καθηγητής Ιωάννης Ακαμάτης, εκ των συγγραφέων του αρχαιολογικού τόμου “Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας”, βρήκε ομοιότητες τάφου της Πέλλας από το ανατολικό νεκροταφείο με τον τάφο της Αμφίπολης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο του και αναδημοσιεύει η εφημερίδα “Έθνος”, το μνημείο της Πέλλας “είχε μακρύ δρόμο πρόσβασης, με υπαίθριο και καλυμμένο με θολωτή οροφή βαθμιδωτό τμήμα”.
“Ο τάφος χρησιμοποιήθηκε για τις ταφές μιας σημαντικής προφανώς οικογένειας της Πέλλας, από το τέλος του 4ου αιώνα έως τις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. τοποθετημένες πάνω σε κτιστά ή μονολιθικά βάθρα”, πρόσθεσε ο κ. Ακαμάτης.
“Η αρχιτεκτονική μορφή του τάφου, που σχετίζεται στενά με ταφικά μνημεία με θήκες στα τοιχώματα, ευρύτατα διαδεδομένα στην Κύπρο, τη Ρόδο και κυρίως στην Αίγυπτο, μια μορφή που μπορεί να θεωρηθεί αφετηρία της εξέλιξης της χριστιανικής κατακόμβης, βεβαιώνει την αλληλεπίδραση των πολιτισμικών στοιχείων με την έντονη διακίνηση ανθρώπων, προϊόντων και ιδεών στα ελληνιστικά βασίλεια”, είπε ακόμη.
Πηγή: www.news.gr